open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

04 жовтня 2017 року

справа № 334/6416/16-а 2-а/334/115/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Баранник Н.П.

суддів: Чабаненко С.В. Щербака А.А.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя на постанову Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 12 червня 2017 року у справі № 334/6416/16-а (2-а/334/115/17) за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 12 червня 2017 року адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивачка) задоволено, визнано неправомірними дії Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя (далі - відповідач) щодо утримання з пенсії ОСОБА_1 в ході виконання постанови Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 16.03.2016 року, (справа № 334/1353/16-а, провадження №2-а/334/121/16), сум індексації пенсії з 01.03.2016 року та зобов'язано відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 з 01.03.2016 року згідно постанови Ленінського районного суду м.Запоріжжя від 16.03.2016 року, (справа № 334/1353/16-а, провадження №2-а/334/121/16), залишаючи незмінним базовий місяць проведення нарахування індексації пенсії наростаючим підсумком відповідно до підпункту 1-1 пункту 1 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 року № 1078, з урахуванням раніше виплачених сум.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу. Посилаючись на необґрунтованість судового рішення, порушення судом норм чинного законодавства, відповідач просить постанову суду першої інстанції у даній справі скасувати та прийняти нову про відмову у задоволенні позовних вимог.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що з 20.05.2015 року позиваці здійснено перерахунок пенсії з пенсії за віком, призначеної згідно Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» на пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про державну службу».

Постановою Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 16.03.2016 року, позов ОСОБА_1 задоволено частково, визнано протиправними дії Управління Пенсійного Фонду України в Ленінському районі м. Запоріжжя (правонаступником є Правобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя) щодо відмови в перерахунку пенсії ОСОБА_1 з урахуванням нарахованих та виплачених сум матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально - побутових питань, сум індексації грошових доходів та зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Запоріжжя здійснити з 01 березня 2016 року перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1, з урахуванням у складі заробітної плати сум матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально - побутових питань, сум індексації грошових доходів, які враховуються при обчисленні пенсії та з яких сплачено страхові внески з урахуванням фактично отриманих сум відповідно до Закону України «Про державну службу» в редакції, яка діяла на час призначення пенсії позивачу (а.с. 6-8).

21.09.2016 року позивачка звернулася до УПФ України у Дніпровському районі м. Запоріжжя щодо виконання постанови Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 16.03.2016 року про зобов'язання здійснити з 01.03.2016 року перерахунку раніше призначеної їй пенсії з включенням до розрахунку всіх сум, з яких були сплачені страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а саме індексації заробітної плати та одноразових виплат. Після перерахунку позивачці перестали виплачувати індексацію на пенсію, яку позивачка одержувала, як непрацюючий пенсіонер.

На звернення позивачки, відповідачем була надана відповідь від 28.09.2016 року, в якій зазначено, що управлінням проведено перерахунок пенсії з 01.03.2016 року із заробітку 2665,02 грн., основний розмір пенсії склав 2158,67 гривень. Згідно п.5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року №1078, сума індексації у місяці підвищення пенсії не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу. Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховуються як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу. Оскільки основний розмір пенсії позивачки після виконання постанови суду з 01.03.2016 року збільшився на 223,76 гривень, підстав для виплати надбавки немає. Розмір підвищення пенсії не перевищив суму отриманої індексації, різниця між розміром індексації та сумою підвищення зафіксована в складі пенсійної виплати. Після виконання постанови суду розмір пенсії ОСОБА_1 з 01.03.2016 року із заробітку 2665,02 гривень складає 2331,52 гривень.

Зазначені дії відповідача позивачка вважає протиправними, у зв'язку з чим, звернулася до суду.

Колегія суддів погоджується висновками суду першої інстанції, який задовольнив позовні вимоги, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» (далі - Закон), індексації підлягають грошові доходи громадян одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру, зокрема, пенсії.

Відповідно до цього Закону, базовим місяцем для індексації пенсії є місяць призначення (перерахунку) пенсії, а також в разі підвищення пенсії в розмірі, який би перевищував суму індексації за умови її проведення відповідно до Закону.

Згідно статті 4 вказаного Закону, індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка. Обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться з наростаючим підсумком, починаючи з місяця введення в дію цього Закону. Для проведення подальшої індексації грошових доходів населення обчислення індексу споживчих цін починається за місяцем, у якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації зазначений у частині першій цієї статті. Підвищення грошових доходів населення у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому опубліковано індекс споживчих цін.

Відповідно до ст.6 Закону (в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин),у разі виникнення обставин, передбачених статтею 4 цього Закону, грошові доходи населення визначаються як результат добутку розміру доходу, що підлягає індексації в межах прожиткового мінімуму для відповідних соціальних і демографічних груп населення, та величини індексу споживчих цін.

Порядок проведення індексації грошових доходів населення визначається Кабінетом Міністрів України.

З метою реалізації вказаного Закону Кабінетом Міністрів України постановою від 17.03.2003 р. № 1078 затверджений Порядок проведення індексації грошових доходів населення, яким визначені правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення (далі - Порядок).

Згідно пункту 1-1 Порядку, підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін. Індекс споживчих цін обчислюється Держкомстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

При цьому, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації пенсій особам, які набули право на її призначення, здійснюється починаючи з місяця, в якому їх призначено (п.10-1 Порядку).

Пунктом 2 Порядку передбачено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, у тому числі пенсії (з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсії, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги на прожиття, державної допомоги та компенсаційних виплат, крім тих, які зазначені у пункті 3 цього Порядку).

Пунктом 4 Порядку визначено, що індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Пенсії індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Частина грошових доходів, яка перевищує прожитковий мінімум, встановлений для відповідних соціальних і демографічних груп населення, індексації не підлягає.

Сума індексації грошових доходів громадян визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100 відсотків.

Відповідно до пункту 5 Порядку у разі підвищення розмірів пенсії, а також при зростанні грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбувається таке підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не проводиться.

Виходячи зі змісту наведеної норми для проведення подальшої індексації з наступного за базовим місяцем здійснюється нове обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком до перевищення порогу індексації. При цьому сума підвищення доходу має перевищувати суму індексації, що має нараховуватись у місяці зростання доходу.

Тобто, пунктом 5 зазначеного Порядку регулюються правовідносини у разі підвищення мінімальної заробітної плати, пенсії.

Колегія суддів зазначає, що збільшення пенсії у позивачки пов'язане з її невірним нарахуванням при призначенні пенсії, тому посилання відповідача на правомірність зміни базового місяця на березень 2016 року у зв'язку із перерахунком пенсії на підставі судового рішення є необґрунтованим, оскільки такий перерахунок здійснювався не в розумінні перерахунку пенсії у зв'язку з вимогами законодавства про черговий такий перерахунок, а навпаки у зв'язку з порушенням відповідачем при призначенні позивачу пенсії її прав та неврахуванням всіх нарахувань заробітної плати для її розрахунку.

Виходячи з наведеного, виконання відповідачем судового рішення про перерахунок неправильно визначеного розміру пенсії не є підвищенням розміру пенсії відповідача у розумінні постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 року № 1078 «Прозатвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Перерахунок пенсії позивачки згідно судових рішень є відновленням порушеного права позивача на отримання належної виплати у розмірі, встановленому Законом, а тому такий перерахунок не може бути підставою для зміни базового місяця для проведення індексації пенсії.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про необхідність задоволення позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

Керуючись ст.197, п.1 ч.1 ст.198, ст.ст. 197, 200, 205, 206 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Запоріжжя - залишити без задоволення.

Постанову Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 12 червня 2017 року у справі № 334/6416/16-а (2-а/334/115/17) - залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий: Н.П. Баранник

Суддя: С.В. Чабаненко

Суддя: А.А. Щербак

Джерело: ЄДРСР 69517092
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку