open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.06.2011 року Справа № 2-а-2207/11/1628

Хорольський районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Винниченка Ю. М. розглянувши у скороченому провадженні в залі суду м. Хорол справу за позовом до управління Пенсійного фонду України в Хорольському районі про визнання дій протиправними та зобов"язання субєкта владних повноважень нарахувати і виплатити недоплачену 30% надбавку до пенсії як дитині війни,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до управління Пенсійного фонду України в Хорольському районі про визнання дій протиправними та зобов"язання субєкта владних повноважень нарахувати і виплатити недоплачену 30% надбавку до пенсії як дитині війни

Позовні вимоги підтверджуються: пенсійним посвідченням з відміткою дитина війни, відповіддю УПФ України в Хорольському районі Полтавської області, в якій відповідач не визнає вимоги позивача та вважає свої дії правомірними.

При прийнятті постанови суд керувався: ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни"; ст.. 110 Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет на 2006 рік від 19.01.2006 року, рішеннями Конституційного Суду України від 09.07.2007 за №6-рп\2007 року та від 22.05.2008 за №10-рп/2008 року; ст.ст.10, 28, 81 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; ч.2 ст.19, ст.152 Конституції України, ст.2, ч.2 ст.5, ч.1 ст. 94 КАС України.

Відповідно до ч.4 ст.183-2 КАС України розгляд справи здійснюється в порядку скороченого провадження без виклику осіб, які беруть участь у справі.

Оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для прийняття законного і обґрунтованого судового рішення.

Суд, врахувавши позицію сторін, дослідивши матеріали справи та належно оцінивши всі зібрані по справі докази, приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Виходячи із системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є частково обґрунтованими та відповідно такими, що підлягають задоволенню частково.

Виходячи із системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про перерахунок та виплату соцаільних виплат підлягають до часткового задоволення .

Беручи до уваги викладене вище, на думку суду, вимоги позивача про визнання неправомірними дії відповідача є законними, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а тому також підлягають до задоволення.

Суд не бере до уваги заперечення відповідача, так як відсутність бюджетного фінансування передбачених Законом України "Про соціальний захист дітей війни" доплат до пенсії не може бути причиною невиконання покладених на управління Пенсійного фонду України зобов'язань, оскільки реалізація особою права, що пов'язане з отриманням бюджетних коштів, яке базується на спеціальних та чинних на час виникнення спірних правовідносин нормативно - правових актах національного законодавства, не може бути поставлена у залежність від бюджетних асигнувань.

Суд вважає, що позивач пропустив строку для звернення до адміністративного суду встановленого ст. 99 КАС України, з поважних причин, оскільки має похилий вік, тяжко хворіє, що підтверджується випискою з історії хвороби № 1384, та довідками Полтавського обласного відділу охорони здоров'я "Онкодиспансер" №№2977,5950,9918,8946,4759,5588, тому його заяву про поновлення строку звернення до суду належить задовольнити.

Згідно статті 87 Закону України Про пенсійне забезпечення, суми пенсії, не одержані своєчасно з вини органу, що призначає або виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.

На підставі наведеного та керуючись статтями 6-4, 5, 17, 71, 94, 158-163, 167, 183-2, 186, 256 ч.1 Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України "Про соціальний захист дітей війни", ст. 87 Закону України "Про пенсійне забезпечення", суд,

П О С Т А Н О В И В :

Позов про визнання дій протиправними та зобов"язання субєкта владних повноважень нарахувати і виплатити недоплачену 30% надбавку до пенсії як дитині війни - задовольнити частково.

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з даним позовом.

Визнати дії Управління Пенсійного фонду України у Хорольському районі Полтавської області неправомірними.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України у Хорольському районі Полтавської області здійснити перерахунок надбавки до пенсії з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч.1 ст.28 Закону України Про загальнообов'язкове пенсійне страхуваннята провести відповідні виплати за період з урахуванням раніше проведених виплат.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Відповідно до ст..256 ч.1 КАС України постанова підлягає до негайного виконання.

Копію постанови направити сторонам відповідно до ч.7 ст.183-2 КАС України.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративному суду через Хорольський районний суд протягом 10 днів.

Головуючий: Ю.М. ВИННИЧЕНКО

Джерело: ЄДРСР 70503446
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку