open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" жовтня 2009 р. м. Київ К-22757/09

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

суддів – Смоковича М.І.

Горбатюка С.А.

Весельської Т.Ф.

Гашицького О.В.

Мироненка О.В. (суддя –доповідач)

провівши розгляд справи у порядку письмового провадження за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Пролетарської районної у м. Донецьку ради про оскарження дій та стягнення недоотриманої допомоги по догляду за дитиною за касаційною скаргою Управління праці та соціального захисту населення Пролетарської районної у м. Донецьку ради на ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2009 року та від 07 травня 2009 року,

В С Т А Н О В И Л А :

У жовтні 2008 року позивачка звернулася в суд із позовом до Управління праці та соціального захисту населення Пролетарської районної у м. Донецьку ради про оскарження дій та стягнення недоотриманої допомоги по догляду за дитиною.

Постановою Пролетарського районного суду м. Донецька від 27 лютого 2009 року позов задоволено частково.

Не погоджуючись із постановою суду першої інстанції, відповідач звернувся зі скаргою до суду апеляційної інстанції щодо скасування зазначеного вище рішення.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2009 року апеляційну скаргу залишено без руху та надано строк до 04 травня 2009 року для усунення вказаних в ухвалі судді недоліків.

Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 07 травня 2009 року апеляційну скаргу відповідача повернуто, у зв’язку із не усуненням недоліків, вказаних в ухвалі судді від 16 квітня 2009 року.

Не погоджуючись із ухвалою суду апеляційної інстанції від 07 травня 2009 року, відповідач звернувся із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення норм процесуального права.

За правилами ст. 211 КАС України сторони мають право на оскарження в касаційному порядку судових рішень суду першої інстанції. Ухвалою судді Вищого адміністративного суду України від 28 серпня 2009 року було помилково відкрито касаційне провадження на ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2009 року, у зв’язку з чим касаційне провадження по справі було відкрито помилково.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені в скарзі доводи, колегія суддів дійшла до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню. Ухвала суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню, справа –направленню до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття апеляційної скарги.

Повертаючи скаргу, суд апеляційної інстанції виходив з того, що відповідачем не було виконано ухвалу судді від 16 квітня 2009 року про залишення без руху апеляційну скаргу та встановлено строк, в який потрібно було усунути недоліки, а саме –до апеляційної скарги не було додано документа про сплату судового збору, оскільки відповідно до приписів п. 7 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», пільги щодо сплати державного мита мають органи соціального страхування та органи соціального забезпечення –за регресними позовами про стягнення з особи, яка заподіяла шкоду, сум допомоги і пенсій, виплачених потерпілому або членам його родини, а органи соціального забезпечення –також за позовами про стягнення неправильно виплачених допомоги та пенсій.

Рішенням Конституційного Суду України № 4-рп/2009 від 03.02.2009 року приписи статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито»визнані такими, що відповідають Конституції України, тобто, коло осіб і підстави для звільнення від сплати державного мита є вичерпними.

Відповідно до ч.3 ст.189 КАС України, до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 187 цього Кодексу, застосовуються правила статті 108 цього Кодексу. Ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги або відмову у відкритті апеляційного провадження можуть бути оскаржені в касаційному порядку.

Із касаційної скарги вбачається, що ухвала судді від 16 квітня 2009 року була направлена рекомендованим листом 29 квітня 2009 року та отримана відповідачем 05 травня 2009 року, про що свідчить копія конверта.

Також, із касаційної скарги вбачається, що відповідач 05 травня 2009 року направив до суду апеляційної інстанції факс №3320019 від 05 травня 2009 року лист про підтвердження свого тяжкого матеріального становища та копії кошторисів за 2008-2009 роки, що підтверджують відсутність фінансування, яке здійснюється за кодом економічної класифікації видатків 1139 (оплата послуг та інших видатків) з узгодженням з помічником судді Г.М.Міронової за телефоном. Також, 05 травня 2009 року рекомендованим листом було направлено зазначені вище лист та копії кошторисів за 2008-2009 роки. Згідно даних поштового відділення №17 вищевказані документи було отримано апеляційним судом 07 травня 2009 року.

Таким чином, суд апеляційної інстанції не надав належної оцінки тому, що відповідачем не були виконані вказівки суду, а відтак ним передчасно прийнято рішення щодо повернення апеляційної скарги.

З огляду на викладене, ухвала суду апеляційної інстанції не відповідає обставинам справи наданим доказам та нормам процесуального права.

За правилами ст.227 КАС України підставою для скасування рішень судів першої та (або)апеляційної інстанцій і направленням справи на новий судовий розгляд є порушення норм матеріального чи процесуального права , які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи і не можуть бути усунені судом касаційної інстанції.

Керуючись статтями 220, 222, 223, 227, 230, 231 КАС України, колегія суддів -,

У Х В А Л И Л А :

Закрити касаційне провадження у справі за касаційною скаргою Управління праці та соціального захисту населення Пролетарської районної у м. Донецьку ради на ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2009 року.

Касаційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Пролетарської районної у м. Донецьку ради задовольнити частково.

Ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду 07 травня 2009 року скасувати.

Справу направити до суду апеляційної інстанції для вирішення питання про прийняття скарги.

Ухвала оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених ст.237 КАС України.

Головуючий

Судді О.В. Мироненко

Джерело: ЄДРСР 7045196
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку