open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2017 р. Справа № 804/7226/17 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Комунального підприємства «Житлово - експлуатаційне підприємство №37» Дніпропетровської міської ради про стягнення коштів в розмірі 354,32 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Комунального підприємства «Житлово - експлуатаційне підприємство №37» Дніпропетровської міської ради про стягнення з Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне підприємство №37» Дніпропетровської міської ради на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області суму коштів в розмірі 354 грн. 32 коп.

В обґрунтування позову зазначено про неправомірне витрачання відповідачем коштів Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області. Всього з порушенням чинного законодавства страхувальником було використано коштів Фонду у сумі 354,32 грн.

Відповідач заперечень на позовну заяву не надав. Ухвалу про відкриття провадження у справі направлено на адресу відповідача, що вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, рекомендованим поштовим відправленням, але конверт повернуто на адресу суду у звязку із неврученням. Згідно частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. За таких підстав, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами, оскільки при підготовці справи до розгляду дотримано вимоги Кодексу адміністративного судочинства України щодо належного повідомлення сторін у справі про розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до пунктів 4,5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 23.09.1999 №1105 «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування» (далі - Закон №1105), реорганізацією шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності утворено Фонд соціального страхування України.

У відповідності до ст. 4 Закону №1105, Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообовязковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у звязку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообовязкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Фонд соціального страхування України та його робочі органи є правонаступниками Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції цього Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділень у районах і містах обласного значення, а також Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, його виконавчої дирекції, відділень цього Фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі та їх робочих органів.

Так, з матеріалів справи встановлено, що за результатами проведеної фахівцями Соборної РВД ДОВ ФСС з ТВП перевірки правомірності використання коштів Фонду Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційне підприємство №37» Дніпропетровської міської ради за період з 01.10.2013р. по 19.06.2017р. було складено акт №396 від 19.06.2017р., в якому відображено факти неправомірного витрачання коштів Фонду.

Зазначені факти неправомірного витрачання коштів Фонду, зокрема, встановлені:

-при нарахуванні допомоги по тимчасовій непрацездатності, коли відповідачем не вірно визначена середньогодинна заробітна плага по листках непрацездатності серії АГМ №622194 від 09.09.2013 і №893567 від 19.09.2013 та серії АГН №468180 від 13.11.2013, виданих застрахованим особам ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відповідно, чим було порушено ч.2 ст. 53 Закону №2240 та пунктів 14 «Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат по загальнообовязковому державному соціальногому страхуванню», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 №1266 (неправомірно використано коштів Фонду 114,62 грн.);

-при видачі новорічних подарунків відповідачем у 2013 році за відсутності первинних документів, які є підставою для видачі новорічних подарунків (протокол комісії, заявка на виділення новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб, списки дітей до 14 років, ксерокопії свідоцтв про народження дітей, відомість на видачу новорічних подарунків з підписами застрахованих осіб про їх отримання), що є порушенням ст. 48 Закону №2240 та п. 3 «Порядку придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», затвердженого Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втарти працездатності від 25.10.2007 №48 (неправомірно використано коштів Фонду на суму 239,70 грн.).

Всього з порушенням чинного законодавства відповідачем використано коштів Фонду у сумі 354,32 грн.

Суд зазначає, що оскільки факти неправомірного витрачання коштів Фонду встановлені в періоді до 01.01.2015р., а саме на момент дії Закону України «Про загальнообовязкове державне соціальне страхування у звязку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року №2240-111 (далі - Закон №2240), отже Рішення про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообовязкове державне соціальне страхування у звязку з тимчасовою втратою працездатності №160 від 19.06.2017 (далі - Рішення №160) на загальну суму неправомірних витрат до 01 січня 2015 року 354,32 грн., прийняте на підставі акту перевірки директором Соборної РВД ДОВ ФСС з ТВП, є без застосування штрафних санкцій.

Також, з матеріалів справи вбачається, що акт перевірки підписаний відповідачем в особі голови комісії з припинення КП «ЖЕП №2» ДМР ОСОБА_4 без заперечень.

Відповідно до п.3.13.4 «Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження», затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №29 від 22.12.2010 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25.03.2011 за №393/19131, якщо акт підписано без заперечень або впродовж передбаченого терміну заперечення не надійшли або надіслані з порушенням зазначеного терміну, акт перевірки вважається узгодженим.

Більш того, визначена Рішенням № 160 сума неприйнятих до заліку витрат у розмірі 354,32 грн. була самостійно відображена відповідачем у звітності по страхових коштах Фонду за перше півріччя 2017 року, що підтверджується копією звіту Ф4-ФСС з ТВП за 1 півріччя 2017 року, долученою до матеріалів справи.

Частиною 6 статті 15 Закону №1105 передбачено, що у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та / або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

Таким чином, прийняте за результатами складеного акту перевірки Рішення №160 без застосування штрафних санкцій на підставі пункту 5 частини першої статті 10 Закону №1105, яке не було оскаржене відповідачем у строк, передбачений ч. 5 ст.99 Кодексу адміністративного судочинства України, є чинним, безспірним та підлягає виконанню.

Приймаючи до уваги викладене та враховуючи, що на час розгляду справи сума коштів у розмірі 354,32 грн. добровільно не сплачена, відповідних доказів суду не надано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне підприємство №37» Дніпропетровської міської ради на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області суму коштів в розмірі 354 грн. 32 коп. (розрахунковий рахунок р/р 37173100007353 в ГУДКСУ в Дніпропетровській області, ЄДРПОУ 41418598, МФО 805012, отримувач - Правобережне відділення міста Дніпро Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області).

Постанова суду набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, підлягає негайному виконанню відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 70506538
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку