open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 415/7284/17

Провадження № 1-кс/415/1179/17

УХВАЛА

про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану

законом таємницю

20.11.17 місто Лисичанськ

Слідчий суддя Лисичанського міського суду Луганської області Березін А.Г., за участю секретаря Гавриленко В.В., слідчого Сіроштан Т.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Лисичанського ВП ГУНП України в Луганській області Сіроштан Т.Я., погоджене прокурором Лисичанської місцевої прокуратури Комм Я.О. про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та додані до клопотання матеріали кримінального провадження № 12017130240002404, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13 листопада 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Лисичанського міського суду Луганської області надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Сіроштан Т.Я., погоджене прокурором Лисичанської місцевої прокуратури Комм Я.О. про тимчасовий доступ до документів, в яких міститься інформація про телефонні дзвінки, здійснені з використанням абонентського номеру НОМЕР_1 оператора мобільного зв'язку ПрАТ «ВФ Україна», що перебувають у володінні ПрАТ «ВФ Україна», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лейпцизька, 15, із зазначенням телефонних номерів абонентів, ІМЕІ їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен, у зоні покриття яких виходили на зв'язок абоненти, типу, часу, тривалості дзвінків, номерів абонентів з'єднань, змістом вхідних та вихідних смс-повідомлень, адреси розташування базових станцій, за період часу з 10.11.2017 до часу фактичного зняття інформації на носії інформації в електронному вигляді.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12017130240002404 від 13 листопада 2017 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10.11.2017 приблизно о 15 годині 15 хвилині невстановлена особа шахрайським шляхом, з використанням електронно-обчислювальної техніки, заволоділа грошовими коштами в сумі 10718 гривень, які належать ОСОБА_3., чим йому спричинено майнову шкоду на вказану суму.

Заслухавши слідчого, який повністю підтвердив наведені в обґрунтування клопотання доводи, вимоги, викладені в клопотанні, підтримав, просив його задовольнити, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступного.

В судове засідання особа, у володінні якої знаходяться документи, доступ до яких необхідно отримати, не прибула, про час та місце розгляду клопотання повідомлена належним чином.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання. Тому слідчий суддя вважає за можливе розгляд клопотання за відсутності особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв'язку, без їх вилучення.

Пунктом 7 ч.1 ст.162 КПК України встановлено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» оператори телекомунікації зберігають та надають інформацію про з'єднання свого абонента у порядку, встановленому законом.

Згідно ст. 1 Закону України «Про інформацію», документом є матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі.

В судовому засіданні встановлено, що 03.2017 до ЄРДР були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України, що підтверджується витягом з кримінального провадження №12017130240002404.

Допитаний в якості потерпілого ОСОБА_3 пояснив, що 10.11.2017 приблизно о 17.00 годині на його абонентський номер НОМЕР_2 надійшов дзвінок з абонентського номера оператора мобільного зв'язку ПрАТ "ВФ Україна" НОМЕР_1. Дзвонила невідома особа, яка представилась працівником банку, та повідомила, що з банківською картою ОСОБА_3 неполадки, і щоб все узгодити, треба назвати їй дані картки. Після чого вказаній особі було повідомлено реквізити банківської карти ОСОБА_3 ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" НОМЕР_3. Після чого на мобільний телефон ОСОБА_3 надійшли повідомлення, в яких повідомлялось, що з його карткового рахунку були зняти кошти на загальну суму 10 718 гривень.

Таким чином встановлено, що в користуванні не встановленої особи, яка шахрайським шляхом заволоділа грошовими коштами ОСОБА_3, перебуває абонентський номер ПрАТ "ВФ Україна" НОМЕР_1, з якого 10.11.2017 було здійснено дзвінок потерпілому, та за допомогою якого невстановлена особа здійснює дзвінки іншим особам, які можуть володіти інформацією, що становить інтерес для досудового слідства.

Вказана інформація перебуває в електронних документах оператора телекомунікації (ПрАТ «ВФ Україна») та відповідно до положень п.7 ч. 1 ст. 162 КПК України відноситься до охоронюваної законом таємниці.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація має суттєве значення для встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, а також враховуючи, що вилучення зазначеної інформації для кримінального провадження буде мати доказове значення і забезпечувати виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, є підстави задовольнити клопотання.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 110, 131-132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя -,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Сіроштан Т.Я., погоджене прокурором Лисичанської місцевої прокуратури Комм Я.О., задовольнити.

Надати слідчому СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Сіроштан Тетяні Яківні, оперуповноваженому ВКП Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Кравчуку Сергію Вікторовичу, оперуповноваженому ВКП Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Журавльовій Юлії Михайлівні, оперуповноваженому ВКП Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області Каминіній Олені Михайлівні дозвіл на тимчасовий доступ до документів (в тому числі електронних), в яких міститься інформація про телефонні дзвінки, здійснені з використанням абонентського номеру НОМЕР_1 оператора мобільного зв'язку ПрАТ «ВФ Україна», що перебувають у володінні ПрАТ «ВФ Україна», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лейпцизька, 15, із зазначенням телефонних номерів абонентів, ІМЕІ їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен, у зоні покриття яких виходили на зв'язок абоненти, типу, часу, тривалості дзвінків, номерів абонентів з'єднань, змістом вхідних та вихідних смс-повідомлень, адреси розташування базових станцій, за період часу з 10.11.2017 до часу фактичного зняття інформації на носії інформації в електронному вигляді.

Встановити строк дії ухвали - 1 місяць з дня винесення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положенням КПК України, з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя А.Г.Березін

Джерело: ЄДРСР 70421404
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку