open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/537/1096/2017

Справа № 537/3705/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.12.2017 року м. Кременчук

Крюківський районний суд м.Кременчука Полтавської області в складі головуючого судді Сьоря С.І., при секретарі Яворській А.Г. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кременчуці Полтавської області цивільну справу за позовом фізичної особи ОСОБА_1, ОСОБА_2 до фізичної особи ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися до суду з позовною заявою відповідно до якої просили суд винести рішення, яким визнати ОСОБА_3 такою, що втратила право користування житловим приміщенням - квартирою АДРЕСА_1

Свої вимоги мотивували тим, що їм на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_1. В квартирі крім, позивача ОСОБА_2, зареєстровані: ОСОБА_3

Вячеславівна ( колишня дружина позивача ОСОБА_2.) та ОСОБА_4

(донька позивача ОСОБА_2.), що підтверджує довідка, видана ОСББ «Дніпрова, 60»

за вих. №691 від 30.08.2017 року. З 2015 року відповідач ОСОБА_3 добровільно у вказаній вище квартирі не проживає, її речей в ній немає. Зазначені обставини підтверджуються доданою до позову довідкою - підтвердженням про не проживання, складеним ОБСС «Дніпрова, 60» 30.08.2017 року. Незважаючи на те, що відповідач не проживає у квартирі, зніматися з реєстраційного обліку вона добровільно не бажає, в зв'язку з чим вони змушені були звернутись до суду з даною позовною заявою.

В судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав зазначених у позові.

Відповідач ОСОБА_3 до судового засідання повторно не з'явилася з невідомих суду причин.

Суд, вислухавши думку позивачів, які не заперечували проти ухвалення заочного рішення по справі, дослідивши матеріали справи, вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача на підставі наявних у справі доказів та ухвалити по справі заочне рішення.

Вислухавши пояснення позивачів, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд встановив наступне.

Позивач ОСОБА_2 та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано у 2015 році.

Як достовірно встановлено в судовому засіданні та зокрема підтверджується свідоцтвом про право власності на житло, що видане 15 грудня 1995 року Управлінням житлово - комунального господарства виконкому міської ради народних депутатів на підставі розпорядження від 15.12.1995 року №6843/1 та свідоцтвом про право на спадщину за законом від 23.11.2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Спірідович Н.В. та зареєстрованого в реєстрі за №611, ОСОБА_1, ОСОБА_2 на праві власності належить квартира АДРЕСА_1

Як вбачається із довідки, виданої 30.08.2017 року ОСББ «Дніпрова,60» за вих.№691, в квартирі АДРЕСА_1 Полтавської області зареєстровані ОСОБА_2, ОСОБА_4 та відповідач ОСОБА_3.

Згідно довідки - підтвердження, виданої ОСББ «Дніпрова,60» 30.08.2017 року за вих..№692, відповідач ОСОБА_3 не проживає в АДРЕСА_1 з 2015 року.

Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Статтею 41 Конституції України, статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої України приєдналась 17 липня 1997 року відповідно до закону № 175/97-ЕР від 17 липня 1997 року «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2, 4, 7 та 11 до Конвенції», закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст..163 ЖК України у разі тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається займане жиле приміщення у випадках і в межах строків, установлених частиною першою, пунктами 1 і 5 частини третьої і частиною четвертою статті 71 цього Кодексу.

Ст. 71 ЖК України передбачає, що при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців, а якщо вони були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору судом.

Згідно ст.167 ЖК України у разі вибуття наймача та членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття. Якщо з жилого приміщення вибуває не вся сім'я, то договір найму жилого приміщення не розривається, а член сім'ї, який вибув, втрачає право користування цим жилим приміщенням з дня вибуття.

Відповідно до ст.405 ЦК України член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Враховуючи те, що як встановлено судом, відповідач ОСОБА_3 не проживає в квартирі АДРЕСА_1 з 2015 року, тобто понад один рік, без поважних причин, а також те, що судом не встановлено обставин, за яких за нею зберігається вказане житлове приміщення, то суд приходить до висновку, що остання втратила право користування вказаним житловим приміщенням, в зв'язку з чим позовні вимоги є законними та обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.10,11, 60, 88, 212, 213, 214, 215, 226 ЦПК України, ст..ст.29, 391, 405 ЦК України, ст..ст.71, 167 ЖК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, такою, що втратила право користування квартирою АДРЕСА_1

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 640 грн. сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Полтавської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 70666777
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку