open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ОСОБА_1 ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

17 листопада 2017 року

Справа № 2а-0870/11684/11

м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Батрак І.В.

за участю секретаря Лялько Ю.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовом Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експрес-2003»

про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

10.11.2017 на адресу суду надійшла заява (вх. №30914) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області.

Для розгляду питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, судом було призначене судове засідання на 17.11.2017 о 10:45, про що повідомлено осіб, які беруть участь у справі та особу, що звернулась із заявою.

Представник заявника у судове засідання не з’явився, проте надіслав клопотання (вх. № 31056 від 13.11.2017, №31568 від 16.11.2017) про розгляд заяви без його участі.

Представники сторін у судове засідання не прибули, про дату, час та місце слухання заяви були повідомлені належним чином. Заперечення проти заміни сторони виконавчого провадження до суду не надходили.

Відповідно до частини другої статті 264 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами.

У зв’язку із неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі приписів частини шостої статті 12 та частини першої статті 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши наявні матеріали справи судом встановлено наступне.

У грудні 2011 року Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (далі – позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експрес-2003» (далі – ТОВ «Експрес-2003» або відповідач), в якому просить стягнути з відповідача заборгованість по страховим внескам у розмірі 188,79 грн.

Постановою суду від 07.02.2012 у справі №2а-0870/11684/11 адміністративний позов задоволено повністю. Указане рішення оскаржене не було та набрало законної сили 14 квітня 2012 року.

23.04.2012 судом за заявою стягувача видано виконавчий лист по даній адміністративній справі.

Оскільки, Фонд соціального страхування України та його робочі органи є правонаступниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його виконавчої дирекції, заявник просить суд замінити стягувача на його правонаступника.

Всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується подання про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає його таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Стаття 124 Конституції України та стаття 14 КАС України встановлюють, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

За приписами статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною п’ятою статті 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов’язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження – з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

З наведеного вбачається, що замінити сторону у виконавчому провадженні можливо лише у разі вибуття стягувача з одночасною заміною вибувшої сторони на її правонаступника.

Так, пунктами 5 та 6-1 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV визначено, що Фонд соціального страхування України та його робочі органи є правонаступниками Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції цього Фонду в АРК Крим, областях, містах Києві та Севастополі, відділень у районах і містах обласного значення, а також Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, його виконавчої дирекції, відділень цього Фонду в АРК Крим, областях, містах Києві та Севастополі ті їх робочих органів.

Виконання функцій та завдань, визначених цим Законом, забезпечується виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування України, її робочими органами після затвердження положення про них, структури та граничної чисельності працівників, бюджету Фонду, відкриття рахунків в органах Державної казначейської служби України та заповнення не менше 30 відсотків вакантних посад.

Постановою №13 від 08.02.2017 правлінням Фонду соціального страхування України затверджено граничну чисельність працівників Фонду соціального страхування України, структуру органів Фонду та створено робочі органи.

На підставі постанови правління Фонду соціального страхування України № 13 від 08.02.2017 створено управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області та 27.04.2017 затверджено положення № 11-ос про управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (скасовано на підставі наказу 57-ос від 25.07.2017, яким затверджено нове від 25.07.2017), про що 05.05.2017 внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, з 01.08.2017 управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області є правонаступником управлінь та відділень виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Із змісту витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 31.10.2017 здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (ідентифікаційний код 20485413) в результаті реорганізації.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (ідентифікаційний код 41320207) зареєстроване 05.05.2017 як юридична особа, місцезнаходження юридичної особи: 69000, Запорізька область, місто Запоріжжя, вулиця Сєдова, будинок 12, про що свідчить Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 11.05.2017.

Відповідно до частини першої статті 264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позивач (стягувач) по справі підлягає заміні на правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 264 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження з виконання виконавчого листа Запорізького окружного адміністративного суду, виданого 23.04.2012 у справі №2а-0870/11684/11, а саме: позивача (стягувача) Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції (ідентифікаційний код 20485413) на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (вул. Сєдова, 12, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69000, ідентифікаційний код 41320207, р/р 37176200900800 в ГУДКСУ Запорізької області, МФО 813015).

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали (якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, то в 5-денний строк з дня отримання цією особою копії ухвали) апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя І.В.Батрак

Джерело: ЄДРСР 70338994
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку