open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 676/2775/17

Номер провадження 2/676/1702/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ(заочне)

21 вересень 2017 р. Кам'янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді Вдовичинського А.В.,

за участю секретаря Маневич І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кам’янець-Подільський справу за позовом публічного акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення шкоди, -

встановив:

публічне акціонерне товариство "Хмельницькобленерго" вернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення шкоди. В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що 12.12.2016 р. начальником дільниці та контролерами Кам'янець-Подільського міського РЕМ за адресою: м.Кам'янець-Подільський, вул.Крип’якевича, 30, у споживача ОСОБА_1 було виявлено порушення "Правил користування електричною енергією для населення", відповідач допустив без дозволу енергопостачальної організації безоблікове користування електричною енергією шляхом зриву пломби енергопостачальної організації С16767181 ПАТ ХОЕ встановленої на затисній кришці електролічильника НІК 2102-02, М2В № 6570100. На місці порушення був складений акт № б001031 від 12.12.2016 р. в якому зафіксовано порушення на день перевірки абонента. 04.01.2017 р. комісія по визначенню кількості безоблікової електроенергії по актам про порушення Правил користування електричною енергією побутовими, споживачами винесла рішення про проведення перерахунку згідно методики яким споживачу нараховано 895,98 грн. Позивач просить суд винести рішення яким стягнути з відповідача на свою користь 895,98 грн. та судові витрати по справі. В судове засідання представник позивача не з’явився, в позовні заяві просить справу розглянути без його участі, не заперечив щодо винесення заочного рішення по справі.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про розгляд справи повідомлявся судовими повістками, причини неявки суду не повідомив. Суд вважає за можливе справу розглянути без його участі на підставі наявних в справі доказів із винесенням заочного рішення по справі оскільки відносно цього не заперечив представник позивача в суді.

Фіксування судового процесу не здійснюється у відповідності до ч.2 ст.197 ЦПК України. Вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до вимог ст.26 закону «Про електроенергетику» споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією для населення згідно із законодавством.

П.42 Правил користування електричною енергією для населення (далі «ПКЕЕН»), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. N 1357(із змінами і доповненнями) встановлено, що споживач електричної енергії зобов'язаний: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору.

Відповідно до п.48 ПКЕЕН споживач несе відповідальність згідно із законодавством за порушення правил користування електричною енергією, розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без без засобів обліку.

П.53 ПКЕЕН передбачено, що у разі виявлення представником енергопостачальника порушення побутовим споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та побутовим споживачем чи представником побутового споживача (особою, яка є співвласником об’єкта або має право користуватися цим об’єктом відповідно до договору). Один примірник акта вручається побутовому споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Побутовий споживач має право внести до акта свої зауваження.{Абзац перший пункту 53 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 591 від 23.08.2016}. У разі відмови побутового споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника.

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Побутовий споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів.

Енергопостачальник повідомляє побутового споживача не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату. Акт про порушення цих Правил не розглядається у разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення побутового споживача про час і дату засідання комісії.

Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається побутовому споживачу. У протоколі зазначається інформація про причетність побутового споживача до порушення цих Правил. У разі причетності побутового споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються:

відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії;

розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 р. № 562 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення побутовими споживачами правил користування електричною енергією.

У разі виявлення фактів розкрадання електричної енергії електропостачальник має право відключити лише безоблікове приєднання до електричних мереж. Якщо неможливо усунути безоблікове приєднання під час оформлення акта, відключенню підлягає об’єкт споживача в цілому, про що зазначається в акті.{Пункт 53 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 591 від 23.08.2016}

У разі відмови побутового споживача від сплати вартості необлікованої електричної енергії енергопостачальник звертається з позовом до суду та має право припинити постачання електричної енергії після прийняття судом рішення на користь енергопостачальника (крім випадку виявлення факту самовільного підключення).

П.4 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №122 від 08.02.2006, встановлено, що обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування електричною енергією, визначається за величиною розрахункового споживання електричної енергії протягом періоду порушення на підставі акта виявлених порушень, складеного відповідно до Методики визначення обсягу та вартості позаоблікової електричної енергії, затвердженої Національною комісією регулювання електроенергетики.

Відповідач є власником будинку № 30 по вул.Крип’якевича в м.Кам‘янець-Подільський.

12.12.2016 р. працівниками позивача ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 в присутності дядька споживача ОСОБА_5 було складено акт про порушення № Б 001031 відносно відповідачки якому вказано, що вона допустила порушення п.42 ПКЕЕН, зрив пломби енергопостачальної організації С16767181 ПАТ ХОЕ встановленої на затисній кришці електролічильника НІК 2102-02, М2В № 6570100.

04.01.2017 р. комісією Кам’янець-Подільського міського РЕМ публічного акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" по розгляду актів про порушення ПКЕЕн за наслідками розгляду зазначеного акту в присутності відповідачки було прийнято рішення оформлене протоколом № 1 про нарахування відповідачці до сплати 985,98 грн. за період з 23.09.2016 р. по 12.12.2016 р. за 81дні(з дня останньої перевірки) за безоблікове використання електроенергії із зменшенням за жовтень-грудень 2016 р. всього за 931 Квт.

На думку суду, позов підлягає до задоволення оскільки без облікове використання електроенергії відповідачем підтверджено належними та допустими доказами.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.11, 60, 88, 213-215, 218, 226 ЦПК України, ст.623 ЦК України, ст.26 закону України «Про електроенергетику», Правилами користування електричною енергією для населення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 року №1357(із змінами і доповненнями),

вирішив:

позов задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1(ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1) на користь ПАТ «Хмельницькобленерго» 895,98 грн., 1600,00 грн. судового збору.

Відповідач має право в десятиденний термін з дня отримання копії рішення подати в Кам`янець-Подільський міськрайонний суд заяву про скасування заочного рішення в порядку ст.ст. 228-229 ЦПК України.

На рішення позивачем може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня отримання його копії до апеляційного суду Хмельницької області через Кам`янець-Подільський міськрайонний суд.

Суддя Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Вдовичинський А.В

Джерело: ЄДРСР 69290492
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку