open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 20.11.2017

Справа № 334/2516/17

Провадження № 2/334/2063/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

20 листопада 2017 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Ісакова Д.О., при секретарі Гопка Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про звільнення опікуна від його обов'язків,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом про звільнення опікуна ОСОБА_2 від її обов'язків відносно малолітньої ОСОБА_1.

В позові зазначає, що відповідно до витягу з протоколу №4 засідання комісії з питань захисту прав дитини районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському районі, вирішено порушити питання про звільнення ОСОБА_2, 1949 року народження від обов'язків опікуна відносно малолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, в зв'язку з тим, що між дитиною та опікуном склалися такі стосунки, які перешкоджають здійсненню опіки.

Представник позивача в судове зсідання не з'явився, надав суду заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності і просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідачка до суду не прибула, повідомлена належним чином про час та місце розгляду справи. В справі достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін, тому суд ухвалив на підставі ст.ст. 169, 224 ЦПК України розглянути справу заочно.

Дослідивши матеріали справи та надані докази і оцінивши їх у сукупності суд дійшов такого висновку.

Судом встановлено, що згідно з актовим записом про народження від 07.10.2004р. №879 складеним Відділом реєстрації актів цивільного стану Ленінського районного управління юстиції м. Запоріжжя, батьки малолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_3 та ОСОБА_4. Відомості про батька дитини записані відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України.

15.07.2010 року рішенням Ленінського районного суду м. Запоріжжя - ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_1. ОСОБА_2 призначено опікуном над малолітньою.

На підставі рішення суду про позбавлення матері дитини батьківських прав, а також довідки про реєстрацію народження дитини, малолітній ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, розпорядженням Ленінської районної адміністрації від 10.09.2010 року №1030р «Про надання статусу малолітній ОСОБА_1» надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до документів наданих позивачем встановлено, що з кінця 2015 року ОСОБА_3 проживає сумісно з малолітньою ОСОБА_1 та ОСОБА_2

Малолітня ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, є ученицею 6-Б класу Запорізької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 69. За інформацією навчального закладу вихованням ОСОБА_1 займається ОСОБА_2 та ОСОБА_3. Відносини з матір'ю та бабусею довірливі. І мати і бабуся приділяють достатню увагу вихованню ОСОБА_1.

Батьківські збори відвідують систематично, завжди відгукуються на прохання класного керівника.

На момент розгляду справи набрало законної сили рішення Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 08.11.2017 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2, 3-тя особа Орган опіки та піклування Дніпровської районної адміністрації Запорізької міської ради про відновлення батьківських прав, яким позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Відповідно до ст.58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно приписів ст.250 СК України, опіка, піклування над дитиною припиняється у випадках, встановлених Цивільним кодексом України.

Відповідно до ч.3 ст. 75 ЦК України, за заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов'язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту.

Відповідно до ст. 76 ЦК України, опіка припиняється у разі передачі малолітньої особи батькам (усиновлювачам).

Стаття 251 СК України встановлює, що особа може бути звільнена від обов'язків опікуна або піклувальника дитини у випадках, передбачених Цивільним кодексом України, а також тоді, коли між опікуном, піклувальником та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування.

Оскільки мати малолітньої ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_3 поновила свої батьківські права відносно доньки, опіка повинна бути припиненою, а опікун ОСОБА_2, звільнена від своїх обов'язків.

В зв'язку з наведеним суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог у повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.10, 11, 60, 88, 212, 213, 224-226 ЦПК України, ст.ст. 250,251 СК України, ст. ст. 58, 75, 76, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Дніпровському району в інтересах малолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про звільнення опікуна від його обов'язків - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 від обов'язків опікуна над малолітньою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції Ленінський районний суд м. Запоріжжя шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10-денного строку з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Ісаков Д. О.

Джерело: ЄДРСР 70512472
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку