open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2017 р.

Справа № 909/865/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовська Л.М., секретар судового засідання Кузишин У.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АХА Страхування", вул. Іллінська, 8,м. Київ, 04070

представник позивача: Юридична компанія "Ей Лойерс", вул.Гетьмана, 27, м.Київ, 03056

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Галицька", вул. Василіянок, буд. 22,м. Івано-Франківськ,76018

про стягнення 15194,42 грн.,

за участю:

від відповідача: ОСОБА_1 - старший юрисконсульт, (довіреність № 150/2017 від 12.05.2017 р.);

від позивача представник не з'явився.

ВСТАНОВИВ : Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "АХА Страхування" звернулося до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Галицька" про стягнення 15194,42 грн.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 05.09.17 прийнято позовну заяву, порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 11.10.17. Ухвалою суду від 11.10.17 розгляд справи відкладено на 26.10.17.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, направив суду клопотання від 18.10.17 № ЕЛ_3926 (вх. № 16642/17 від 24.10.17) про розгляд справи без участі представника позивача. У вказаному клопотанні позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Заявлені позовні вимоги мотивовані тим, що на виконання умов Договору добровільного страхування наземного транспорту (приєднання) "Прямий захист" ОСОБА_2 №112 від 20.04.16 позивач виплатив страхувальнику, страхове відшкодування в розмірі 15194,42 грн., в результаті чого набув права зворотної вимоги до ПрАТ СК Галицька, яким згідно з полісом обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів №АК/0911863 застраховано цивільно-правову відповідальності винної у ДТП особи. Свою позицію обґрунтовує положеннями ст. 993, 1191 ЦК України, ст. 27 ЗУ Про страхування.

Представник відповідача позовні вимоги визнав частково в сумі 4494,75 грн. Свої заперечення виклав у відзиві на позовну заяву про відшкодування збитків в порядку регресу №1782 від 20.10.17 (за вх.№16882/17 від 26.10.17), зокрема, зазначив, що страховик за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів зобов'язаний відшкодувати завдані застрахованим транспортним засобом збитки, пов'язані з відновлюваним ремонтом, лише з урахуванням зносу. При цьому відповідач посилається на звіт з визначення вартості матеріальних збитків колісного транспортного засобу №192-10-16 від 24.10.16, відповідно до якого вартість відновлюваного ремонту КТЗ з урахуванням значення коефіцієнту фізичного зносу складає 4494,75 грн.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника відповідача, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

20.04.16 між ОСОБА_3, як страхувальником, та Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "АХА Страхування" (надалі “ПрАТ “СК “АХА Страхування”) укладено договір добровільного страхування наземного транспорту (приєднання) "Прямий захист" ОСОБА_2 №112, відповідно до умов якого застраховано майнові інтереси страхувальника з володіння, користування, розпорядження транспортними засобом «Suzuki Vitara», реєстраційний номер НОМЕР_1, рік випуску 2016.

За умовами договору страхування, позивач взяв на себе зобов"язання, при настанні страхового випадку здійснити виплату страхового відшкодування в обсязі та в строки, передбачені цим договором.

11 жовтня 2016 року об 20:30 на вул. Дальницька, в м. Одеса сталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля «Suzuki Vitara», реєстраційний номер НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_3 та автомобіля «Toyota Corolla», реєстраційний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_4.

На місці вказаної дорожньо-транспортної пригоди сторонами було складено Європротокол, відповідно до якого винуватцем даної дорожньо-транспортної пригоди є водій автомобіля «Toyota Corolla», реєстраційний номер НОМЕР_2 - ОСОБА_5

Відповідно до ремонтної калькуляції №1.003.16.0 вартість ремонту автомобіля з ПДВ становить 15194,42 грн.

На виконання умов договору добровільного страхування наземного транспорту (приєднання) "Прямий захист" ОСОБА_2 №112 від 20.04.16, страхового акту №АХА 2175334 виплатило страхове відшкодування в розмірі 15194,42 грн. шляхом перерахування кошів на відновлюваний ремонт автомобіля ФОП ОСОБА_2, що підтверджується платіжним дорученням №281 276 від 10.11.16.

Згідно з полісом обов'язкового страхування №АК/0911863 від 10.10.16, цивільно-правова відповідальність власника наземного транспортного засобу марки «Toyota Corolla», реєстраційний номер НОМЕР_2, застрахована у Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Галицька" (надалі “ПрАТ “СК “Галицька”). Пунктом 4 передбачено страхову суму (ліміт відповідальності) на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну, що становить 100 000 грн. без франшизи. Строк дії даного договору з 11.10.16 до 10.10.17.

Відповідно до ст.979 ЦК України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Частиною першою та пунктом 1 частини другої ст. 22 ЦК України встановлено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Відповідно до ч.1 ст. 988 ЦК України страхова виплата за договором майнового страхування і страхування відповідальності (страхове відшкодування) не може перевищувати розміру реальних збитків. Інші збитки вважаються застрахованими, якщо це встановлено договором.

Відповідно до ст.993 ЦК України, до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Відносини у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та майну потерпілих при експлуатації наземних транспортних засобів на території України регламентується Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Відповідно до положень п.2.1 ст.2 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", відносини у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про страхування", цим та іншими законами України і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них. Якщо норми цього Закону передбачають інше, ніж положення інших актів цивільного законодавства України, то застосовуються норми цього Закону.

Статтею 29 вказаного Закону встановлено, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України. Якщо транспортний засіб необхідно, з поважних причин, помістити на стоянку, до розміру шкоди додаються також витрати на евакуацію транспортного засобу до стоянки та плата за послуги стоянки.

Відповідно до п.36.2. ст. 36 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" якщо відшкодування витрат на проведення відновлювального ремонту пошкодженого майна (транспортного засобу) з урахуванням зносу здійснюється безпосередньо на рахунок потерпілої особи (її представника), сума, що відповідає розміру оціненої шкоди, зменшується на суму визначеного відповідно до законодавства податку на додану вартість.

З урахуванням викладеного страховик за договором обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів зобов'язаний відшкодувати завдані застрахованим транспортним засобом збитки, пов'язані з відновлювальним ремонтом, лише з урахуванням зносу.

Відтак зобов'язання ПрАТ “СК “Галицька” відшкодувати ПрАТ “СК "АХА Страхування" спірну суму страхової виплати без врахування фізичного зносу суперечить положенням ст. 29 ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", який є спеціальним до регулювання спірних правовідносин.

Складений оцінювачем автотоварознавцем ОСОБА_6 Звіт про оцінку колісного транспортного засобу №280/16 від 14 січня 2017 року (без підпису виконавця) судом не береться до уваги, оскільки вартість відновлювального ремонту автомобіля «Suzuki Vitara», реєстраційний номер НОМЕР_1 зазначена за умови відновлення на СТО офіційного представника Suzuki в м. Одеса, підприємства ДП «Автотрейдінг Одеса».

Згідно поданого відповідачем звіту про визначення вартості матеріальних збитків колісного транспортного засобу №192-10-16 від 24 жовтня 2017 року, який складений оцінювачем автотоварознавцем ОСОБА_7, вартість матеріального збитку на момент оцінки, завданого власнику автомобіля «Suzuki Vitara», реєстраційний номер НОМЕР_1, в результаті його пошкодження при ДТП, з урахуванням значення коефіцієнту фізичного зносу складових, що підлягають заміні, що складений на основі порівняльного підходу складає 4494,75 грн.

Частинами 1 та 2 ст. 14 ЦК України передбачено, що цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.

Отже, оскільки відповідачем у цьому спорі є не особа, яка завдала шкоди, а страховик, у якого ця особа застрахувала свою цивільну відповідальність, для правильного вирішення спору у цій справі перш за все слід з'ясувати у яких межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства, несе відповідальність безпосередньо страховик.

З огляду на викладене, враховуючи встановлені господарським судом обставини, позов слід задовольнити частково, стягнути з відповідача на користь позивача 4494,75 грн. страхового відшкодування.

В задоволенні решти позовних вимог в сумі 10699,67 грн. слід відмовити.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору слід покласти на відповідача, пропорційно задоволеним вимогам, а саме 473,3 грн..

Керуючись ст. 2 , 29, 36 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", ст. 22, 979, 988, 993 ЦК України, ст.ст. 33, 43 , 49, 75, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АХА Страхування" до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Галицька" про стягнення 15194,42 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Галицька" (вул. Василіянок, буд. 22, м. Івано-Франківськ,76018, код 22186790) на користь Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АХА Страхування" (вул. Іллінська, 8, м. Київ, 04070, код 20474912) - 4494 (чотири тисячі чотириста дев"яносто чотири) грн. 75 коп. страхового відшкодування та 473 (чотириста сімдесят три) грн. 30 коп. - судового збору, про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В задоволенні позовних вимог в сумі 10699 (десять тисяч шістсот дев"яносто дев"ять) грн. 67 коп. відмовити.

Судовий збір у розмірі 1126 (одну тисячу сто двадцять шість) грн. 70 коп. залишити за позивачем.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 27.10.17

Суддя Неверовська Л.М.

Джерело: ЄДРСР 69854068
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку