open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

УХВАЛА

Справа № 520/5144/15-к

Провадження № 1-кс/520/687/15

09.04.2015 року м.Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю ст. прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одеса, клопотання ст. прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Київського районного суду м. Одеси з клопотанням звернувся ст. прокурор прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, вказуючи, що в провадженні СВ Київського РВ ОМУ ГУ МВС України в Одеській області в Одеській області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015160480001273 від 19.03.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України.

З клопотання прокурора вбачається, що до ЧЧ Київського РВ ОМУ ГУ МВС України в Одеській області 19.03.2015 надійшла заява від ОСОБА_4 , про те, що 23.02.2015 в денний час, невстановлені особи знаходячись біля універсального ринку, який розташований за адресою: м. Одеса, проспект Маршала Жукова, відкрито викрали майно ОСОБА_4 , а саме: грошові кошти в сумі 3200 долларів США, мобільний телефоном марки "Нокіа 8600", чим спричинили останньому матеріальний збиток на загальну суму 50 000 грн.

У ході здійснення процесуального керівництва у якості потерпілого допитано ОСОБА_4 , який показав, що у день скоєння відносно нього кримінального правопорушення на його мобільний телефон ( НОМЕР_1 ) здійснювалися дзвінки з мобільних телефонів № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , які належать особами, що мають відношення до вчинення стосовно останнього грабежу.

Мобільні номери НОМЕР_3 належать оператору мобільного зв`язку ЗАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованою за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою досягнення дієвості кримінального провадження та вирішення визначених ст. 2 КПК України завдань, по вказаному кримінальному провадженню необхідно застосування заходу забезпечення кримінального провадження, передбаченого ст. 159 КПК України - тимчасовий доступ до речей та документів, що містять інформацію про телефонні дзвінки за сім-картки НОМЕР_3 з можливістю вилучення наступної інформації на електронному чи на паперовому носії інформації:

1. IMEI телефоних аппаратів, у яких використовувались сім-картки НОМЕР_3 ;

2. Адреси розташування та номери базових станцій;

3. Типи з`єднань (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, пере адресація, з`єднання нульової тривалості);

4. Дата, час та тривалість з`єднання;

5. Ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ІМSI номери сім-картки, ІМЕІ), із зазначенням базових станцій;

6. Ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості, із зазначенням базових станцій;

Зазначеною інформацією володіє ЗАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованою за адресою: АДРЕСА_1 - ліцензійний оператор телекомунікаційної мережі, який надає послуги рухомого (мобільного) телефонного зв`язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, і надання в користування каналів електрозв`язку на всій території України.

Доведення обставин, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, що містить охоронювану законом таємницю, іншим способом довести неможливо, у зв`язку з відсутністю інших відомостей щодо невстановлених осіб, та ступеню співучасті між ними, крім того зазначена інформація необхідна для проведення подальших слідчих дій для розкриття злочину.

Статтею 160 КПК України, передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка містяться в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо. Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, надання тимчасового доступу до речей і документів є можливим, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Одержати зазначені документи іншими способами не можливо, оскільки згідно зі ст. 9 Закону України Про телекомунікації охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами телекомунікації, та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією та законами України.

З урахуванням того, що вказана інформація як сама по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, має обмежений термін зберігання, та її не вилучення може призвести до знищення у зв`язку із закінченням строку зберігання, та не досягнення мети отримання доступу до неї.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання в повному обсязі, та просив суд його задовольнити, вказуючи на те що одним із джерел доказової бази в даному кримінальному провадженні є та інформація, що може бути отримана тільки за допомогою тимчасового доступу до речей та документів, і в подальшому використана відповідно ст.ст.84, 91 КПК України для встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали клопотання, вислухавши слідчого, прокурора, які підтримали клопотання, враховуючи, що вказана інформація як сама по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, має обмежений термін зберігання, та її не вилучення може призвести до знищення у зв`язку із закінченням строку зберігання, та не досягнення мети отримання доступу до неї, слідчий суддя вважає, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та їх виїмки являється обґрунтованим та підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 36, 93, 156-160, 163-166, 309, 369-372, КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання ст. прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Зобов`язати працівників ЗАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованою за адресою: АДРЕСА_1 надати старшому прокурору прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 або іншому співробітнику ОВС МВС України за його дорученням тимчасовий доступ до речей та документів, що містять інформацію про телефонні дзвінки за сім-карткою НОМЕР_3 у період часу з 01.02.2015 року до 01.04.2015 з можливістю вилучення наступної інформації на електронному носії чи на паперовому носії інформації:

1. IMEI телефоних аппаратів, у яких використовувалась сім-картка НОМЕР_3 ;

2. Адреси розташування та номери базових станцій;

3. Типи з`єднань (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, пере адресація, з`єднання нульової тривалості);

4. Дата, час та тривалість з`єднання;

5. Ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ІМSI номери сім-картки, ІМЕІ), із зазначенням базових станцій;

6. Ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв`язку (абонент Б), з`єднання нульової тривалості, із зазначенням базових станцій;

7. За наявності контрактної угоди або відповідної реєстрації надати відомості про абонента.

Строк дії ухвали слідчого судді не може перевищувати 1 (одного) місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів набирає законної сили з моменту її оголошення. Ухвала є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 68877203
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку