open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Кагарлицький районний суд Київської області

м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, 3, 9200, (04453) 5-13-39

Справа № 2-а- 8676/11

Постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2011 року Кагарлицький районний суд

Київської області в складі:

головуючого судді Закаблук О.В.

розглянувши в порядку скороченого провадження в м. Кагарлику справу за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного Фонду України у Кагарлицькому районі Київської області про зобовязання здійснити нарахування та щомісячну виплату до пенсії, як дитині війни,-

ВСТАНОВИВ:

В адміністративному позові позивач просить суд визнати протиправною відмову відповідача управління Пенсійного Фонду України у Кагарлицькому районі Київської області виплатити у щомісячне підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком і зобовязати відповідача здійснити нарахування та виплату:

- щомісячного підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць, так як є дитиною війни, оскільки станом на 02.09.1945 року було менше 18 років, але отримув(ла) менший розмір підвищення до пенсії, ніж визначений вимогами законодавства.

Судом 01.06.2011 року надіслана позовна заява та винесена ухвала про відкриття провадження і надано термін для подачі заперечень відповідачем. Станом на 22.06.2011 року не отримані заперечення відповідача на позов, а з відмови вбачається, що позивач отримував менший розмір щомісячного підвищення до пенсії за період з 13.11.2010 р. по день постановлення рішення.

Відповідно до ч.4 ст. 184-2 КАС України суддя розглядає справу в скороченому провадженні без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову ОСОБА_1 .

Суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Позивач, є громадянином України, якій на час закінчення ( 2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років, відповідно до вимог ст. 1 Закону , який набрав чинності з 01.01.2006 року набула статусу дитини війни, тому на підставі ч. 1 ст.6 Закону в редакції від 19 .12.2006 року № 489, що діяла з січня 2007 року має право на підвищення пенсії на 30 % мінімальної пенсії за віком є пенсіонерами, знаходиться на обліку в управлінні ПФУ у Кагарлицькому районі Київської області та отримує пенсію за віком в тому числі, підвищення дитині війни відповідно до ст..6 Закону щомісячно.

Згідно ч.1 ст. 1 Закону України Про соціальний захист дітей війни дитина війни - особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення ( 2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років.

Згідно до ч.1 ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 30% мінімальної пенсії за віком.

Згідно з ч.1 ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 25, а у жінок -20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Згідно з ч.3 ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзацом першим цієї статті, застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом.

Положення ст.28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не є перешкодою для застосування даної величини ( мінімального розміру пенсії) до обрахування підвищення пенсії дитині війни, повязаного із мінімальною пенсією за віком, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого, крім передбаченого ч.1 статті, мінімального розміру пенсії за віком.

Отже, дитині війни належало виплачувати щомісячне підвищення до пенсії, виходячи з мінімальної пенсії за віком ,яка встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб , які втратили працездатність то в разі збільшення розміру цього прожиткового мінімуму перерахунок пенсії у повинен проводиться . виходячи з нового розміру мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до ст. 1 ЗУ Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати " від 20.10.2009 року №1646-УІ установлено, що прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для осіб , які втратили працездатність становив з 01.07.2010 року - 709 грн., з 01.10.2010 року - 723 грн., з 01.12.2010 року-734 грн. ,з 01.01.2011р-750 гривен., з 01.04.2011 року-764 грн.

Вказані вище вимоги законодавства відповідачем не були дотримані.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дії чи бездіяльності субєкта владних повноважень обовязок щодо доказування правомірності свого рішення , дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач не надав суду достатніх беззаперечних доказів в обґрунтування правомірності невиплати у доплат до пенсії, передбачених ст..6 Законом України Про соціальний захист дітей війни

Тому слід визнати протиправною відмову відповідача виплатити у щомісячне підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком .

Зобовязати відповідача нарахувати та виплачувати починаючи з 13.11.2010 року позивачу щомісячне підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць.

Постанова суду підлягає негайному виконанню Управлінням Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області.

Сторони звільнити від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст.22,46 Конституції України, ст. 6 Закону України Про соціальний захист дітей війни , ст.28 ч.І Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування , ст. 1 ЗУ Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати від 20.10.2009 року № і 646-VI. ст.. 183-2 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Визнати протиправною відмову Управління Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області виплатити ОСОБА_1 щомісячне підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком.

Зобовязати Управління Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області нарахувати та виплачувати починаючи з 13.11.2010 року ОСОБА_1 :

- щомісячне підвищення до пенсії, передбачене ст.6 Закону України Про соціальний захист дітей війни у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком для визначення якої підлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, установлений у Законі на відповідний місяць.

Постанова суду підлягає негайному виконанню Управлінням Пенсійного Фонду України в Кагарлицькому районі Київської області.

Апеляційна скарга сторонами може бути подана протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Суддя: О.В. Закаблук

Джерело: ЄДРСР 70501616
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку