open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Кагарлицький районний суд Київської області

м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, 3, 9200, (04453) 5-13-39

Справа № 2-а- 8858/11

Постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2011 року Кагарлицький районний суд

Київської області в складі:

головуючого судді Закаблук О.В.

розглянувши в порядку скороченого провадження в м. Кагарлику справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області про зобовязання здійснити нарахування виплату додаткової пенсії та щомісячного підвищення до пенсії непрацюючому пенсіонеру, проживаючому на території зони посиленого радіоекологічного контролю, -

Встановив :

В позові позивач просив суд визнати протиправною відмову відповідача ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області провести перерахунок та виплатити позивачу додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоровю відповідно до ст.51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком і щомісячне підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 цього ж Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

А також просив зобовязати відповідача здійснити нарахування та виплату позивачу :

- додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоровю, відповідно до ст.51 вказаного Закону у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць, так як позивач є потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС 4 категорії, але отримував менший розмір додаткової пенсії, ніж визначений вимогами законодавства;

- щомісячного підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 вказаного Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати , встановленої Законом на відповідний місяць, так як позивач є непрацюючим пенсіонером який проживає у зоні посиленого радіологічного контролю, але отримувала менший розмір підвищення до пенсії, ніж визначений вимогами законодавства.

Судом отримані заперечення відповідача на позов і встановлено, що позивач отримував менший розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоровю за період і менший розмір щомісячного підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території, ніж визначений вимогами закону .

Відповідно до ч.4 ст.184-2 КАС України суддя розглядає справу в скороченому провадженні без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі .

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення адміністративного позову ОСОБА_1.

Суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування її посадові особи зобовязані діяти лише на підставі в межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.8 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з питань захисту прав людини.

Позивач є потерпілим від наслідків аварії на ЧАЕС 4 категорії і має право на нарахування і виплату йому відповідачем додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров»ю, передбаченої ст.51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком.

При розрахунку додаткової пенсії слід виходити з розміру мінімальної пенсії за віком яка визначається відповідно до вимог ч.1 ст.28 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування і встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, визначеного Законом., так як це питання не було врегульоване, але держава гарантує права громадян на соціальний захист згідно ст.ст.22,46 Конституції України.

Відповідно до ст. 1 ЗУ Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати від 20.10.2009 року №1646-VІ установлено, що прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для осіб які втратили працездатність становив з 01.11.2009 року-573 грн., з 01.01.2010 року-695 грн., 01.04.2010 року-706 грн., з 01.07.2010 року 709 грн., з 01.10.2010 року 723 грн., з 01.12.2010 року 734 грн.

Статтею 21 Закону України "Про Державний бюджет на 2011 рік " прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 750 гривень., з 1 квітня 764 грн.

Відповідно до статті 22 Закону України « Про державний бюджет України на 2011р.» розмір мінімальної заробітної плати становить: з 1 січня 2011 р. - 941 грн., з 1 квітня 960 грн.

Вказані вище вимоги законодавства відповідачем не були дотримані.

Також судом встановлено , що позивач перебуває на обліку в ОСОБА_2 ПФУ в Кагарлицькому районі Київської області, як непрацюючий пенсіонер.Позивач зареєстрований і постійно проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1. А відповідно до постанови КМ України за № 106 від 23.07.1991 року (додаток № 1) вказаний населений пункт віднесене до зони посиленого радіоекологічного контролю. Згідно ч.1 ст.39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, провадиться доплата в таких розмірах: -у зоні посиленого радіоекологічного контролю - одна мінімальна заробітна плата.

Відповідно до ч.3 ст.39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, підвищуються у розмірах, встановлених частиною першою цієї статті.

Отже, позивач, як непрацюючий пенсіонер, відповідно до Закону має право на доплату до пенсії за проживання на території радіоактивного забруднення в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Відповідно до ЗУ Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати від 20.10.2009 року №1646-VІ установлено розмір мінімальної заробітної плати.

Вказані вище вимоги законодавства відповідачем не були дотримані.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дії чи бездіяльності субєкта владних повноважень обовязок щодо доказування правомірності свого рішення , дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач не надав суду достатніх беззаперечних доказів в обґрунтування правомірності невиплати позивачу доплат до пенсії згідно ст..39 та ч.3 ст.51 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», суд вважає неправомірним.

А тому слід визнати протиправною відмову ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області провести перерахунок та виплатити позивачу додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров»ю відповідно до ст..51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком і щомісячне підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 цього ж Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати

Зобовязати ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області перерахувати та виплачувати починаючи з 18.11.2010 року позивачу :

- додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоровю, відповідно до ст.51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць;

- щомісячне підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 вказаного Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати , встановленої Законом на відповідний місяць .

Постанова суду підлягає негайному виконанню ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області .

Сторони звільнити від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст.22,46 Конституції України, ст.39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» ст.28 ч.1 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування , ст.. ст.. 183-2 КАС України, суд,

Постановив:

Позов задовольнити .

Визнати протиправною відмову ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області провести перерахунок та виплатити позивачу ОСОБА_1 додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров»ю відповідно до ст..51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком і щомісячне підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 цього ж Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Зобовязати ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області перерахувати та виплачувати починаючи з 18.11.2010 року ОСОБА_1:

- додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоровю, відповідно до ст.51 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірі 15 % від мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць;

- щомісячне підвищення до пенсії за проживання на забрудненій території відповідно до ст.39 вказаного Закону у розмірі однієї мінімальної заробітної плати , встановленої Законом на відповідний місяць .

Постанова суду підлягає негайному виконанню ОСОБА_2 Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області .

Апеляційна скарга на постанову суду сторонами може бути подана протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до ст.254 КАС України.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 70531347
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку