open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Тальнівський районний суд Черкаської області

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-827/12

13.02.2012 м.Тальне

Суддя Тальнівського районного суду Черкаської області Міщенко К. М. розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі про визнання протиправними дій та бездіяльності Управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі, донарахування сум підвищення до пенсій особам постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та стягнення недоотриманої суми , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, звернувшись до суду з даним позовом, просить визнати протиправною бездіяльність відповідача - управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі щодо нарахування йому пенсії відповідно до ст.ст. 39, 50, 54, 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та зобов'язати відповідача здійснити перерахунок та виплату належних позивачу державної та додаткової пенсій по інвалідності як інваліду ІІІ групи, щодо яких встановлено звязок з Чорнобильською катастрофою згідно ст. ст. 49, 50, 54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та доплату як непрацюючому пенсіонеру, який проживає в зоні посиленого радіоекологічного контролю, згідно ст. 39 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; зобов'язати здійснювати їх виплату надалі у відповідності зі статтями 39, 50, 54, 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи починаючи з 15.06.2009 року та виплачувати в подальшому.

Представник відповідача - управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі подав заперечення на позов, в якому просив відмовити в задоволенні позовних вимог, так як вимоги чинного законодавства при виплаті пенсії позивачу дотримуються та проводиться виплата в порядку та розмірах, встановлених постановами Кабінету Міністрів України.

Розгляд справи проведено у порядку скороченого провадження у відповідності із ст. 183-2 КАС України без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Позов підлягає частковому задоволенню із слідуючих підстав:

Позивач має статус особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1, що підтверджується копією посвідчення та відповідно до довідки Черкаської обласної спеціалізованої МСЕК являється інвалідом ІІІ групи в звязку з захворюванням, повязаним з впливом аварії на ЧАЕС з 22.01.2009 року безстроково, не працює, перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Тальнівському районі, одержує пенсію по інвалідності в розмірі фактичних збитків та постійно проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, яке відповідно до Постанови Кабінету Міністрів Української PCP від 23.07.1991 року № 106 віднесено до зони посиленого радіоекологічного контролю.

Відповідно до ч.4 ст.54 Закону України Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи вбачається, що у всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено звязок з Чорнобильською катастрофою, не може бути нижчим: по ІІІ групі інвалідності 6 мінімальних пенсій за віком.

Відповідно до ст. 50 Закону України Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи особам, віднесеним до категорії 1 призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду заподіяну здоров'ю, у розмірах: інвалідам ІІІ групи 50 процентів мінімальної пенсії за віком.

Рішенням Конституційного Суду України за справою № 1-28/2008 року від 22 травня 2008 року визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними) положення Закону України Про державний бюджет України на 2008 рік, яким визначено на 2008 рік дію в частині виплати компенсацій і допомог у розмірах відповідно до мінімального прожиткового мінімуму для осіб, які втратити працездатність відповідно до ст. 50 та ч. 3 і ч. 4 ст. 54 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до ст. 39 Закону України Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи пенсії непрацюючим пенсіонерам. які проживають на цих територіях, підвищуються у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Відповідач не нараховує підвищення до пенсії у вказаному розмірі, не приймає до уваги рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року № 10-рп/2008, з часу прийняття якого у позивача відновилось право на отримання доплати до пенсії у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Законами України Про Державний бюджет України на 2009 рік , Про Державний бюджет на 2010 рік та Про Державний бюджет на 2011 рік дії норм Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" не зупинялись, зміни до вказаних норм не вносились. Норми вказаного закону діють на час розгляду справи, оскільки іншим законодавчим актом не зупинені та не змінені.

Відповідач, ігноруючи зазначені норми матеріального права, не здійснив нарахування додаткової пенсії та доплати до пенсії, відмовив у перерахунку після письмового звернення, чим порушив указане право позивача. Вказані обставини свідчать про бездіяльність відповідача.

Відповідно до ч.2 ст.99 КАС України, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Загальне поняття пенсії визначено в ст. 1 ЗУ Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування, відповідно до якого пенсія щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообовязкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її інвалідом.

Отже, суд приходить до висновку, що законом не встановлюється ані строковість, ані обмеженість у часі цих видів виплат. З самого визначення поняття пенсії випливає, що ці виплати здійснюються на постійній основі, один раз на місяць протягом невизначеного періоду часу. Цей вид виплат не є строковим, а тому не може бути призначений на якийсь строк. В цьому випадку визначається лише дата, з якої особа має право на отримання пенсії (чи її перерахунок). Кінцевий термін, або строк, на який призначається пенсія не може встановлюватись, оскільки це суперечить самому визначенню та суті пенсії.

Відтак, виплату пенсії позивачу не може бути обмежено будь-яким кінцевим терміном або строком, оскільки це б обмежувало право позивача на отримання державної пенсії, щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоровю та доплати до пенсії непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю, яка повинна виплачуватись постійно, один раз на місяць протягом невизначеного часу та без встановлення будь-якого терміну або строку виплати пенсії. Отже, позивач має право на отримання вказаних видів пенсії без встановлення будь-якого обмеження кінцевим терміном або строком, на який призначається пенсія.

Згідно вказаних положень та враховуючи ту обставину, що позивач звернувся до суду 10.08.2011 року та не заявляв клопотання про поновлення строку, а також враховуючи позовні вимоги, позов підлягає задоволенню в межах строку звернення до адміністративного суду та в межах позовних вимог, тобто з 10.02.2011 року, проте постановою Тальнівського районного суду Черкаської області від 14.02.2012 року справа № 2-а-662/12 позов ОСОБА_1 задоволено частково за ст. 49,50,54,67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з 04.02.2011 року, а тому позов за вищевказаними статтями задоволенню не підлягає.

Сторони підлягають звільненню від сплати судового збору (державного мита) на підставі ст. 4 п. 18, 34 Декрету Кабінету Міністрів України Про державне мито" від 30.04.1993 року з послідуючими змінами.

На підставі ст.ст.19, 22, 152 Конституції України, ст. 39, 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в редакції від 28.02.1991 року, рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 року № 10-рп/ 2008, ст. ст.5, 6, 17,18, 99, 100, 183-2 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати бездіяльність управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі щодо не здійснення перерахунку та виплати ним розмірів належних позивачу державної та додаткової пенсій по інвалідності, доплати до пенсії непрацюючому пенсіонеру, який проживає у зоні посиленого радіоекологічного контролю у відповідності зі статтями 39,67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" протиправною.

Зобовязати управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі провести перерахунок та виплату ОСОБА_1 як непрацюючому пенсіонеру, що проживає на території зони посиленого радіоекологічного контролю щомісячної доплати до пенсії відповідно до статті 39, 67 Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з 10.02.2011 року із розрахунку однієї мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України "Про Державний бюджет України" на відповідний рік та з урахуванням сум проведених виплат.

В решті частині позову відмовити.

Сторони звільнити від сплати судового збору (державного мита).

Постанова може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, а в разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Міщенко К. М.

Джерело: ЄДРСР 69734214
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку