open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

28 листопада 2017 року

справа № 215/2559/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Головко О.В.

суддів: Суховарова А.В. Ясенової Т.І.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області на постанову Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 02 жовтня 2017 року в адміністративній справі

за позовом ОСОБА_1

до Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області

про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 у червні 2017 року звернувся до суду з позовом, в якому просив: визнати протиправним та скасувати рішення Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, викладене в протоколі без номеру від 20 березня 2017 року, про відмову у призначенні пенсії ОСОБА_1; зобов’язати Криворізьке північне об’єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області призначити пенсію з 21 грудня 2016 року.

Постановою Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 02 жовтня 2017 року позов задоволено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову, якою у задоволенні позову відмовити. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, що призвело до прийняття невірного рішення.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 21 грудня 2016 року звернувся до Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області з заявою про призначення пенсії за віком відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з витягом з протоколу засідання комісії по розгляду питань, пов’язаних з призначенням (перерахунком) та виплатою пенсії Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області від 20.03.2017, до пільгового стажу заявника не зараховано період роботи з 20.07.1978 по 27.10.1980, з 17.03.1983 по 21.08.1984, у зв’язку з чим ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії, оскільки спеціальний стаж є недостатнім.

Вважаючи таку відмову протиправною, ОСОБА_1 звернувся до суду з відповідним позовом.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, колегія суддів зазначає, що відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з п. «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи – жінкам.

Контроль за правильністю застосування списків на пільгове пенсійне забезпечення і якістю проведення атестації робочих місць на підприємствах та в організаціях, підготовка пропозицій щодо вдосконалення цих списків покладаються на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Положеннями статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» встановлено, що до стажу роботи зараховується робота, виконувана на підставі трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях і кооперативах, незалежно від використовуваних форм власності та господарювання, а також на підставі членства в колгоспах та інших кооперативах, незалежно від характеру й тривалості роботи і тривалості перерв.

Відповідно до статті 62 Закону основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з загальними положеннями Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінет Міністрів України № 637 від 12.08.1993, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Пунктом 3 Порядку встановлено, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пунктом 10 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18.11.2005, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 1 грудня 2005 року за № 1451/11731, визначено, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 № 637.

Згідно з п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінет Міністрів України № 637 від 12.08.1993, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Аналіз наведених норм права дає можливість дійти висновку, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка, тоді як підтвердження трудового стажу на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами можливе лише у випадку її відсутності або відсутності в ній записів.

Як вбачається із записів у трудовій книжці ОСОБА_1, останній працював монтажником четвертого розряду з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій у Будуправлінні «Житлобуд» тресту «Криворіжжитлобуд» у періоди з 20.07.1978 по 27.10.1980 та з 17.03.1983 по 21.08.1984, у період 15.08.1988 по 22.02.1991 працював на вказаній посаді в АТВТ «Криворізький домобудівельник».

Посада, на якій працював ОСОБА_1 у вказані періоди, віднесена до списку виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (Список № 2), що також не заперечується відповідачем.

Періоди роботи позивача з 20.07.1978 по 27.10.1980 та з 17.03.1983 по 21.08.1984 не враховано відповідачем до пільгового стажу, оскільки позивачем не надано уточнюючої довідки, натомість надано архівну довідку № 3098 від 17.11.2016, згідно з якою документи з кадрових питань Будуправління «Житлобуд» тресту «Криворіжжитлобуд» на зберігання до архівного відділу не надходили у зв’язку з пожежею у приміщенні ПАТ «Криворіжжитлобуд», що підтверджується копією акту про пожежу СДПЧ-26 від 08.09.2014, довідкою Довгинцівського РВ КМУ від 09.09.2014.

Суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що трудова книжка відповідно до норм чинного законодавства є основним документом, який підтверджує трудовий стаж особи, подання уточнюючої довідки підприємства є обов’язковим лише за відсутності в трудовій книжці відповідних записів. Крім того, суд першої інстанції вірно зазначив, що позивач не має можливості подати відповідні довідки з об’єктивних та незалежних від нього причин.

Таким чином, суд апеляційної інстанції доходить висновку про протиправність відмови Комісії по розгляду питань, пов’язаних з призначенням (перерахунком) та виплатою пенсії Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, оформленої протоколом від 20.03.2017, у призначенні ОСОБА_1 пенсії на пільгових умовах, адже згідно з записами у трудовій книжці позивача в останнього наявний необхідний трудовий стаж, що дає право на пенсію на пільгових умовах відповідно до пункту «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» зі зниженням пенсійного віку.

Суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 207 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу Криворізького північного об’єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області залишити без задоволення, а постанову Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 02 жовтня 2017 року в адміністративній справі № 215/2559/17 – залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копій та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання чинності.

Головуючий: О.В. Головко

Суддя: А.В. Суховаров

Суддя: Т.І. Ясенова

Джерело: ЄДРСР 70597256
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку