open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 623/1448/17

Номер провадження 2/623/889/2017

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

26 вересня 2017 року Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

в складі: головуючого –судді: Бєссонової Т.Д.

з участю секретаря: Ноль С. В.

судового розпорядника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Ізюмі Харківської області справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 комітету Ізюмської міської ради Харківської області, третя особа: Комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства-1 про визнання наймачем жилого приміщення, укладення договору найма житлового приміщення та переоформлення особового рахунку на квартиру,-

ВСТАНОВИВ:

30 червня 2017 року позивач ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила: визнати її наймачем жилого приміщення за адресою: м. Ізюм, пр. Незажежності, 6.54, кв.48, зобов’язати Комунальне житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство-1 укласти з нею договір найму житлового приміщення, яке знаходиться за адресою: м.Ізюм, пр. Незажежності, 6.54, кв.48 та відкрити на її ім’я особовий рахунок на дану квартиру. В обгрунтування своїх позовних вимог вказала, що вона зареєстрована та проживає в жилому приміщенні за адресою: Харківська обл., м.Ізюм, пр. Незажежності. 6.54, кв.48. Будинок знаходиться на балансі Комунального житлового ремонтно- експлуатаційного підприємства-1 м. Ізюм, Харківської області. Вказана квартира була виділена для постійного проживання на сім’ю з трьох осіб чоловіку позивача - ОСОБА_5, його батьку ОСОБА_6 та матері ОСОБА_7. Наймачем вказаного жилого приміщення був чоловік позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_5, на ім’я якого був оформлений особовий рахунок.

18 листопада 1980 року відділом ДРАЦС в м. Ізюм Харківської області між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 було зареєстровано шлюб, актовий запис № 504.

06 грудня 2013 року чоловік позивача у справі ОСОБА_2 - ОСОБА_5 помер.

На даний час в квартирі зареєстровані: позивач ОСОБА_2, онучки - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2 та донька ОСОБА_3.

Згідно рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 17.08.2007р. № 2-1525/2007 позивач у справі ОСОБА_2 призначена опікуном малолітніх ОСОБА_8 та ОСОБА_9.

Донька позивача у справі - ОСОБА_3 з травня 2003 року і до теперішнього часу мешкає окремо, не повідомляючи матері місце свого перебування та номеру телефону.

Крім того, її донька ОСОБА_3 з 2003 року і до теперішнього часу жодним чином не оплачує комунальні послуги та не бере участі в утриманні квартири, всі витрати несе виключно позивач. Речей, які б належали доньці позивача в квартирі немає, що підтверджується актом обстеження житлового приміщення від 03.01.2017 року.

На даний час у квартирі мешкає позивач з двома онучками.

Зміна договору найму житлового приміщення, а саме квартири, яка знаходиться за адресою: м.Ізюм, пр .Незалежності, 6.54, кВ.48 і відкриття окремого особового рахунку позивачу необхідні для оформлення субсидії.

Позивач вважає, що після смерті чоловіка ОСОБА_5 зміна договору найма житлового приміщення і відкриття на її ім’я особового рахунку на вищевказану квартиру передбачено законом, оскільки у 1980 році вона вселилася до наймача квартири, вони вели спільне господарство, згодом зареєстрували шлюб, на момент смерті вона була членом його сім’ї (дружиною), інших повнолітніх членів сім’ї наймача, що проживають у квартирі, немає, квартира є місцем її постійного проживання, з 24.11.1989 року позивач зареєстрована та проживає за вказаною адресою.

01 грудня 2017 року позивач звернулася з письмовою заявою до комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства-1 про зміну договору найму жи та укладення з нею договору найма житлового приміщення за вищевказаною адресою та відкриття особового рахунку на її ім’я на дану квартиру у зв’язку зі смертю наймача (чоловіка позивача у справі - ОСОБА_5).

22 лютого 2017 року позивач отримала відповідь від комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства-1, що для переоформлення особового рахунку та визнання її наймачем даного житла їй необхідно звернутися до виконавчого комітету Ізюмської міської ради.

14 квітня 2017 року позивач звернулася до виконавчого комітету Ізюмської міської ради із заявою про укладення договору найма житлового приміщення та переоформлення особового рахунку на квартиру, розташовану за адресою: м.Ізюм, пр. Незалежності, 6.54, кв.48.

Згідно відповіді від 29.05.2017 року їй було запропоновано для розгляду питання щодо переоформлення особового рахунку на ім’я позивача надати повний пакет документів, а саме: довідку з місця проживання про склад сім’ї та прописку, письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з позивачем про визнання її наймачем. Однак, письмової згоди своєї доньки ОСОБА_3 позивач отримати не може, оскільки її місцезнаходження позивачу невідоме.

У звязку з тим, що вирішити питання про визнання наймачем жилого приміщення, укладення договору найма житлового приміщення та переоформлення особового рахунку на своє ім’я позасудовим шляхом у позивача немає можливості, вона була змушена звернутися з даним позовом до суду.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 не з'явилася, однак надала до суду заяву в якій просить дану справу розглядати без її участі. Позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити у повному обсязі, не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_3 будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з»явилася, про причини неявки не повідомила і заяви про відкладення судового засідання чи розгляд справи у її відсутності не подала. Факт належного повідомлення відповідача про дату, час та місце судового засідання, яке відбулось 11.09.2017 року підтверджується рекомендованим повідомленням із ухвалою, яке повернулось на адресу суду з відміткою про повернення за закінченням терміну зберігання та яке відбулося 26.09.2017 року підтверджується рекомендованим повідомленням із судовою повісткою, яке повернулось на адресу суду з відміткою про повернення за закінченням терміну зберігання.

Представник відповідача ОСОБА_4 комітету Ізюмської міської ради Харківської області в судове засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи без їх участі .

Представник третьої особи Комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства-1 в судов судове засідання не з’явився, надав письмову заяву про розгляд справи без їх участі, заперечень проти позову не має.

Зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 була виділена для постійного проживання на сім’ю з трьох осіб чоловіку позивача - ОСОБА_5, його батьку ОСОБА_6 та матері ОСОБА_7. Наймачем вказаного жилого приміщення був чоловік позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_5, на ім’я якого був оформлений особовий рахунок, що підтверджується копією особового рахунку від 24.01.2017, згідно якого особовий рахунок відкрито на ім’я ОСОБА_5, який помер 06.12.2013 року (а.с.13).

18 листопада 1980 року позивач у справі ОСОБА_2 уклала шлюб з ОСОБА_5, про що зроблено запис під № 504 в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу, що підтверджується копію свідоцтва про укладення шлюбу серії II-BЛ № 274338, виданого завідуючим міського відділу запису актів громадянського стану в м. Ізюмі Харківської області (а.с.10).

Таким чином, позивач була вселена та зареєстрована у спірній квартирі, як член сім’ї основного квартиронаймача, а саме: ОСОБА_5.

06 грудня 2013 року чоловік позивача у справі - ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії I-BЛ № 416801, виданим 10 грудня 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Ізюму реєстраційної служби Ізюмського міськрайонного управління юстиції у Харківській області (а.с.12).

В теперішній час в квартирі зареєстровані позивач ОСОБА_2, її онучки - ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2 та її донька ОСОБА_3, що підтверджується довідкою Комунального житлового ремонтно-експплуатаційного підприємства-1, виданою 01 червня 2017 року (а.с.15).

Згідно рішення Ізюмського міськрайонного суду Харківської області від 17.08.2007 р. № 2-1525/2007 позивач у справі ОСОБА_2 призначена опікуном малолітніх ОСОБА_8 та ОСОБА_9.

Позивач у справі ОСОБА_2 не знає місця проживання своєї доньки ОСОБА_3, з травня 2003 року і до теперішнього донька позивача мешкає окремо, не повідомляючи місце свого перебування та номеру телефону, крім того донька позивач жодним чином не бере участі у сплаті комунальних послуг та утриманні квартири, всі витрати несе виключно позивач ОСОБА_2. Речей, які б належали доньці позивача, в квартирі немає, що підтверджується актом обстеження житлового приміщення від 03 січня 2017 року (а.с.14).

У звязку з вищевказаними обставинами, для визнання наймачем жилого приміщення, укладення договору найма житлового приміщення та переоформлення особового рахунку на квартиру, позивач звернулася із відповідними заявами до ОСОБА_4 комітету Ізюмської міської ради Харківської області та Комунального житлового ремонтно-експплуатаційного підприємства-1.

ОСОБА_4 комітет Ізюмської міської ради Харківської області, розглянувши звернення про визнання наймачем житла та переоформлення особового рахунку, повідомив позивача про те, що договір найму жилого приміщення в будинках державного житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією і наймачем громадянином, на ім’я якого видано ордер. Предметом договору найму жилого приміщення є окрема квартира або інше ізольоване жиле приміщення, що складається з однієї чи кількох кімнат, а також одноквартирний жилий будинок. Повнолітній член сім’ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім’ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім’ї наймача. ОСОБА_4 комітет Ізюмської міської ради запропонував позивачу ОСОБА_2 для розгляду питання щодо переоформлення особистого рахунку на своє ім’я надати повний пакет документів, а саме: довідку з місця проживання про склад сім’ї та прописку, письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з позивачем про визнання позивача ОСОБА_2 наймачем, а після вирішення питання про переоформлення особистого рахунку - для укладення договору найму жилого приміщення звернутися до наймодавця вказаного приміщення КЖРЕП-1 (а.с.17,18).

Комунальне житлове ремонтно-експплуатаційне підприємство-1, розглянувши звернення про переоформлення особового рахунку, повідомило позивача про те, що, у відповідності до ч.І ст.106 Житлового кодексу Української PCP, який продовжує діяти в України і в теперішній час, повнолітній й член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймача, до яких відповідно до ч.2 ст. 64 Житлового кодексу Української PCP належить дружина намайча, їхні діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. То ж у випадку смерті наймача, будь-який з членів його сім’ї, який залишився проживати в жилому приміщенні, має право на визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача з відповідною можливістю в подальшому приватизувати таке житлове приміщення у встановленому законодавством порядку.На практиці, при цьому, такими членами сім’ї наймача слід не просто фактично мешкати у відповідному жилому приміщенні, але й за життя наймача зареєструвати своє місце проживання саме в цьому приміщенні. Якщо ж наймодавець відмовиться визнати члена сім’ї померлого наймача наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість померлого, то в такому випадку своє право на житло доведеться відстоювати в суді. КЖРЕП-1 запропонувало позивачу для вирішення зазначеного питання звернутися до ОСОБА_4 комітету Ізюмської міської ради з вимогою визнання наймачем житла та переоформлення особового рахунку (а.с.16).

У звязку з вищевказаними обставинами, позивачка звернулася до суду та просила вирішити дане питання в судовому порядку.

Відповідно до ст.ст. 10, 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 59 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Так, згідно зі ст. 103 ЖК Української PCP, договір найму жилого приміщення може бути змінено тільки за згодою сім'ї наймача, членів його сім'ї і наймодавця. за винятком випадків, передбачених чинним законодавством.

В свою чергу, згідно з ч. 2 ст. 107 ЖК Української PCP, у разі вибуття наймача та членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття. Якщо з жилого приміщення вибуває не вся сім'я, то договір найму жилого приміщення не розривається, а член сім'ї, який вибув, втрачає право користування цим жилим приміщенням з дня вибуття.

Як було встановлено судом вище, 06 грудня 2013 року помер чоловік позивача у справі - наймач ОСОБА_5.

Донька позивача у справі ОСОБА_3 з 2003 року мешкає окремо, не повідомляючи своє місце перебування та номер телефону а тому позивач не має можливості отримати від неї письмову згоду на переоформлення особового рахунку.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 106 ЖК Української PCP, повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймача. У разі відмови наймодавця у визнанні члена сім'ї наймачем за договором найму спір може бути вирішено в судовому порядку.

Тому, об»єктивним є право позивача на зміну договору найму житлового приміщення на її імя та переоформлення особового рахунку на квартиру, розташовану за адресою: Харківська обл., м.Ізюм, пр. Незажежності, 6.54, кв.48. також на її ім»я.

Як роз'яснено у Постанові Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.04.85 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України», звернути увагу судів на необхідність точного додержання норм ЖК (5464-10). маючи на увазі, що правильний і своєчасний розгляд житлових спорів є гарантією реального здійснення конституційного права громадян на житло, захисту прав і охоронюваних законом інтересів державних органів, підприємств, установ, організацій в здійсненні покладених на них завдань по управлінню житловим фондом, експлуатації і збереженню його. В п. 4 даної Постанови Пленуму зазначено, що в силу ст. 61 ЖК житлово-експлуатаційна організація, а при її відсутності - підприємство, установа, організація як наймодавець можуть бути стороною в спорах, що виникають з договорів найму жилого приміщення.

За таких обставин, з урахуванням всього вищевказаного, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає можливим задовольнити позовні вимоги позивача ОСОБА_2 та визнати її наймачем жилого приміщення за адресою: м. Ізюм, пр. Незажежності, 6.54, кв.48, зобов’язати Комунальне житлове ремонтно- експлуатаційне підприємство-1 укласти з нею договір найму житлового приміщення, яке знаходиться за адресою: м.Ізюм, пр. Незажежності, 6.54, кв.48 та відкрити на її ім'я особовий рахунок на дану квартиру.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. З, 1_5, 16 ЦК України, ст. ст. 103, 106. 107 ЖК Української PCP, ст. ст. 10, И, 57-61. 169. 179. 209. 212-215. 224-227 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 комітету Ізюмської міської ради Харківської області, Комунального житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства-1 про визнання наймачем жилого приміщення, укладення договору найма житлового приміщення та переоформлення особового рахунку - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 наймачем жилого приміщення за адресою: Харківська область, м.Ізюм, проспект Незажежності, 6уд.54, кв.48.

Зобов’язати Комунальне житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство-1 укласти з ОСОБА_2 договір найму житлового приміщення, яке знаходиться за адресою: Харківська область, м.Ізюм, пр. Незалежності, 6уд.54, кв.48 та відкрити на її ім’я особовий рахунок на дану квартиру.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановления ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Харківської області через Ізюмський міськрайонний суд Харківської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

ОСОБА _10

Джерело: ЄДРСР 69103583
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку