open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.11.2017р. Справа № 914/1895/17

За позовом: Міського комунального підприємства «Водоканал», м.Мостиська, Львівська область

до відповідача: Приватного підприємства «Партнер - Вишня», м. Мостиська, Львівська область

про стягнення заборгованості в розмірі 8 992, 50 грн.

Суддя Н.Мороз

При секретарі М.Бурак

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_2

Від відповідача: н/з

Суть спору:

Позовну заяву подано Міським комунальним підприємством «Водоканал», м. Мостиська, Львівська область до Приватного підприємства «Партнер - Вишня», м. Мостиська, Львівська область про стягнення заборгованості в розмірі 8 992, 50 грн.

Ухвалою господарського суду від 18.09.2017р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 17.10.2017р.

Для всебічного, повного та об'єктивного вирішення спору, зясування всіх обставин даної справи, ухвалами суду від 17.10.2017р. та 02.11.2017р. розгляд справи відкладався з підстав, наведених у відповідних ухвалах суду.

Ухвалою суду від 02.11.2017р. суд відмовив у заявленій позивачем вимозі про забезпечення позову.

В судове засідання 16.11.2017р. представники позивача зявились, подали акт звіряння розрахунків станом на 16.11.2017р. підписаний сторонами на суму 8992,50 грн. Позовні вимоги підтримали з мотивів, зазначених в позовній заяві. Посилаються на неналежне виконання відповідачем договірних зобовязань щодо оплати за надані позивачем послуги з водопостачання та водовідведення, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість в розмірі 8 992, 50 грн. Позов просять задоволити.

Відповідач явки повноважного представника в судові засідання не забезпечив, причин неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання. Вимог ухвал суду від 18.09.2017р., 17.10.2017р. та 02.11.2017р. відповідач не виконав, відзиву на позов не подав.

Cуд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача або його представника та за відсутності його відзиву на позов, в порядку ст.75 ГПК України, за наявними у справі доказами.

Розглянувши матеріали справи в їх сукупності, заслухавши пояснення представників позивача, створивши у відповідності до ч. 3 ст. 4-3 ГПК України сторонам необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, суд встановив:

Згідно ст. 509 ЦК України, зобовязанням є правовідношення, в якому одна сторона зобовязана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обовязку. Однією з підстав виникнення зобовязань, згідно ст.11 ЦК України, зокрема є договори та інші правочини.

01.03.2013р. між Міським комунальним підприємством "Водоканал" (позивач, за договором водоканал) та Приватним підприємством «Партнер-Вишня» (відповідач, за договором абонент) укладено договір на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної каналізації №17.

Відповідно до умов п. 1. договору, водоканал бере на себе зобовязання забезпечувати абонента питною водою, яка відповідає чинному стандартові або дозволу Держстандарту України та Міністерства охорони здоровя України на відхилення від стандарту, в розмірі встановленого ліміту в обємі 600 (360) м.куб/рік, а також приймати від нього стічні води в розмірі, встановленого ліміту в кількості 600 (360) м.куб./ рік.

Згідно п. 2. договору, абонент бере на себе зобовязання своєчасно оплачувати надані йому послуги у водопостачанні та водовідведенні, належно експлуатувати водопровідні та каналізаційні мережі, пристрої та прилади на них, які перебувають у нього на балансі, відповідно до цього договору та Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України, Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації міст і селищ України, Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення.

У відповідності до п. 4. договору, розрахунки за воду, використану абонентом та стоки, здійснюються згідно з главою 12 Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України та чинним законодавством України за затвердженими тарифами. У разі змін тарифів, діючих на час укладення договору, оплата абонентом наданих йому послуг здійснюється за новими цінами без змін інших умов договору. Промислові та комунально-побутові підприємства сплачують: за воду - 9,80 грн. за куб. м; за стоки 12,59 грн. за куб. м.

Відповідно до п. 3 Рішення Мостиської міської ради №71 від 29.07.2016р. про затвердження тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення Міського комунального підприємства «Водоканал», затверджено тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для бюджетних та інших організацій у розмірі 13,60 грн. за 1 м. куб. води та 17,95 грн. за 1 м. куб. стоків (разом 31,55 грн.).

Як передбачено п. 5. договору, облік кількості використаної води здійснюється за показаннями водолічильника, який абонент повинен встановити своїми силами і за свої кошти за адресою: м. Мостиська вул. Міцкевича, 21 та вул. Грушевського 10/1 та згідно з технічними умовами водоканалу і «Правилами користування…» обладнати й експлуатувати водомірний вузол. Зняття показань водолічильників здійснюється у підприємств не рідше одного разу на місяць, 15 числа кожного місяця представником водоканалу спільно з представником абонента.

Згідно п. 6. договору передбачено, що кількість стічних вод, які надходять у каналізацію, визначається за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання, згідно з показами водолічильників, а у разі їх відсутності за узгодженням з водоканалом за діючими нормами водоспоживання або іншими засобами, передбаченими Правилами користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України.

Відповідно до п. 11. договору, цей договір укладений зі строком дії до укладення нового договору і набуває чинності з моменту його підписання.

Позивач, на виконання умов договору, надав відповідачу послуги з водопостачання та водовідведення за період з серпня 2015 року по березень 2017 року та виставив рахунки на оплату №222 від 18.02.2016р. на суму 1685,83 грн., №221 від 18.02.2016р. на суму 3398,86 грн., №354 від 17.03.2017р. на суму 4024,27 грн., №353 від 17.03.2016р. на суму 2691,88 грн. №271 від 10.03.2017р. на суму 4746,32 грн. та №272 від 10.03.2017р. на суму 4692,50 грн., які були отримані представником відповідача під розписку (докази в матеріалах справи). Проте, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобовязань за договором, а саме, проведення лише часткових оплат наданих послуг на загальну суму 2077,78 грн. (що підтверджується наявними в матеріалах справи виписками з банку), у останнього виникла заборгованість перед позивачем в розмірі 8992,50 грн.

У звязку з порушенням умов договору та вимог законодавства, внаслідок часткової оплати відповідачем за надані послуги з водопостачання та водовідведення, позивач звернувся з позовом до суду з вимогою про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 8992,50 грн. В підтвердження вказаної суми заборгованості позивачем долучено до матеріалів справи акт звіряння розрахунків станом на 16.11.2017р. підписаний сторонами, зокрема керівником ПП «Партнер-Вишня» - ОСОБА_3

Відповідно до ст.526 ЦК України та ст.193 ГК України, зобовязання повинні виконуватися належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до ст. 19 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», послуги з централізованого питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання з урахуванням вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" ( 2119-19 ) на підставі договору, зокрема з: підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням та/або централізованим водовідведенням.

Згідно ч.2 ст.22 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», споживачі питної води зобовязані своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до п. 1.1. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України від 27.03.2012р. зазначено, що Правила визначають порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України та є обов'язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

У відповідності до умов п.п. 3.1., 3.7. Правил, розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору.

Згідно ч.1 ст. 8 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону.

Виконавець або визначена власником (співвласниками) інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, формує та надає споживачу (його представнику) рахунки на оплату наданої комунальної послуги щомісяця. Рахунки на оплату комунальної послуги надаються споживачу на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунки можуть надаватися споживачу в електронному вигляді, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів (ч.2 ст. 8 Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання").

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обовязковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 903 ЦК України встановлено, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

За умовами ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобовязання.

У відповідності до приписів ст. 599 ЦК України, зобовязання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Таким чином, сума заборгованості, що підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, у звязку з неналежним виконанням відповідачем умов договору щодо оплати за надані послуги з водопостачання та водовідведення, підтверджена матеріалами справи та становить 8992,50 грн. Доказів зворотнього суду не надано.

Відповідно ст.32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст.ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 4-3 ГПК України. Згідно з положеннями цієї статті, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

За таких обставин суд дійшов висновку про те, що відповідачем не спростовано доводів позовної заяви, не надано суду належних та допустимих доказів про наявність інших обставин ніж ті, що досліджені в ході судових засідань, відтак позовні вимоги підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати, відповідно до ст.49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 530, 599, 610, 612, 625, 629, 903 ЦК України, ст.193 ГК України, ст.ст. 43, 32, 33, 43, 49, 82, 83, 84, 116 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Партнер - Вишня», Львівська область, м. Мостиська, вул. Антонича, буд. 1, корпус А (код ЄДРПОУ 30124504) на користь Міського комунального підприємства «Водоканал», Львівська область, м. Мостиська, вул. Міцкевича, буд. 13 (код ЄДРПОУ 23971462) 8 992,50 грн. заборгованості та 1 600, 00 грн. судового збору.

3. Наказ видати згідно ст.116 ГПК України.

Рішення складено 20.11.2017р.

Суддя Мороз Н.В.

Джерело: ЄДРСР 70448073
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку