open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 220/850/17

Номер провадження № 2/220/378/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 вересня 2017 року Великоновосілківський районний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Якішиної О.М.

за участю секретаря Чернякової В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області про стягнення суми пенсії, що належала пенсіонерові і залишилась недоотриманою в зв`язку з його смертю,

ВСТАНОВИВ:

14.06.2017 року позивач ОСОБА_1 звернулась з позовом до Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області про стягнення на її користь в порядку спадкування за законом недоотриману пенсію ОСОБА_3 який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_5 року помер її чоловік ОСОБА_3. 03.12.2014 року вона та її чоловік були взяті на облік, як особи переміщені з району проведення антитерористичної операції в Управління соціального захисту населення Великоновосілківської районної державної адміністрації. У зв'язку з чим їй та її чоловіку була призначена та виплачувалась пенсія. Так як у неї та її чоловіка відсутнє місце проживання на території Великоновосілківського району довідка про взяття на облік, як особи переміщеної з району проведення антитерористичної операції втратила чинність. На підставі цього УПФУ у Великоновосілківському районі були зупинені виплати пенсії. У зв'язку з погіршенням стану здоров'я її чоловіка вони не мали змоги переміститись на постійне проживання на територію України, яка знаходиться під контролем української влади. Таким чином з часу призупинення відповідачем виплат пенсії з березня 2016 року та по час смерті її чоловіка січень 2017 року нараховувалась але не виплачена пенсія в загальному розмірі 24611,29 грн. 18.04.2017 року вона надіслала письмову заяву до УПФУ в Великоновосілківському районі Донецької області про виплату їй недоотриманої пенсії її чоловіка із додатками відповідно до п.2.26 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії. Листом від 05.05.2017 року їй було відмовлено у виплаті недоотриманої пенсії в зв'язку з відсутністю у нею довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи та довідки органів місцевого самоврядування про проживання разом із чоловіком і ведення спільного господарства. Вважає, що така відмова не ґрунтується на вимогах закону. Зазначене змушує її звернутися до суду.

Позивач в судове засідання не з'явилась, будучи належним чином оповіщеною про день та час розгляду справи. Подала заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала в повному обсязі.

Представник відповідача Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області позовні вимоги не визнав, посилаючись на те, що відповідно до ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини. Відповідно до п. 2.26 Порядку надання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» для виплати недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, документ, що посвідчує особу заявника. Члени сім'ї надають паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті. Крім того, особа, яка звертається за недоотриманою виплатою, повинна бути зареєстрована як внутрішньо переміщена особа або мати реєстрацію постійного проживання на контрольованій території України незалежно від місця реєстрації. Довідка про взяття на облік позивача, як внутрішньо переміщеної особи, втратила чинність в зв'язку з закінченням терміну її дії, а тому підстави для виплати позивачу недоотриманої пенсіонером пенсії не було.

Суд, вислухавши представника відповідача, дослідивши матеріали справи, вважає позов таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 1227 ЦК України, сума заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

У відповідності до положень ст. 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» суми пенсії, що належали пенсіонерові і залишилися недоодержаними у зв'язку з його смертю, передаються членам його сім'ї, а в разі їх відсутності - входять до складу спадщини. При зверненні кількох членів сім'ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну. Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшли не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Члени сім'ї, зазначені в частині 1 цієї статті, повинні звернутись за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі відсутності членів сім'ї або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми у встановлений строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини. Члени сім'ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну. У разі відсутності членів сім'ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Рішенням Великоновосілківського районного суду від 24.03.2017 року встановлено факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року у м.Донецьк Донецької області ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Курінь Другий Бахмутського району Чернігівської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1. (а.с.13-14).

10.04.2017 року Великоновосілківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управляння юстиції у Донецькій області видано свідоцтво Серії НОМЕР_1 про смерть ОСОБА_3 (а.с.9).

Згідно довідки від 03.12.2014 року №1437006109 про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасова окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції ОСОБА_3 постійно проживав за адресою: АДРЕСА_2, перемістився з тимчасово окупованої території в АДРЕСА_3 (а.с.8)

З наданої суду копії свідоцтва про укладення шлюбу (серії НОМЕР_2 від 23.02.1974 року, виданого Міським відділом ЗАГС м.Сніжне, позивач є дружиною померлого ОСОБА_3 (а.с. 7).

Як вбачається з паспортних даних позивача ОСОБА_1, вона зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.4-5).

18.04.2017 року після смерті чоловіка позивач звернулась до УПФУ в Великоновосілківського районі Донецької області с заявою про виплату їй недоотриманої пенсії її померлого чоловіка (а.с.15).

Згідно листа Управління пенсійного фонду в Великоновосілківському районі Донецької області від 05.05.2017 року №8/71-14-01-09 позивачу відмовлено у виплаті недоотриманої пенсії її чоловіка, з посиланням на відсутність у неї довідки про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи та довідки органів місцевого самоврядування про проживання разом із чоловіком. Розмір недоотриманої пенсії померлого ОСОБА_3 складає 24611,29 грн. (а.с.20).

Згідно листа державного нотаріуса Великоновосілківської державної нотаріальної контори Кравець С.В. від 30.08.2017 р. №1162/01-16 спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_3, не заведена.

Таким чином, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є дружиною померлого ОСОБА_3, тобто членом сім`ї останнього, проживала разом з ним по день смерті та звернулась до УПФУ Великоновосілківського району Донецької області з приводу одержання недоотриманої пенсії протягом 6 місяців з дня його смерті. Відповідно, позивачу, як члену сім'ї померлого ОСОБА_3, передається право на отримання невиплаченої її померлому чоловіку пенсії у разі звернення до суду із відповідними вимогами. Заперечення відповідача в цій частині не спростовують позову.

Отже, доводи позивача знайшли своє повне підтвердження, в зв'язку з чим суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.4,10, 11, 60, 80, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з Управління пенсійного фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області на користь ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом недоотриману пенсію ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, в сумі 24611 (двадцять чотири тисячі шістсот одинадцять) грн. 29 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Донецької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.М. Якішина

Джерело: ЄДРСР 69120905
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку