open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 236/1601/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2015 року слідчий суддя Краснолиманського міського суду Донецької області Саржевська І.В., при секретрі ОСОБА_1, розглянувши в залі суду м. Красний Лиман Донецької області клопотання старшого слідчого СВ Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором Краснолиманської міжрайонної прокуратури ОСОБА_3, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

14.05.2015 року до Краснолиманського міського суду Донецької області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором Краснолиманської міжрайонної прокуратури ОСОБА_3, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Повідомлення про кримінальне правопорушення зареєстровано ЄРДР за № 12015050420000438 від 13.05.2015 року за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 187 ч.3 КК України.

Витяг з ЄРДР зазначає наступні обставини кримінального правопорушення:

12.05.2015 року до ЧЧ Краснолиманського МВ по телефону надійшло повідомлення від ОСОБА_4 про те, що 12.05.2015 року біля 01.00 годин, троє невідомих осіб в масках, шляхом вільного доступу, проникли до складського приміщення ТОВ “Рибанов”, розташованого за адресою: Донецька область, Краснолиманський район, с. Шандриголове, вул. Гутченко, б. 244, де погрожуючи розправою небезпечною для життя та здоров’я ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, заволоділи її мобільним телефоном “Самсунг”, а також продукцією ТОВ “Рибанов” - чорною ікрою осетра. Розмір завданої шкоди встановлюється.

В ході проведення досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, виникла необхідність в перевірці на причетність до скоєння зазначеного кримінального правопорушення, осіб, які працюють на товаристві з обмеженою відповідальністю “Рибанов”.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, громадянин ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1, який згідно довіреності №34/1 від 01.03.2015 року представляє інтереси підприємства ТОВ “Рибанов” в усіх установах України.

Допитаний в ході досудового розслідування ОСОБА_6 зазначив, що користується мобільним телефоном з номером мобільного зв’язку ПРАТ “МТС України” з SIM “ 050-049-33-75”.

З метою перевірки на причетність ОСОБА_6 до скоєння розбою, поєднаного з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, а також встановлення осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення, свідків і очевидців, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів (в тому числі і електронних), що містять інформацію про вхідні та вихідні дзвінки з мобільного телефону ОСОБА_6 в період часу з 08 годин 00 хвилин 29.04.2015 року до 08 годин 00 хвилин 14.05.2014 року. В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 користувався мобільним телефоном з номером мобільного зв’язку ПРАТ “МТС України” з SIM “ 050-049-33-75”.

Інформація про телефонні з’єднання SIM “ 050-049-33-75” з іншими абонентами (вхідні та вихідні дзвінки, СМС, ММС - повідомлення) можуть бути використані як докази у зазначеному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 п. 5 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.Тимчасовий доступ до речей і документів є один з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Статтею 159 частинами 1, 2 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором, про надання тимчасового доступу до документів. Сторона кримінального провадження зазначає, що отримана інформація містить відомості, які дадуть можливість встановити докази необхідні для розслідування кримінального правопорушення.

Особи, у володінні яких знаходяться документи, які містять охоронювану законом таємницю, до яких необхідно тимчасовий доступ, належним чином повідомлені про час та місце слухання клопотання.

Відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши у судовому засіданні клопотання та додані до нього матеріали, надавши їм належну оцінку, заслухавши сторону кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що зазначене клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 6 ч.2 ст. 160 КПК України у клопотанні слідчого зазначено, що в документах, до яких необхідно доступ, міститься інформація про вхідні та вихідні дзвінки з мобільного телефону ОСОБА_6 в період часу з 08 годин 00 хвилин 29.04.2015 року до 08 годин 00 хвилин 14.05.2014 року. В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 у вказаний період користувався мобільним телефоном з номером мобільного зв’язку ПРАТ “МТС України” з SIM “ 050-049-33-75”. Зазначена інформація необхідна для використання як докази, іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю — неможливо.

Статтею 162 частиною 1 пунктом 7 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить: інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв*язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів, передавання тощо.до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Інформація, на яку просить надати тимчасовий доступ орган досудового розслідування, є документом, що містить охоронювану законом таємницю, передбачену Законом України “Про телекомунікації”. Зазначені документи знаходиться у володінні ПРАТ "МТС Україна".

Діюче кримінально-процесуальне законодавство України - частини 5, 6 статті 163 КПК України, передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв’язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Під час проведення досудового розслідування виникла необхідність отримати тимчасовий доступ та вилучити інформацію, що містить охоронювану законом таємницю, передбачену ст. 31 Конституції України, ст. 34 Закону України, а саме інформацію про вхідні та вихідні дзвінки з мобільного телефону з SIM “ 050-049-33-75” ОСОБА_6 в період часу з 08 годин 00 хвилин 29.04.2015 року до 08 годин 00 хвилин 14.05.2014 року.

Сторона кримінального провадження вважає, що особа, яка скоїла злочин, під час його скоєння, мала можливість користуватися мобільними телефонами і інформація про з*єднання абонентів мобільного зв*язку відбувалися на місці вчинення злочину. Зазначені відомості можуть самостійно або в сукупності з іншими доказами мати суттєве значення для з*ясування обставин злочину, встановлення особи, яка вчинила злочин.

Іншим шляхом отримати інформацію про абонентів мобільного зв*язку неможливо.

Тобто, зазначена інформація, може бути доказом у кримінальному провадженні, довести її іншим способом неможливо, а тому, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання слідчого, надати тимчасовий доступ до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області ОСОБА_2, погоджене з прокурором Краснолиманської міжрайонної прокуратури ОСОБА_3, про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю — задовольнити.

Надати ОСОБА_2 тимчасовий доступ до документів, в тому числі електронних, які містить охоронювану законом таємницю і перебувають у володінні оператора мобільного зв*язку: ПРАТ "МТС Україна", розташоване за адресою: 01015, м. Київ, Печерський район, вул. Лейпцизька, 15, факсимільний зв*язок (044)23-00-256.

Зобов*язати оператора мобільного зв*язку ПРАТ “МТС Україна” надати слідчому СВ Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області ОСОБА_2 копію інформації про вхідні та вихідні дзвінки, текстові повідомлення абонента мобільного зв*язку: “ 050-049-33-75” в період з 08 годин 00 хвилин 29.04.2015 року до 08 годин 00 хвилин 14.05.2015 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасой доступ до документів сторона кримінального провадження, якій надано право на дступ до документів, має право звернутися з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала дійсна один місяц з дня її постановлення.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 70510820
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку