open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Копія

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 542/1452/17

Провадження № 2/542/977/17

23 листопада 2017 року

Новосанжарський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої - судді Стрельченко Т.Г.,

при секретарі Нестеренко О.В.,

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення надміру одержаної державної допомоги на дітей одиноким матерям,

встановив:

28.09.2017 року управління соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1, з вимогою повернути на його користь суму надмірно одержаної державної допомоги на дітей одиноким матерям у розмірі 3399 гривень 60 копійок. В обґрунтування позову позивач послався на те, що ОСОБА_1 за особистою заявою як одинокій матері з 18 вересня 2013 року була призначена щомісячна державна допомога. Вказаний вид допомоги ОСОБА_1, яка в той час не перебувала у шлюбі, був призначений після народження сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, запис про батька якого був проведений за вказівкою матері в установленому порядку виконавчим комітетом Галущиногреблянської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області. В своїх поясненнях ОСОБА_1 при зверненні вказувала, що зі своїм колишнім чоловіком - ОСОБА_3 вона розлучена та останній не являється батьком дитини - ОСОБА_4. В кінці березня 2015 року ОСОБА_1 при зверненні до управління надала копію рішення суду Новосанжарського району Полтавської області про стягнення з ОСОБА_3 на її користь аліментів на утримання дитини - ОСОБА_4. Даним фактом, ОСОБА_1 фактично визнала батьківство ОСОБА_3 над їхнім спільним сином - ОСОБА_2. Виплата допомоги припиняється за рішенням органу, що призначає та виплачує цю допомогу з місяця, що настає після місяця, у якому виникли обставини. На підставі цього, з 01 квітня 2015 року виплата державної допомоги ОСОБА_1 була припинена. Про визнання батьківства своєї дитини ОСОБА_1 управління вчасно не повідомила, внаслідок чого виникла переплата даного виду допомоги за період з 01 вересня 2013 р. по 31 травня 2015 р.

В судове засідання представник позивача не зявився, до суду надано письмову заяву про розгляд справи без участі їх представника, позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не зявилася, просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги визнала в повному обсязі.

Відповідно до ч.2ст.197 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. З огляду на викладене фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно положеньст. 22 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», п. 49 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року, на заявників покладається відповідальність за відомості або надання інформації про зміну обставин, що впливає на виплату допомоги. Суми державної допомоги, виплачені надміру внаслідок зловживань громадянином (у результаті подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім'ї, приховування обставин, що впливають на виплату державної допомоги тощо), стягуються згідно з законом.

Згідно ст. 18-1 Закону, п. 33 Порядку право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис про батька проведено в установленому порядку за вказівкою матері. Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває у зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям не має. При реєстрації жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

Згідно ст. 18-2 Закону допомога на дітей одиноким матерям призначається за наявності витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідки про народження, виданої виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абз. 1 ч. 1ст. 135 СК України, або документу про народження, виданого компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку.

Відповідно до п. 9постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів»визначено, що одинокою матір'ю є жінка, яка не перебуває в шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама.

Встановлено, що відповідач 18 вересня 2013 року звернулася до позивача із заявою про призначення допомоги як одинокій матері у зв'язку із народженням дитини, до якої надала свідоцтво про народження, пояснення та довідки Галущиногреблянської сільської ради Новосанжарського району.

Як вбачається зі змісту вказаної заяви, відповідач зобов'язалася своєчасно повідомити відділ соціального забезпечення про всі зміни у сім'ї (а.с.15-16).

Як вбачається з матеріалів справи, з 18 вересня 2013 року відповідач перебувала на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Новосанжарської районної державної адміністрації та отримувала державну соціальну допомогу одинокої матері на дитину (а.с. 6).

В судовому засіданні також встановлено, рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 16 березня 2015 року з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 на утримання дитини ОСОБА_2, з 09 грудня 2014 року призначено стягнення аліментів в розмірі ? частки заробітку (доходу).

Таким чином, суд приходить до висновку про доведеність тверджень позивача про те, що відповідач не повідомила управління про визнання батьківства щодо її сина, чим порушила взяті на себе зобов'язання повідомляти про зміну обставин, що впливають на призначення державної допомоги на дітей одиноким матерям згідно чинного законодавства України, внаслідок чого надмірно отримала призначену допомогу з 01 вересня 2013 р. по 31 травня 2015 р.

Тобто, з огляду на викладене, відповідачем не була надана інформація про зміну обставин, що виливає на виплату допомоги, що призвело до надмірної виплати їй бюджетних коштів на суму 3399 грн. 60 коп.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 1215 ЦК Українине підлягає поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Сума допомоги, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого не подання громадянином документів при зміні обставин, що впливає на виплату допомоги, повертається ним за вимогою органу, що призначив допомогу. У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму допомоги, питання про її стягнення органи, що призначають допомогу, вирішують у судовому порядку.

Як встановлено, відповідач в добровільному порядку відмовляється відшкодовувати суму безпідставно виплаченої допомоги.

Відповідно дост. 60 ЦПК Україникожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд вважає що стороною відповідача не доведено факту повідомлення позивача про зміну обставин, що впливає на виплату допомоги, оскільки жодних доказів про таке повідомлення суду надано не було.

Враховуючи докази, надані позивачем в обґрунтування позовних вимог, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню шляхом стягнення з відповідача суми надмірно виплаченої допомоги.

Відповідно доЗакону України «Про судовий збір»позивач звільнений від сплати судового збору. Відповідно до ч.2ст. 88 ЦПК Україниз відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в сумі 1600 грн.00коп.

Керуючись ст.10,59,60,88, 209,213,215,218,224,226 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, жительки вул.Набережна, 10, с. Мушина Гребля Новосанжарського району Полтавської області на користь Управління праці та соціального захисту населення Новосанжарської районної державної адміністрації 3399 (три тисячі триста девяносто девять) гривень 60 копійок надмірно одержаної державної допомоги на дітей одиноким матерям на розрахунковий рахунок 35217097052357, отримувач: ГУДСК у Полтавській області, ЄДРПОУ 02770127, МФО 820172.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, жительки вул.Набережна, 10, с. Мушина Гребля Новосанжарського району Полтавської області на користь держави судовий збір в розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Полтавської області через Новосанжарський районний суд Полтавської області шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя /підпис/

Відповідає оригіналу

ОСОБА_5 Новосанжарського районного суду

Полтавської області ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 70502960
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку