open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 598/935/17

провадження № 2-о/598/49/2017

РІШЕННЯ

іменем України

"22" серпня 2017 р. Збаразький районний суд

Тернопільської області в складі :

головуючого судді Олещука Б.Т.

при секретарі Демчук О.М.

з участю заявника ОСОБА_1 та його представника адвоката ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Збаражі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, заінтересовані особи: антитерористичний центр при Службі безпеки України, департамент соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільська обласна державна адміністрація,-

встановив:

До суду звернувся ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту про безпосереднє його залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, а саме у м.Золоте Попаснянського району Луганської області з 01.07.2015р. по 20.07.2015р., мотивуючи свої вимоги тим, що у вказаний період він перебував в зоні АТО на будівництві інженерних споруд першої лінії оборони в м.Золоте Попаснянського району Луганської області. Зазначає, що оскільки приймав безпосередню участь у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення, він бажає отримати гарантії щодо захисту соціальних, майнових та інших громадянських прав, передбачених для учасників війни Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Проте, набути такі права та гарантії, він не може, оскільки документи стосовно будівельників, які працювали на завершальній стадії будівництва, були сформовані підрядними організаціями пізніше, після розформування сектору «С», внаслідок чого для частини працівників не оформлено відповідного наказу про прибуття та відбуття.

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат ОСОБА_2 підтримали доводи заяви і просили суд заяву задовольнити, посилаючись на ті ж обставини.

Представник заінтересованої особи Антитерористичного центру при Службі безпеки України, в судове засідання не з’явився. Однак, на адресу суду надійшла заява в якій начальник Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України просить справу слухати без їх представника.

Представник заінтересованої особи, Департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, ОСОБА_3 в судове засідання не з’явився. Однак, на адресу суду надійшли письмові пояснення по справі, в яких він заявлені вимоги визнав та просив заяву задовольнити, а справу слухати буз участі представника департаменту (а.с.25).

Представник заінтересованої особи Тернопільської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 в судове засідання не з’явився, однак на адресу суду надійшли письмові пояснення по справі, в яких він просив справу слухати буз участі представника адміністрації.

Заслухавши заявника, його представники, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши здобуті в судовому засіданні докази, суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що згідно із копії наказу №31 від 01 липня 2015 року (по виробничій діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОБРОБУД» «Про організацію та проведення робіт з будівництва інженерних споруд» на виконання доручення голови Тернопільської ОДА № 24 від 25.03.2015 року, постанови кабінету Міністрів України від 18.03.2015р. № 107 «Деякі питання забезпечення у 2015 році будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави», ОСОБА_1 (охоронник), відряджений на будівництво взводних опорних пунктів з метою зміцнення обороноздатності держави в Луганську область Попаснянський район в м.Золоте з 01 липня по30 липня 2015 року (а.с.6).

Згідно копії посвідчення про відрядження виданому ТОВ «Добробуд» ОСОБА_1 відряджений до м.Золоте Попасненського району термін відрядження 20 днів з 01 липня до 20 липня 2015 року (а.с.6).

Допитані у судовому засіданні як свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 кожен окремо ствердили, що вони разом із заявником ОСОБА_1 безпосередньо залучалися до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, перебували безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення. Зокрема, вони перебували в районах антитерористичної операції з 01.07.2015р. по 20.07.2015р. на будівництві інженерних споруд першої лінії оборони в м.Золоте Попаснянського району Луганської області. В даний час вони мають статус учасників АТО, а заявник не може оформити такий статус.

З урахуванням наведеного, у суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів повідомлених свідками. Даних про їх заінтересованість в результаті розгляду справи відсутні, їх показання об`єктивно підтверджуються і не суперечать іншим зібраним у справі доказам.

Так, дослідженими у судовому засіданні посвідченнями учасника війни, встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 мають статус учасників війни.

Копією довідки №339 від 20.07.2015 року, виданої Золотівською міською радою виконавчого комітету Луганської області підтверджено, що ОСОБА_1 перебував в зоні АТО на будівництві інженерних споруд першої лінії оборони в м.Золоте Попаснянського району Луганської області з 01 липня по 20 липня 2015 року (а.с.7).

Згідно копії рішення обласної комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни №11 від 16 грудня 2016 року ОСОБА_1 відмовлено у встановленні статусу учасника війни у зв’язку із відсутністю документів про безпосереднє його залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, зокрема витягу з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, що передбачений ст.9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 739 «Питання надання статусу учасника війни деяким особам»(а.с.8).

Згідно копії відповіді Тернопільської обласної державної адміністрації на адвокатський запит представника заявника – ОСОБА_2, у період будівництва Тернопільська обласна державна адміністрація не зверталася до Антитерористичного центру при Службі безпеки України та штабу АТО з клопотаннями про залучення конкретних осіб до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, пов’язаних з будівництвом вказаних об’єктів, оскільки необхідність оформлення документів про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції у вигляді витягів з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, для надання статусу учасника війни працівникам підприємств, установ та організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, виникла згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 739 «Питання надання статусу учасника війни деяким особам», після завершення будівництва та повернення усіх будівельників на місця постійної дислокації (а.с.9-10).

Встановлення даного факту необхідно заявнику для отримання гарантій щодо захисту соціальних, майнових та інших громадянських прав, передбачених для учасників війни Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Захистити свої права в інший спосіб, як через встановлення даного факту судовим рішенням, заявник не може.

Згідно з положенням ч.ч.1, 3 ст.3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, не визнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

Частиною 1 ст.4 ЦПК України встановлено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч.2 ст.256 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.13 ст.9 Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасника війни вважаються працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у порядку, встановленому законодавством.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту про його безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, а саме: у м.Золоте Попаснянського району Луганської області з 20.06.2015 року по 20.07.2015 року.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.3, 4, 10, 15, 60, 209, 212-215, 218, 256, 259 ЦПК України, п.13 ст.9 Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», суд,-

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт безпосереднього залучення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, а саме: у м.Золоте Попаснянського району Луганської області з 01 липня 2015 року по 20 липня 2015 року.

Дане рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області через Збаразький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Дане рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Б. Олещук

Джерело: ЄДРСР 68414932
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку