open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/1522/7734/12

Справа № 1522/8014/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

20.04.2012 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Турецького О.С.,

при секретарі –Гасуляк С.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про визнання особи наймачем, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернулась до суду з позовною заявою до Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про визнання його наймачем квартири АДРЕСА_1.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтував наступним.

В квартирі АДРЕСА_2 раніше був зареєстрований та мешкав ОСОБА_2. В цій квартирі він мешкав з 1991 року. Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_2, його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_5 є донькою ОСОБА_3 та ОСОБА_4, а отже рідною сестрою ОСОБА_2.

В подальшому, ОСОБА_5 20.01.1976 року вийшла заміж за ОСОБА_6. Після укладення шлюбу ОСОБА_5 переходить на прізвище чоловіка «Холошина».

Позивач, ОСОБА_1 є сином ОСОБА_7, про що свідчить свідоцтво про народження, тобто ОСОБА_2У є рідним дядьком позивача.

Останніх три роки дядько позивача - ОСОБА_2У дуже хворів. За його проханням позивач переїхав до нього для того щоб допомагати йому. З 2009 року та по день його смерті вони вели спільне господарство, позивач купував все необхідне та сплачував всі комунальні послуги.

15 січня 2012 року ОСОБА_2 помер. Позивач звернувся до Приморської райадміністрації з проханням перевести на себе особовий рахунок, йому було відмовлено, вказавши що позивач не прописаний в квартирі. Посилаючись на викладене, позивач просив суд визнати його наймачем квартири АДРЕСА_1.

В судове засідання відповідач не з‘явився, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, причини неявки суду не повідомив, позивач до судового засідання не з’явилась, надав заяву про розгляд справи за його відсутністю, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Згідно ч. 2 ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнанні неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Згідно ст.197 ЦПК України у разі неявки всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу не здійснюється.

Суд, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню із наступних підстав.

Як випливає з матеріалів справи, в квартирі АДРЕСА_2 раніше був зареєстрований та мешкав ОСОБА_2. В цій квартирі він мешкав з 1991 року, що підтверджується довідкою наданою дільницею № 11 КП «ЖКС «Фонтанського». Також доказом того, що ОСОБА_2 на законних підставах мешкав у вищевказаній квартирі свідчіть особовий рахунок за № 89 від 16.06.2010 року виданий Приморською районною адміністрацією Одеської міської ради.

ОСОБА_2 народився 27 листопада 1955 року про що свідчить копія його паспорту.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_2 його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_5 є донькою ОСОБА_3 та ОСОБА_4, а отже рідною сестрою ОСОБА_2

В подальшому, ОСОБА_5 20.01.1976 року вийшла заміж за ОСОБА_6. Після укладення шлюбу ОСОБА_5 перейшла на прізвище чоловіка «Холошина».

Позивач, ОСОБА_1 є сином ОСОБА_7 про що свідчить свідоцтво про народження, тобто ОСОБА_2У є рідним дядьком позивача.

Останніх три роки дядько позивача - ОСОБА_2У дуже хворів. За його проханням позивач переїхав до нього для того щоб допомагати йому.

З 2009 року та по день його смерті вони вели спільне господарство, позивач купував все необхідне та сплачував всі комунальні послуги.

15 січня 2012 року ОСОБА_2 помер. Усі клопоти по похованню його позивач взяв на себе, про що свідчить довідка № 172 видана комунальним підприємством «Спеціалізоване підприємство комунально побутового обслуговування «Одеський крематорій».

В 2012 році позивач звернувся до Приморської районної адміністрації Одеської міської ради з проханням перевести на себе особовий рахунок, але йому було відмовлено з вказівною про те, що позивач не зареєстрований в ІНФОРМАЦІЯ_1.

Постановою пленуму Верховного суду України № 9 від 01.11.1996 року «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя»передбачено, що при розгляді спорів про право користування жилим приміщенням необхідно брати до уваги, що ст. 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Це означає, що наявність чи відсутність прописки самі по собі не можуть бути підставою для визнання права користування жилим приміщенням за особою, яка там проживала чи вселилась туди як член сім'ї наймача (власника) приміщення, або ж для відмови їй у цьому.

Статтею 65 ЖК України передбачено, що наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім'ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім'ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

Статтею 106 ЖК України встановлено, що повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім'ї наймача.

Так, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 є законними та підлягають задоволенню.

На підставі ст.ст. 3-4, 10-11, 15, 60, 109, 118-120, 197, 208-210, 212 –215, 218, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про визнання особи наймачем – задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 членом сім'ї наймача ОСОБА_2 квартири АДРЕСА_2.

Визнати ОСОБА_1 наймачем за раніше укладеним договором найму на квартиру АДРЕСА_2 замість попереднього наймача ОСОБА_2 у зв'язку з його смертю.

Зобов'язати Приморську районну адміністрацію Одеської міської ради внести зміни у договір житлового найму на квартиру АДРЕСА_2 площею житловою 17,4 кв.м., вказавши ОСОБА_1 основним наймачем та видати на його ім'я особовий рахунок на квартиру АДРЕСА_3 площею житловою 17,4 кв.м.

Рішення суду може бути оскаржено в Апеляційний суд Одеської області через Приморський районний суд м. Одеси шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а у випадку коли сторони були відсутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10-ти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заява про перегляд заочного рішення, може бути подана відповідачем до Приморського районного суду м. Одеси протягом 10-ти днів, після отримання копії рішення.

Суддя: О.С. Турецький

20.04.2012

Джерело: ЄДРСР 68645514
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку