open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №303/6436/17

2а/303/377/17

П О С Т А Н О ВА

13 листопада 2017 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд в особі головуючого судді Довжанина В.М., при секретарі Фозекош І.І., з участю представника позивача Рукін К.А. відповідача громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, перекладача ОСОБА_9, розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Мукачівського прикордонного загону Західного регіонального управління прикордонної служби України до громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8 про примусове видворення іноземця з України,-

в с т а н о в и в.

Представник позивача звернувся до суду з позовом до громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8 про примусове видворення іноземця з України.

Позовні вимоги мотивує тим, що Мукачівським прикордонним загоном 09.11.2017 року був затриманий в тилу ділянки відділу прикордонної служби «Лужанка» на околиці села Гать Берегівського району громадянин Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, під час реалізації наміру та спроби незаконного, поза пунктами пропуску перетину державного кордону з України в Угорщину в складі групи осіб, що складалась з чотирьох громадян Вєтнаму.

В ході з'ясування обставин правопорушення було встановлено, що відповідач державу Україну використовував, виключно, як країну транзиту, тому наміру залишитись в Україні для подальшого життя не мав; до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, не звертався, а 09.11.2017 року з метою потрапити до країн Європейського Союзу спробував незаконно перетнути державний кордон з України в Угорщину.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що реалізуючи свої права та свободи, він міг встановленим порядком іммігрувати в Україну або іншу Європейську країну на постійне місце проживання, або тимчасово прибути для працевлаштування на визначений термін, як це передбачено законодавством України, законодавством інших держав та міжнародними документами, не завдавши шкоди національним інтересам України. Вибравши найбільш легкий, однак, незаконний спосіб потрапити до країн Західної Європи, усвідомлюючи, що для досягнення цієї мети порушуватиме законодавство України, відповідач своїми діями грубо та свідомо порушив законодавство України та підтвердив своє небажання законно перебувати на території України.

Відповідач, підстав для законного перебування на території України, передбачених ст. 4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», не має.

Представник позивача Мукачівського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України в судовому засіданні адміністративний позов про примусове видворення підтримав в повному обсязі та просив суд його задоволити.

Відповідач ОСОБА_8 в судовому засіданні заперечив адміністративний позов та вказав, що не бажає повертатися до країни свого походження.

Заслухавши думки учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що Мукачівським прикордонним загоном 09.11.2017 року був затриманий в тилу ділянки відділу прикордонної служби «Лужанка» на околиці села Гать Берегівського району громадянин Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, під час реалізації наміру та спроби незаконного, поза пунктами пропуску перетину державного кордону з України в Угорщину в складі групи осіб, що складалась з чотирьох громадян Вєтнаму.

Своїми діями відповідач вчинив правопорушення, передбачене ч.2 ст. 204-1 КУпАП.

Розглядаючи клопотання позивача про затримання іноземця або особи без громадянства з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, суд приходить до наступного.

Відповідно до частини 6 статті 183-7 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі невиконання іноземцем або особою без громадянства обов'язків, покладених судом відповідно до частини третьої цієї статті, чи вчинення порушення законодавства України з прикордонних питань або про правовий статус іноземців - уповноважений орган (підрозділ) може звернутися до адміністративного суду з клопотанням про затримання цієї особи з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні.

Частиною 9 статті 183-7 Кодексу встановлено, що адміністративні справи, передбачені цією статтею, розглядаються судом у день подання відповідного клопотання чи позовної заяви, крім справ щодо примусового видворення та оскарження рішень про примусове повернення іноземця або особи без громадянства в країну походження або третю країну, які суд розглядає у п'ятиденний строк з дня подання позовної заяви.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, який прийняв постанову, за заявою осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи може ухвалою в порядку письмового провадження або зазначаючи про це в постанові звернути до негайного виконання постанову про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства за межі України, про затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземця або особи без громадянства та про продовження строку такого затримання, про затримання до завершення розгляду заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач громадянин Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, документів які б надавали йому право офіційно вибути за межі території України та коштів, необхідних для цього немає, українською мовою не володіє, родичів на території України, які б могли надати допомогу у поверненні до країн походження немає.

Згідно частини 4 статті 50 Кодексу адміністративного судочинства України, громадяни України, іноземці чи особи без громадянства можуть бути відповідачами за адміністративним позовом суб'єкта владних повноважень про примусове видворення іноземця чи особи без громадянства з України.

Відповідно до вимог частин 1, 2, 3 статті 183 - 5 Кодексу адміністративного судочинства України, позовні заяви іноземців та осіб без громадянства щодо оскарження рішень про їх примусове повернення в країну, а також позовні заяви центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органів охорони державного кордону або Служби безпеки України про примусове видворення іноземців та осіб без громадянства за межі території України подаються до адміністративного суду за місцезнаходженням відповідного органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органів охорони державного кордону або Служби безпеки України про примусове видворення іноземців та осіб без громадянства за межі території України або за місцезнаходженням пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України.

Відповідно до пункту 1 статті 30 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органи охорони державного кордону (стосовно іноземців та осіб без громадянства, які затримані ними у межах контрольованих прикордонних районів під час спроби або після незаконного перетинання державного кордону України) або органи Служби безпеки України можуть лише на підставі винесеної за їх позовом постанови адміністративного суду примусово видворити з України іноземця та особу без громадянства, якщо вони не виконали в установлений строк без поважних причин рішення про примусове повернення або якщо є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець або особа без громадянства ухилятимуться від виконання такого рішення, крім випадків затримання іноземця або особи без громадянства за незаконне перетинання державного кордону України поза пунктами пропуску через державний кордон України та їх передачі прикордонним органам суміжної держави.

З частини 4 статті статті 30 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" іноземці та особи без громадянства перебувають у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території України, протягом строку, необхідного для виконання рішення суду про примусове видворення, але не більш як дванадцять місяців.

Встановлені судом обставини, а саме: відсутність у громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, власного житла, постійного джерела існування, а також незаконне перетинання ним державного кордону з метою подальшого транзитного пересування без належним чином оформлених проїзних документів по території України з метою виїзду до інших країн свідчать про те, що ним порушені вимоги статтей 4, 9, 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", тому суд приходить до висновку, що відповідача необхідно затримати та помістити до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні та примусово видворити його за межі території України.

Керуючись ст.ст. 7, 8, 18, 159-163, 165, 167, 183-5, 183-7, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.ст. 4, 16, 19, 30 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Мукачівського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України про примусове видворення іноземця з України та клопотання про затримання іноземця або особи без громадянства з поміщенням до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні - задоволити.

Затримати громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, та помістити до пункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні на строк до 6 (шести) місяців.

Постанову в частині затримання та поміщення до пункту тимчасового перебування іноземців звернути до негайного виконання.

Примусово видворити громадянина Соціалістичної Республіки Вєтнам ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, за межі території України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду через Мукачівський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня її проголошення.

Головуючий В.М. Довжанин

Джерело: ЄДРСР 70179916
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку