open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 680/536/17

№2/680/272/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"13" жовтня 2017 р. смт.Нова Ушиця

Новоушицький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді - Польової В.Є.,

за участі секретаря судового засідання - Максимчука С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Українська страхова група» до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди

В С Т А Н О В И Л А:

Позивач звернувся із даним позовом до відповідача, в якому вказав, що 01 серпня 2015 року о 05 год. 45 хв. в м. Київ по вул. Паньківській відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу Volkswagen Transporter, державний номер НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_1 та транспортного засобу Geely Emgrand, державний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_2.

В результаті ДТП було пошкоджено транспортний засіб Geely Emgrand, державний номер НОМЕР_2, який на момент ДТП був застрахований у ПрАТ «СК «Українська страхова група» відповідно до договору добровільного страхування №25-0101-14-00009 від 16 липня 2015 року.

Відповідача постановою Голосіївського районного суду м. Києва визнано винною у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди внаслідок порушення Правил дорожнього руху України та притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.124 КУпАП.

Позивач, як страховик потерпілої в ДТП особи, на вимогу виконання умов Договору страхування, на підставі рахунку №0000001338 від 05 серпня 2015 року, ремонтної калькуляції №6718 від 05 серпня 2015 року, страхового акту №ДККА-45937 від 25 серпня 2015 року та розрахунку до нього, на рахунок ТОВ «Арт Драйв» було перераховано суму страхового відшкодування у розмірі 7726 грн. 22 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач у судове засідання не з'явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі, позов визнає.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази та оцінивши їх в сукупності, приходить до такого висновку.

Відповідно до довідки №71223257 01 серпня 2015 року о 05 год. 45 хв. в м. Київ по вул. Паньківській, 20 відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю транспортного засобу Volkswagen Transporter, державний номер НОМЕР_1, під керуванням ОСОБА_1 та транспортного засобу Geely Emgrand, державний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_2.

Цього ж дня ОСОБА_2 звернувся до позивача із заявою про настання страхового випадку та виплату страхового відшкодування.

Згідно із розрахунком суми страхового відшкодування, складеним провідним спеціалістом відділу врегулювання збитків ОСОБА_3, сума страхового відшкодування становить 7726,22 грн.

Страховим актом № ДККА-45937 від 25 серпня 2015 року встановлено, що на підставі акту розмір страхового відшкодування в сумі 7726,22 грн. перераховано одержувачу АРТ ДРАЙВ, який проводив ремонт авто.

Судом встановлено, що спір виник між страховою компанією та власником забезпеченого транспортного засобу, який спричинив ДТП, щодо стягнення суми виплаченого страхового відшкодування за договором страхування цивільно-правової відповідальності власника автомобіля.

Відповідно до ч.1 ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Регрес у правовідносинах страхування характеризується тим, що страховик одержує право стягнути суму виплаченого відшкодування не лише з третьої особи, а й із самого страхувальника. Право страховика на пред'явлення регресної вимоги передбачене, зокрема, Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», тобто виникає з правовідносин страхування відповідальності.

Відповідно до ч.1 ст.1166 ЦПК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно із ст.27 Закону України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Відповідно до ст.993 ЦК України до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Згідно із ч. 4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

При таких обставинах підстав для відмови у прийнятті визнання відповідачем позову суд не знаходить, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.88 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст.10, 11, 88, 209, 212, 214, 215, 218 ЦПК України, ст.ст. 1191, 1192 ЦК України, суд,

В И Р І Ш И Л А :

Позов - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1, на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Українська страхова група», (р/р ПАТ «СК» «УКГ» №2650684603 в АБ «Укргазбанк», МФО 320478, Код ЄДРПОУ 30859524) суму страхового відшкодування в розмірі 7726 (сім тисяч сімсот двадцять шість) гривень 22 копійки та судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

В

. Є. Польова

Джерело: ЄДРСР 69514938
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку