open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

справа № 732/1176/16-к

провадження № 1-в/732/30/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 жовтня 2017 року м. Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області в складі :

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря - ОСОБА_2 ,

з участю прокурора - ОСОБА_3 ,

представника органу пробації - ОСОБА_4 ,

засудженого - ОСОБА_5 ,

захисника адвоката - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Городня справу за поданням Городнянського районного відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направленням для відбування призначеного покарання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.м.т. Лельчиці Гомельського району Гомельської області Республіки Білорусь, українця, громадянина України, освіта базова загальна середня, не одруженого, не працюючого, раніше неодноразово судимого, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою : АДРЕСА_1 , засудженого 10 листопада 2016 року за вироком Городнянського районного суду Чернігівської області за вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ст. 70 КК України до 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільненого від відбування покарання з випробуванням, іспитовий строк у 3 роки, -

В С Т А Н О В И В :

15 серпня 2017 року з Городнянського районного відділу з питань пробації до Городнянського районного суду Чернігівської області для розгляду надійшло подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направленням для відбування призначеного покарання відносно ОСОБА_5 , який 10 листопада 2016 року за вироком Городнянського районного суду Чернігівської області був засуджений за вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ст. 70 КК України до 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільненого від відбування покарання з випробуванням, іспитовий строк у 3 роки.

Подання обґрунтовано тим, що на обліку Городнянського районного відділу з питань пробації громадянин ОСОБА_5 перебуває з 13.12.2016 року. 14.12.2016 року фахівцем ( з питань соціальної роботи із суб`єктами пробації ) Городнянського районного відділу пробації ОСОБА_4 йому було роз`яснено порядок та умови відбування покарання з випробуванням, вказано на те, що згідно з частиною 3 статті 164 Кримінально-виконавчого кодексу України, він зобов`язаний в період іспитового строку виконувати обов`язки, які покладені на нього судом : повідомляти орган з питань пробації про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації. Одночасно ОСОБА_5 попереджений про недопущення скоєння повторного злочину в період іспитового строку та про те, що у разі ухилення від виконання покладених на нього судом обов`язків або систематичного порушення громадського порядку, звільнення від відбування покарання з випробуванням може бути скасоване судом і він буде направлений для відбування призначеного судом покарання.

За період іспитового строку ОСОБА_5 на належному рівні виконував покладені на нього судом обов`язки, але перебуваючи на обліку в районному відділі з питань пробації на шлях виправлення не став, не виправдав виявлену йому судом довіру, неодноразово та систематично притягувався до адміністративної відповідальності, а саме :

- 10.04.2017 року ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності Городнянським ВП ГУНП за ст. 175-1 ч. 1 КУпАП призначено адміністративне стягнення у виді попередження;

- 10.04.2017 року ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності Городнянським ВП ГУНП за ст. 127 ч. 1 КУпАП призначено адміністративне стягнення у виді попередження.

02.06.2017 року у ОСОБА_5 було відібрано пояснення, проведено індивідуально-профілактичну бесіду.

30.04.2017 року ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності Городнянським ВПІ ГУНП за ст. 177 КУпАП та йому призначено адміністративне стягнення у виді штрафу 17 грн..

19.07.2017 року йому було винесено застереження у виді письмового попередження, відібрано пояснення.

На проведену з ним виховну індивідуально - профілактичну роботу працівниками відділу з питань пробації ОСОБА_5 не реагує. Висновків із своєї поведінки для себе не зробив. На даний час ОСОБА_5 ніде не працює, на обліку в Городнянському центрі зайнятості населення не перебуває. За направленням, виданим органом пробації, до центру зайнятості для сприяння у працевлаштуванні, не звертався. Проживає на даний час із матір`ю ОСОБА_7 , 1950 р.н., та співмешканкою ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в с. Хрипівка Городнянського району Чернігівської області. ОСОБА_5 на життя заробляє випадковими заробітками. Схильний до зловживання спиртними напоями, в стані алкогольного сп`яніння стає не контрольованим, вчиняє адміністративні правопорушення в період іспитового строку, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення. З 1997 року ОСОБА_5 перебуває на обліку в Городнянському наркологічному кабінеті ЦРЛ з діагнозом : психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання алкоголю. Синдром залежності. За місцем свого проживання характеризується посередньо. Раніше неодноразово судимий як до мір покарання без позбавлення волі так і до позбавлення волі. Не виправдав виявлену йому судом довіру.

Враховуючи вищевикладене, ініціатор подання просить суд вирішити питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням відносно засудженого ОСОБА_5 та направити останнього для відбування призначеного судом покарання.

У судовому засіданні представник Городянського районного відділу з питань пробації ОСОБА_4 просив задовольнити подання з підстав викладених в ньому. Вказав, що після направлення відповідного подання до суду з`ясувалось, що 27.07.2017 року ОСОБА_5 був притягнутий ще раз до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 178 КпАП України. Підтвердив, що в період іспитового строку засуджений ОСОБА_5 повторного злочину не скоював, своєчасно з`являвся на реєстрацію та пропусків не допускав. Підтримує подання, разом з тим при його розгляді покладається на розсуд суду. Зазначив, що окрім вчинення цих чотирьох правопорушень, інших підстав для скасування засудженому ОСОБА_5 іспитового строку немає.

Прокурор ОСОБА_3 просила суд відмовити в задоволенні подання та дати засудженому ОСОБА_5 ще один шанс на виправлення. Зауважила, що протягом іспитового строку засуджений злочинів не вчиняв, хоча і притягувався чотири рази до адміністративної відповідальності, але з огляду на характер вчинених адміністративних правопорушень та періоди їх вчинення засудженим це не може свідчити про їх систематичність.

Засуджений ОСОБА_5 в судовому засіданні просив суд відмовити в задоволенні подання Городнянського районного відділу з питань пробації.

Захисник адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні підтримав думку прокурора та позицію останньої з приводу вказаного подання Городнянського районного відділу з питань пробації. Просив суд відмовити в задоволенні подання, зважаючи на характер вчинених адміністративних правопорушень та стан здоров`я ОСОБА_5 ..

Заслухавши пояснення представника Городнянського районного відділу з питань пробації, з`ясувавши думку прокурора, засудженого та його захисника, дослідивши матеріали подання та особову справу № 22/2016, суд приходить до висновку, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом вироком Городнянського районного суду Чернігівської області від 10 листопада 2016 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджений за вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України, до 4 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного судом покарання з випробуванням з іспитовим строком в 3 ( три ) роки та з покладенням відповідно до ст. 76 КК України обов`язків повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації. Вирок суду набрав законної сили 12.12.2016 року.

13.12.2016 року до Городнянського районного відділу з питань пробації надійшов на виконання вказаний вирок суду.

14.12.2016 року від засудженого ОСОБА_5 було відібрано підписку з роз`ясненням порядку та умов відбування покарання з випробуванням.

Дані про те, що в період іспитового строку засуджений ОСОБА_5 повторно вчинив кримінальне правопорушення відсутні. При цьому в період іспитового строку засуджений ОСОБА_5 на належному рівні виконував покладені на нього судом обов`язки та своєчасно з`являвся на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації.

Разом з тим, засуджений ОСОБА_5 чотири рази в період іспитового строку притягувався до адміністративної відповідальності, а саме 10.04.2017 року притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 175-1 КпАП України ( куріння тютюнових виробів у заборонених місцях ) попередження, 10.04.2017 року притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 127 КпАП України ( перехід пішоходом проїзної частини у невстановленому місці ) попередження, 30.04.2017 року притягувався до адміністративної відповідальності за ст. 177 КпАП України ( придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього виробництва ) штраф 17 грн., 27.07.2017 року притягувався до адміністративної відповідальності за ст. 178 ч. 1 КпАП України ( поява у громадському місці у п`яному вигляді ) попередження.

У ч. 2 ст. 78 КК України визначено, що в разі якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно приписів ст. 166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Таким чином, підставою для звернення Городнянського районного відділу з питань пробації до суду з поданням відносно ОСОБА_5 про скасування останньому звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного судом покарання стало вчинення засудженим протягом іспитового строку чотирьох правопорушень за які ОСОБА_5 було притягнуто до адміністративної відповідальності та на останнього накладено адміністративні стягнення. При цьому судом встановлено, що засуджений ОСОБА_5 на даний час належним чином виконує покладені на нього судом обов`язки, адміністративних правопорушень не вчиняє, повторного злочину не скоював.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 дійсно протягом іспитового строку вчинив чотири правопорушення. З огляду на характер вчинених правопорушень, їх періодичність та проміжок часу між правопорушеннями ( два з них вчинені 10.04.2017 року, інші два 30.04.2017 року та 27.07.2017 року відповідно ), не вчинення засудженим після липня 2017 року інших адміністративних правопорушень протягом іспитового строку, суд приходить до висновку, що їх вчинення не може свідчити про небажання засудженого стати на шлях виправлення, а також не можна стверджувати що вчинені правопорушення являються систематичними та вказують на цілеспрямоване і постійне вчинення засудженим порушень громадського порядку.

Враховуючи вищевикладене, заслухавши в судовому засіданні пояснення представника Городнянського районного відділу з питань пробації, засудженого та його захисника, з`ясувавши думку прокурора з приводу можливості задоволення або відмови у задоволенні подання, дослідивши в судовому засіданні матеріали подання та особову справу № 22/2016, приймаючи до уваги вищевказані обставини, які встановлені судом в судовому засіданні, а також враховуючи відсутність інших підстав для скасування звільнення від відбування покарання, суд приходить до висновку, що подання Городнянського районного відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 76, 78 КК України, ст.ст. 537-539 КПК України, ст.ст. 164, 166 КВК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Відмовити в задоволенні подання Городнянського районного відділу з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направленням для відбування призначеного покарання відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Особову справу № 22/2016 відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повернути до Городнянського районного відділу з питань пробації.

Ухвала протягом 7 діб з моменту її проголошення може бути оскаржена до Апеляційного суду Чернігівської області через Городнянський районний суд Чернігівської області.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 69510438
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку