open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/26891/17

Провадження № 2/761/6465/2017

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

03 серпня 2017 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Юзькова О.Л., розглянувши позовну заяву Голови первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про скасування наказів відповідача щодо реорганізації структурних підрозділів буріння ПАТ «Укрнафта», -

ВСТАНОВИВ:

Голова первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва із позовною заявою до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про скасування наказів відповідача щодо реорганізації структурних підрозділів буріння ПАТ «Укрнафта».

Підставою заявлення позову є положення Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», ст. 246 КЗпП України та приписи ст. 3 ЦПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 246 КЗпП України, первинні профспілкові організації на підприємствах, в установах, організаціях та їх структурних підрозділах представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові, соціально-економічні права та інтереси.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», передбачено, що профспілки, їх об'єднання мають право представляти інтереси своїх членів при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних судових установ. Представництво інтересів членів профспілки у взаємовідносинах з роботодавцями, органами державної влади та органами місцевого самоврядування здійснюється на основі системи колективних договорів та угод, а також відповідно до законодавства.

В свою чергу положення ст. 3 ЦПК Укрїани гарантують кожній особі право звернення до суду в порядку, встановленому цим Кодексом за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав , свобод чи інтересів.

При цьому за приписами ч. 7 ст. 119 ЦПК Україин у разі пред"ялення позову особами, які діють на захист прав та інтересів іншої особи, в заяві мають бути зазначені підстави такого звернення.

Позивачем зазначено, що він змушений звернутися до суду за захистом порушених трудових прав працівників Прикарпатського управління бурових робіт у з"язуку із тим, що керівництво ПАТ «Укрнафта» не приймає до уваги рішень первинної профспілкової організації.

Так чинним законодавством України передбачено право відповідного профспілкового осередку здійснення захисту прав як самої профспілки так і її членів.

Позов подано ОСОБА_1 від свого імені, позивачем зазначено - Голову первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта».

Положеннями ст. 30 ЦПК України передбачено, що позивачем та відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, держава.

За приписами ч. 1 ст. 45 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Позов подає посадова особа профспілеки, при цьому зазначає себе особою, яка змушена звернутися до суду за захистом прав працівників та не надає доказів на підтвердження повноважень представляти інтереси працівників підприємства.

Згідно ст. 119 Цивільного процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі; 3) зміст позовних вимог; 4) ціну позову щодо вимог майнового характеру; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; 6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; 7) перелік документів, що додаються до заяви. 3. Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання. 4. Позовна заява повинна відповідати іншим вимогам, встановленим законом. 5. До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору.

Відповідно до приписів ст. 121 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119,120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Враховуючи те, що позовну заяву подано від імені Голови первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_1 з метою захисту інтересів працівників, зважаючи на положення ст. 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», беручи до уваги те, що позивачем виступає особисто Голова профспілки та відсутність доказів про наявність у ОСОБА_1 повноважень на представлення інтересів працівників, суд вважає за можливе надати позивачу час для усунення зазначених недоліків з метою вирішення питання щодо відкриття провадження.

Тобто визначитися хто є позивачем по даній справі - фізична або юридична особа та надати документи на підтвердження повноважень.

З огляду на викладене, керуючись статтями 119, 121 Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Голови первинної профспілкової організації Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про скасування наказів відповідача щодо реорганізації структурних підрозділів буріння ПАТ «Укрнафта» залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання заявником ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 68437303
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку