open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 645/2059/17

Провадження № 1-кс/645/781/17

УХ В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2017 року слідчий суддя Фрунзенського районного суду м. Харкова Горпинич О.В., за участю прокурора Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_1, секретар судового засідання – Погрібняк А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні Фрунзенського районного суду м. Харкова клопотання прокурора Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017221050000036 від 28 квітня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області юрист 1 класу ОСОБА_1 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу йому особисто, або за його дорученням слідчому СВ Немишлянського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_2 з можливістю вилучення речей і документів, які зберігаються за місцем реєстрації юридичної особи КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр», розташованого за адресою: м. Харків, вул. Салтівське шосе, 264, а саме: копії документів, які складались під час проведення конкурсних торгів на закупівлю лікарських засобів, а саме Куросурф суспензія для ендотрахеального введення та Сурванта суспензія для інтратрахеального введення (наказу на створення комітету з конкурсних торгів, положення про комітет з конкурсних торгів, документації конкурсних торгів, пропозицій учасників конкурсних торгів, протоколів розкриття пропозиції конкурсних торгів, протоколі оцінки пропозицій конкурсних торгів, протоколів засідання комітету з конкурсних торгів про виправлення помилок в інформації, звітів про результати проведення процедури закупівель), а також документи, які свідчать про виконання (часткове виконання) договорів укладених за їх результатами; договір № М-1 від 01.03.2016 який був укладений КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр» з ПАТ «Медфарком-Центр» (ЄДРПОУ 33239630) на загальну суму 2239939,07 грн. та документів до нього (додатки до договору, акти виконаних робіт по договору, розрахунки за вказаним договором).

В обґрунтування клопотання прокурор посилався на те, що 28.04.2017 року до Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області надійшла заява директора ТОВ «ІКК «Оберіг-Україна» ОСОБА_3 щодо можливого неналежного виконання посадовими особами КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 8» покладених на них службових обов’язків, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави.

Відомості про скоєння вказаного кримінального правопорушення Немишлянським відділом Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження № 420172211050000036 від 28.04.2017 року.

В ході досудового розслідування допитаний в якості свідка директор ТОВ «ІКК «Оберіг-Україна» ОСОБА_3, повідомив, що під час співпраці з клієнтами товариства, отримав інформацію про допущення керівництвом КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня №8» ряду порушень під час проведення конкурсних торгів на закупівлю товарів і послуг за державні кошти. Так, моніторингом висвітлених даних закупівель, наявних в Інтернет мережі та розміщених на офіційних сайтах авторизованого електронного майданчику: «prozorro.gov.ua/tender/» встановлено, що протягом 2016 року та минулого періоду 2017 року, вищевказаним закладом охорони здоров'я за рахунок коштів бюджету, проведено ряд закупівель шляхом конкурсних торгів на загальну суму понад 2 млн. грн. з можливим порушенням законодавства.

25.09.2017 року отримано довідку спеціаліста залученого по кримінальному провадженню для перевірки дотримання чинного законодавства при здійсненні державних закупівель в КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 8». Під час перевірки встановлено, що в 2016 році комітетом лікарні, відповідно до річного плану закупівель проведено 7 процедур закупівель, які завершено з визначенням переможців, однак, по одній процедурі відкритих торгів на закупівлю «Ліків» на очікувану вартість 2332990,00 грн., яка проводилась в лютому-березні 2016 року, по 6-ти з 7-ми лотів торги було відмінено. Згідно зі звітом про результати проведення торгів від 28.03.2016 № 4, по лотах №№ 2-7 торги відмінено, тому що неможливо усунути порушення, що виникли через порушення законодавства (перелік порушень не зазначено). По відмінених 6-ти лотах в квітні 2016 року повторно проведено відкриті торги по предмету закупівлі «Ліки» на очікувану вартість 1641890,78 грн., за результатами яких 21.04.2016 укладено 6 договорів з 4-ма учасниками на загальну суму 1653725,17 грн., що на 11834,39 грн. більше, ніж очікувана вартість закупівлі. Звіркою запропонованих учасниками цін на лікарські засоби по даних торгах із відповідними найменуваннями (відповідного дозування та фасування) у реєстрі оптово-відпускних цін на лікарські засоби, розміщеному на сайті Міністерства охорони здоров’я України (www.moz.gov.ua), встановлено перевищення рівня затверджених цін на загальну суму 29863,85 грн., що завдало збитків місцевому бюджету м. Харкова, в особі КЗОЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 8».

Порушення допущено головою та членами комітету з конкурсних торгів, якими проведено процедуру закупівлі.

Також під час досудового розслідування, встановлено, що КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр» укладав договір М-1 від 01.03.2016 з ПАТ «Медфарком-Центр» на суму 2225486,58 грн., на закупівлю лікарських засобів, а саме Куросурф суспензія для ендотрахеального введеня у флаконах №1 – 14453,56 грн та Сурванта суспензія для інтратрахеального введення у флаконах № 1 – 12836,79 грн.

Однак під час вивчення вказаного лоту встановлено, що вказані цінові пропозиції були завищені відповідно до Реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби, розміщеному на сайті Міністерства охорони здоров’я України, встановлено перевищення рівня затверджених цін в пропозиціях ПАТ «Медфарком-Центр», які акцептовано, чим порушено п. 1 Постанови КМУ від 02.07.2014 № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів» на загальну суму 142331,07 грн.

На даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні перевірки діяльності КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр» з метою з’ясування питань дотримання вимог чинного законодавства під час проведення конкурсних торгів на закупівлю лікарських засобів та укладення за їх результатами відповідних договорів, їх аналіз спеціалістом у кримінальному провадженні.

Прокурор зазначає, що інформація, яка перебуває у володінні Інформація, яка перебуває у володінні КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр», розташованого за адресою: м. Харків, вул. Салтівське шосе, 264, сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв’язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у провадженні, не становить собою та не включає речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а ці відомості можуть бути використані як докази, при цьому іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання.

Представник КЗОЗ «Харківський міський перинатальний центр», належним чином повідомлені про час та місце розгляду клопотання, до суду не з'явився, про причини неявки не повідомив.

За положеннями ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали, якими мотивоване клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку про відмову в його задоволенні з огляду на наступне.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 164 КПК України, в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Вищевказане клопотання не містить ім’я та по батькові особи, якій необхідно надати право тимчасового доступу до речей і документів, що унеможливлює слідчого суддю постановити ухвалу, яка має відповідати КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 160 КПК України передбачено, що у клопотанні зазначається правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Прокурором, в порушення вимог даної норми закону, в клопотанні не зазначено правової кваліфікації кримінального правопорушення, а лише зроблено вказівку на статтю (частину статті) КК України.

З огляду на наведене, клопотання прокурора не ґрунтується на вимогах закону, у зв’язку з чим, задоволенню не підлягає.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасника процесуальної дії не надійшло, за ініціативою слідчого судді не здійснювалось, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Керуючись ст.ст. 107, 163, 164, 165, 309, 372 КПК України, слідчий суддя -

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора Немишлянського відділу Харківської місцевої прокуратури № 3 Харківської області юриста 1 класу ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017221050000036 від 28 квітня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів- залишити без задоволення.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - О.В. Горпинич

Джерело: ЄДРСР 69602979
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку