open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2254/17

провадження № 2/753/3210/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

"28" вересня 2017 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Комаревцевої Л.В.,

при секретарі - Драгой В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _2 звернулась до Дарницького районного суду м.Києва із позовною заявою до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної в м.Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав. Обґрунтовуючи позовну заяву посилалась на те, відповідно до свідоцтва про народження батьком дитини позивача ОСОБА_2, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, є відповідач ОСОБА_3 Позивач та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі 10.06.2011 року до 04.06.2013 року. Спільна дочка сторін постійно проживає з позивачем, яка самостійно займається її вихованням та утриманням, тоді як відповідач відсторонився від виховання та утримання доньки, ухиляється від виконання батьківських обов'язків та взагалі жодним чином нею не цікавиться, зокрема ОСОБА_3 тривалий час не бачився з дочкою, не цікавився її фізичним, моральним та духовним розвитком.

У судове засідання позивач не з'явилась, однак подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала та просила суд їх задовольнити, проти заочного рішення не заперечувала.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи у його відсутність до суду не надходило.

Дарницька районна в м. Києві державна адміністрація (в особі органу опіки та піклування) в судове засідання представника не направила, однак подала до суду заяву про розгляд справи у відсутність її представника з максимальним врахуванням інтересів малолітньої дитини.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність відповідача та ухвалити заочне рішення відповідно до ст.ст.169 ч.4, 224-226 ЦПК України, оскільки позивач не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року у м. Києві народилась ОСОБА_4, батьками якої є ОСОБА_3 та ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про народження від 23.08.2011 року (актовий запис 2827), яке видано ВРАЦС Дарницького РУЮ у м.Києві (а.с.10).

Позивач та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі з 10.06.2011 року до 04.06.2013 року. (а.с.11).

ОСОБА_5 01.08.2015 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 у зв"язку з чим змінила прізвище на "ОСОБА_2", що вбачається зі свідоцтва про шлюб від 01.08.2015 року (а.с.9).

На цей час малолітня ОСОБА_4 проживає разом з матір'ю.

Згідно довідки Дошкільного навчального закладу №275 ОСОБА_4 дійсно відвідує вказаний навчальний дошкільний заклад з 2013 року. За весь час перебування дитини у садку батько дитини жодного разу до дитячого закладу не приходив, участі у спілкуванні та вихованні дитини не брав. (а.с.12-13).

Частинами 1-3 статті 150 СК України передбачено, що батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

З висновку органу опіки та піклування Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації від 27.04.2017 року за №101-4037/03 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 вбачається, що малолітня ОСОБА_1 народилась під час зареєстрованого шлюбу ОСОБА_2 та ОСОБА_3 Шлюб між ними було розірвано 04.06.2017 року. З моменту розірвання шлюбу, батько з дитиною не проживає, зі слів матері, не бере участі у вихованні, розвитку та утриманні дитини. ОСОБА_3 востаннє бачив свою доньку ще в 2013 році. На даний час малолітня ОСОБА_1 разом з матір"ю проживає за адресою: АДРЕСА_1. При проведенні обстеження житлово-побутових умов проживання дитини встановлено, що для ОСОБА_1 створені необхідні умови для проживання, відпочинку та навчання. На підставі рекомендації комісії з питань захисту прав дитини (протокол №7 від 13.04.2017 року) органом опіки та піклування було зроблено висновок, що ОСОБА_3 свідомо ухиляється від виконання батьківських обов'язків, не намагається забезпечити достатній життєвий рівень доньці, не турбується про стан її здоров'я. З метою захисту майбутнього та інтересів дитини, на підставі статті 164 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно малолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення поновлення батьківських прав" ухилення від виконання батьківських обов'язків має місце тоді, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Частиною 1 ст.11 ЦПК України передбачено, що суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Водночас відповідачем у справі не надано суду жодних належних та допустимих доказів в заперечення позовних вимог, які б підтверджували виконання ним обов'язків виховання та утримання дитини тощо, не здобуто таких доказів і в ході судових засідань.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності суд приходить до висновку, про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі, оскільки як вбачається з матеріалів справи відповідач будучи батьком ухиляється від виконання батьківських обов'язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, не спілкується з дитиною в обсязі необхідному для її нормального самоусвідомлення тощо.

Згідно ч.2 ст.166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст.182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч.1 ст.183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Проаналізувавши зібрані і досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, враховуючи, що відповідачі відповідно до ст. 60 ЦПК України не надали доказів про спростування заявлених позовних вимог, суд приходить до висновку, що слід стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання малолітньої дитини у твердій грошові сумі у розмірі 1000 грн. щомісячно починаючи з 06.02.2017 року і до повноліття дитини.

Відповідно до ст. 79,88 ЦПК України з відповідачів підлягають стягненню судові витрати.

На підставі викладеного ст.ст. 164 , 165 ,166 СК України, Закону України ,,Про охорону дитинства,,, Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» та керуючись ст.ст.79,88, 212-215 ЦПК України, суд -

В И Р И Ш І В :

Позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа: Орган опіки та піклування Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо малолітньої дочки: ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_1 року, уродженки м.Києва; свідоцтво про народження від 23.08.2011 року, видане Відділом реєстрації актів цивільного стану Дарницького районного управління юстиції у м. Києві, актовий запис №2827 від 23.08.2011 року).

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_4) на користь ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН: НОМЕР_1) аліменти на утримання малолітньої дитини: дочки - ОСОБА_4 (ІНФОРМАЦІЯ_1) у твердій грошові сумі у розмірі 1000 грн. щомісячно починаючи з 06.02.2017 рокуроку і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_4) на користь держави 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп. судового збору в частині вимог про стягнення аліментів.

Стягнути з ОСОБА_3 (ІНФОРМАЦІЯ_4) на користь ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_5, ІПН: НОМЕР_1) 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп. судового збору в частині вимог про позбавлення батьківських справ.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається Апеляційному суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва.

Суддя: Л.В. Комаревцева

Джерело: ЄДРСР 69217902
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку