open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 235/7074/16-к
Єдиний державний реєстр судових рішень

Єдиний унікальний номер справи 235/7074/16-к

Номер провадження 1-кп/235/190/17

УХВАЛА

(в порядку ч. 4 ст. 330 КПК України)

13 червня 2017 року м. Покровськ

Суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області у складі: Головуючого судді: ОСОБА_1 , за участю секретаря: ОСОБА_2 , розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду м. Покровська питання про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Димитрове Красноармійського району Донецької області, громадянина України, не працюючого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2

за ч. 1 ст. 185-3 КУпАП за фактом проявленої неповаги до суду під час судового засідання по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 125 КК України, -

В С Т А Н О В И Л А :

На розгляді суду перебуває кримінальне провадження у відношенні ОСОБА_4 , обвинуваченого в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України.

В судовому засіданні по вказаному кримінальному провадженні, яке проводилося 20 червня 2017 року в 11:00 годині в залі засідань № 5 в приміщенні суду за адресою: Донецька область, м. Покровськ, вул. Європейська, 20 потерпілий ОСОБА_3 допустив прояв неповаги до суду, що виразилась в порушенні порядку в судовому засіданні та непідкоренні розпорядженням головуючого, а саме: зухвало себе поводив, його поведінка свідчила про стан алкогольного сп`яніння, при цьому особисто ним не заперечувалось вживання спиртних напоїв напередодні ввечері; не дотримувався ч. 1 ст. 329 КПК України щодо обов`язку стояти під час його допиту та давав покази не після надання йому слова, а перебиваючи головуючого; перешкоджав допиту обвинуваченого ОСОБА_4 - ходив по залі суду та робив пропозицію прокурору та секретарю судового засідання пригоститися солодощами (маючі при собі цукерки поклав на стіл, за яким знаходилися вказані учасники процесу). На зауваження головуючого та неодноразові попередження не реагував.

Судом на обговорення учасників процесу постановлено питання про застосування до ОСОБА_3 як до порушника порядку судового засідання заходів відповідальності в порядку ст. 330 КПК України.

Прокурор ОСОБА_5 висловила думку щодо притягнення потерпілого ОСОБА_3 за прояв неповаги до суду до адміністративної відповідальності.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_6 , обвинувачений ОСОБА_4 підтримали позицію прокурора.

ОСОБА_3 заявив, що не допускав неповаги до суду.

Вислухавши пояснення учасників процесу, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст.129 Конституції України за неповагу до суду чи судді винні особи притягаються до юридичної відповідальності. Статтею 50 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» вказано, що прояв неповаги до суду чи судді з боку осіб, які є учасниками процесу або присутні в судовому засіданні, має наслідком відповідальність, установлену законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 330 КПК України за неповагу до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом. Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, для чого в судовому засіданні оголошується перерва.

Серед заходів відповідальності, які застосовуються до порушників порядку в судовому засіданні є накладання адміністративного стягнення в порядку КУпАП.

13 червня 2017 року судовим розпорядником Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_7 відповідно до вимог ст. 255 КУпАП у відношенні ОСОБА_3 складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 185-3 КУпАП. Цією нормою окреслені вимоги до об`єктивної сторони такого правопорушення як прояв неповаги до суду, а саме: 1) ухилення від явки в суд; 2) непідкорення розпорядженню головуючого; 3) порушення порядку під час судового засідання; 4) вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.

Положення статті 329 КПК України зобов`язує всіх присутніх в залі судового засідання додержуватися порядку в судовому засіданні і беззаперечно підкорятися відповідним розпорядженням головуючого у судовому засіданні. Розпорядження головуючого, за допомогою яких він керує ходом судового засідання, повинні відповідати вимогам, зазначеним у ч. 1 ст. 321 цього Кодексу, тобто забезпечувати додержання послідовності та порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками кримінального провадження їхніх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовувати судовий розгляд на забезпечення з`ясування всіх обставин кримінального провадження, усуваючи з судового розгляду все, що не має значення для кримінального провадження. Звукозаписом судового засідання від 13.06.2017 року по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 підтверджується, що потерпілий ОСОБА_3 не підкорювався розпорядженням Головуючого, а саме не відповідав по суті поставлених йому питань, а допускав сторонні вислови, які не стосуються обставин розглядуваної справи, також перебивав Головуючого та розмовляв паралельно та наперебій. Крім того, потерпілий під час судового засідання ходив по залі суду та робив пропозицію прокурору та секретарю судового засідання пригоститися солодощами, чим перешкоджав розгляду справи, відволікав вказаних учасників кримінального провадження, при цьому ігнорував попередження та зауваження Головуючого.

З урахуванням вказаного, з огляду, що ОСОБА_3 , будучи неодноразово попередженим про недопустимість порушення порядку в судовому засіданні, проявив неповагу до суду, приходжу до висновку, що в його діях вбачається склад правопорушення, передбачений ч. 1 ст. 185-3 КУпАП, тому наявні підстави для притягнення його до адміністративної відповідальності відповідно до санкції цієї статті. При цьому, з метою подальшого запобігання скоєння порушення в майбутньому, у відношенні ОСОБА_3 необхідно застосувати адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розміру 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян як такого, що буде достатнім для його виправлення.

Керуючись ч. 4 ст. 330 КПК України, ч. 1 ст. 185-3 КУпАП, суддя, -

У Х В А Л И Л А:

Притягнути ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Димитрове Красноармійського району Донецької області до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 185-3 КУпАП за проявлену неповагу до суду під час судового засідання по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 125 КК України та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу на користь держави в розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень та підлягає зарахуванню на наступні реквізити: розрахунковий рахунок - м. Покровськ 31110106700060, Покровський район 31114106700259, ОКПО- 34686579, Банк отримувача- ГУ ДКСУ у Донецькій області, МФО 834016, Код бюджетної класифікації 21081100.

Копію ухвали направити на адресу відділу державної виконавчої служби Покровського міськрайонного відділу Головного територіального управління юстиції у Донецькій області за адресою: Донецька область, м. Покровськ, вул. Степана Бовкуна, 7для вирішення питання щодо звернення ухвали суду до виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Красноармійського міськрайонного суду

Донецької області (підпис) ОСОБА_1

З оригіналом згідно

Суддя

Джерело: ЄДРСР 69121813
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку