open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

28.09.2017 Справа № 917/1522/17

Суддя Гетя Н.Г., розглянувши заяву Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк"

про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" по справі №2/469

за позовом Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк", 36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика, 40а

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат", юр. адреса: 36039, м. Полтава, вул. Чорновола (Куйбишева), 20

про стягнення заборгованості за Кредитним договором №4210 від 31.10.2013 року в розмірі 4 558 448 грн. 58 коп.

Представники:

від заявника: Костюченко П.О. дов. №б/н від 21.05..2017 року

від відповідача: представник не з"явився

Обставини справи: Публічне акціонерне товариство "Полтава-банк" звернувся до господарського суду Полтавської області з заявою про видачу виконавчого документа на виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" у справі №2/469 за позовом Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк", м.Полтава до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат", м. Полтава про стягнення заборгованості за Кредитним договором №4210 від 31.10.2013 року в розмірі 4 558 448 грн. 58 коп.

27.09.2017р. від директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат" надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв"язку з перебуванням його представника у відрядженні.

Відповідно до ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених ст. 69 цього кодексу, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Суд відмовляє у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки стаття 22 ГПК України зобов'язує сторони та інших учасників процесу добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Відповідно до вимог ст. 28 ГПК України, справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами. Справу від імені підприємства можуть вести керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами. Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства.

Відповідачем не подано доказів, що представник відповідача, який не мав можливості з'явитись на попереднє судове засідання, є єдиним можливим представником підприємства, за відсутності якого справа не може бути розглянута.

28.09.2017 року від заявника до суду надійшло пояснення, в якому заявник повідомив суду, що рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" у справі №2/469 не оскаржувалось, Кредитний договір №4210 від 31.10.2013 року недійсним не визнавався.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд встановив:

04.09.2017 року Постійно діючий третейський суд при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" в складі третейського судді Брюховецького О.В. прийняв рішення у справі №2/469 за позовом Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк", м.Полтава до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат", м. Полтава про стягнення заборгованості за за Кредитним договором №4210 від 31.10.2013 року в розмірі 4 558 448 грн. 58 коп.

В п.3 резолютивної частини рішення від 04.09.2017 року по справі №2/469 третейським судом визначено, що дане рішення підлягає негайному виконанню.

Як вбачається з матеріалів справи, підставою для розгляду третейським судом справи за позовом Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк", м.Полтава до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат", м. Полтава про стягнення заборгованості за Кредитним договором №4210 від 31.10.2013 року в розмірі 4 558 448 грн. 58 коп. укладеним між позивачем та відповідачем. Так, пунктом 6.1. договору встановлено, що спори між Сторонами цього Договору вирішуються у Постійно діючому третейському суді при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" у відповідності з його регламентом цього третейського суду,або за вибором Банку - в господарських судах, в порядку, визначеному чинним законодавством України.

Заявник повідомив, що рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" у справі №2/469 від 04.09.2017 року відповідачем не оскаржувалося та у добровільному порядку виконано не було.

Відповідно до ст. 50 Закону України "Про третейські суди" сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов'язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень. Сторони та третейський суд вживають усіх необхідних заходів з метою забезпечення виконання рішення третейського суду.

Згідно ст. 55 Закону України "Про третейські суди" рішення третейського суду виконуються зобов'язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

За приписами ч. 1 ст. 56 Закону України "Про третейські суди" заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

Згідно п. 6.2.4. постанови Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зміст наказу на примусове виконання рішення третейського суду має відповідати вимогам частини першої статті 117 ГПК і статті 18 Закону України "Про виконавче провадження". У виданому наказі має бути викладено резолютивну частину рішення третейського суду і зазначено, що його видано на виконання рішення третейського суду.

Статтею 122-7 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається господарським судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду. Заява про видачу виконавчого документа про примусове виконання рішення третейського суду подається до господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

При розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 122-10 ГПК України.

Такі ж підстави для відмови у задоволенні заяви про видачу виконавчого документа визначені у ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди".

Як свідчать наявні у справі документи, рішення третейського суду від 04.09.2017 року є чинним та не скасоване компетентним судом; справа, по якій прийняте рішення третейського суду від 04.09.2017 року, підвідомча третейському суду відповідно до ст. 6 Закону України "Про третейські суди"; Публічним акціонерним товариством "Полтава-банк" дотримало встановлений ст. 56 Закону України "Про третейські суди" трирічний строк звернення із заявою про видачу виконавчого документа; рішення третейського суду прийнято, щодо спору, передбаченого третейською угодою; укладена між сторонами третейська угода, є дійсною та відповідає ст. 12 Закону України "Про третейські суди"; склад третейського суду відповідав вимогам ст.ст. 16-19 Закону України "Про третейські суди";. рішення третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України.

Враховуючи викладене, підстав для відмови у видачі виконавчого документу визначених ст.122-10 Господарського процесуального кодексу України та ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди", судом не встановлено.

Статтею 122-11 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторона, на користь якої виданий виконавчий документ, одержує його безпосередньо у господарському суді.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу виконавчого документу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Український правовий союз» (вул. Старий Поділ, буд. 8, м. Полтава, 36022) від 04.09.2017 року по справі №2/469 підлягає задоволенню.

Відповідно до Закону України "Про судовий збір", ст.ст. 44,49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору у розмірі 800,00 грн., понесені заявником, покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 50, 55, 56, 57 Закону України "Про третейські суди", ст. ст.44, 49, 86, 117, 122-7 - 122-11 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ :

1. Заяву Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу виконавчого документа на виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" (вул. Старий Поділ, буд. 8, м. Полтава, 36022) від 04.09.2017 року по справі №2/469 задовольнити.

2. Видати судовий наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Український правовий союз» (вул. Старий Поділ, буд. 8, м. Полтава, 36022) від 04.09.2017 року по справі №2/469 наступного змісту:

стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат" (36039, м. Полтава, вул. Чорновола (Куйбишева), 20, код ЄДРПОУ 38803594) на користь Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк" (36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика, 40а, код ЄДРПОУ 09807595) заборгованість за Кредитним договором №4210 від 31.10.2013 року в розмірі 4 558 448 грн. 58 коп. та 25 292 грн. 24 коп. третейського збору.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Черкаський деревопросочувальний комбінат" (36039, м. Полтава, вул. Чорновола (Куйбишева), 20, код ЄДРПОУ 38803594) на користь Публічного акціонерного товариства "Полтава-банк" (36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика, 40а, код ЄДРПОУ 09807595) 800,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

4. Публічному акціонерному товариству "Полтава-банк" - накази отримати безпосередньо у господарському суді Полтавської області.

5. Копію ухвали направити сторонам та Постійно діючому третейському суду при Всеукраїнській громадській організації Український правовий союз (вул. Старий Поділ, буд. 8, м. Полтава, 36022).

Суддя Гетя Н.Г.

Джерело: ЄДРСР 69292022
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку