open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1522/1405/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2012 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого судді Свяченої Ю.Б.,

при секретарі Росолик О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 діючої в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 за участю третіх осіб без самостійних вимог Приморського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області, Опікунської ради Приморського району м. Одеси про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням, зняття з реєстраційного обліку, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовною заявою про визнання ОСОБА_2 діючу в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 осіб, що втратили право користування житловим приміщенням, зняття з реєстраційного обліку.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги позивач зазначив, що він користується квартирою № 73 в будинку № 24 по пров. Вознесенському у м. Одесі з 1982 року. На даний час він є головним наймачем . В зазначеній квартирі зареєстровані він, його колишня дружина ОСОБА_5 (шлюб розірвано 13.12.1988 року) та її діти від першого шлюбу ОСОБА_4, ОСОБА_6, а також приймальна дочка Позивача ОСОБА_2 та її неповнолітній син ОСОБА_3Ю.(який народився в 2011 році та його автоматично прописали за місцем прописки матері), які з 1998 року не проживають в зазначеній квартирі та реєстрація відповідачів по вказаній адресі порушує права позивача, як користувача житлового приміщення оскільки він несе додаткові витрати на його утримання, що не передбачені законом.

Позивач ОСОБА_1 та його представник в судове засідання з’явились. Позовні вимоги підтримували у повному обсязі та наполягали на задоволенні позову.

Відповідачі ОСОБА_4 судове засідання не з’явилась, про причини неявки суд не повідомила, про слухання справи була повідомлена належним чином.

Відповідачі ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_2 у судовому засіданні повністю заперечували проти задоволення позову, обґрунтовуючи тим, що їм ніде зареєструватися.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що позивач дійсно проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1 з 1982 року, що підтверджується довідкою за формою Ф-1 від 10.11.2011 року, також у спірній квартирі зареєстровані: колишня дружина - ОСОБА_5, та її діти від першого шлюбу - ОСОБА_4, ОСОБА_6, а також ОСОБА_2 та її неповнолітній син ОСОБА_3 –приймальна дочка позивача з онуком.

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу від 13 грудня 1988 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_5 розірвано.

Відповідно до ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Судом встановлено, що позивач не перешкоджав мешкати відповідачам в спірній квартирі але відповідачі залишили її добровільно та були відсутні понад 6 місяців.

Статтею 72 ЖК України встановлено, що визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Згідно зі ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Відповідачі не проживають в спірній квартирі з 2008 року через що вони втратили право користування даною жилою площею. Відповідачі не знялися з реєстраційного обліку за своїм колишнім місцем проживання, чим створили позивачу перешкоди в реалізації його прав щодо спірної квартири.

Згідно зі ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до абзацу 6 ч.1 ст.3 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, реєстрація - це внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування із зазначенням адреси житла особи та внесення цих даних до реєстраційного обліку відповідного органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань реєстрації. Тобто правовою підставою для перебування на реєстраційному обліку є проживання чи перебування в житлі за певною адресою. Згідно зі ст. 6 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснив, що знає всіх учасників процесу, як знайомих . З позивачем вони знайомі з 1999 року, оскільки вони разом працювали. Спірна квартира позивачу дісталась від матері. В 2006 колишня дружина позивача попросила допомогти перевезти її речі в будинок який знаходиться на «Дачах Ковалевського»по вулиці ОСОБА_8. Переїжджала туди добровільно, так як у неї там помер хтось з близьких родичів. Відносин у позивача та відповідачки ОСОБА_5 ніяких не було оскільки вони були розлучені.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні пояснив, що знає всіх учасників процесу, оскільки вони жили по сусідству з весни 2006 року. Приблизно влітку 2007 року ОСОБА_5 забрала меблі з квартири та переїхала на «Дачі Ковалевського». Відносини у позивача з нею були складні, але з спірної квартири відповідачів ніхто не виганяв.

У суду немає підстав ставити під сумнів істинність фактів, повідомлених свідками. Даних про будь-яку заінтересованість свідків в результаті справи немає, їх показання відповідають і не суперечать обставинам, відомості про які містяться в інших зібраних у справі доказах.

Згідно зі ст. 217 ЦПК України суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні. Згідно зі ст. 7 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть. Таким чином, рішення суду по справі про задоволення позову після набрання ним законної сили є підставою для скасування реєстрації відповідача за вищевказаною адресою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 29, 317, 319, 391, 405 ЦК України, ст. 3, 6, 7 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні ”, ст.ст. 10, 60, 61, 74, 130, 208, 209, 212, 213-215, 217, 224-225 ЦПК України, СУД –

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням та знаття їх з реєстрації –задовольнити..

Визнати ОСОБА_2 діючої в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 особами, що втратили право користування житловим приміщенням, а саме квартирою за адресою: АДРЕСА_1 та зняти ОСОБА_2 діючої в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 з реєстраційного обліку за адресою: АДРЕСА_1

Встановити порядок виконання рішення суду згідно якого рішення по справі після набрання ним законної сили є підставою для Приморського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області для зняття з реєстраційного обліку ОСОБА_2 діючої в інтересах неповнолітньої особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 за адресою: м. Одеса, про. Вознесенський,24, кв. 73

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копій цього рішення

Суддя: Ю.Б. Свячена

Джерело: ЄДРСР 68648407
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку