open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
справа №176/1334/17

провадження №2-о/176/49/17

РІШЕННЯ

Іменем України

17 серпня 2017 р. Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

у складі: головуючої судді Павловської І.А.

за участі секретаря Ніколенко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Жовті Води в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області із заявою де просить встановити факт належності ОСОБА_5, яка померла 16 квітня 2014 року, правовстановлюючого документу, а саме державного акту на право приватної власності на землю, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №4536.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що що 31.05.2013 року її матір ОСОБА_5 склала заповіт, посвідчений державним нотаріусом Жовтоводської державної нотаріальної контори і зареєстрований в реєстрі за № 823. Згідно вказаного заповіту її матір заповіла їй все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося.

16 квітня 2014 року ОСОБА_5 померла. Вона, як спадкоємець померлої, звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. В жовтні 2014 року отримала свідоцтво про право на спадщину після померлої матері на квартиру. Проте, у вказаному свідоцтві відсутні відомості стосовно земельної ділянки розміром 4,68 га, яка належала померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія КР №0074330 від 25 червня 1996 року, виданого Новомиргородською районною державною адміністрацією. Державний нотаріус їй повідомив, що у зв’язку з помилкою у написані імені матері, яке зазначено у сертифікаті на право на земельну частку (пай), а саме «Поліна» замість правильного «Пелагія», він не може видати сертифікат на зазначену земельну ділянку.

Рішенням Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2016 року встановлено факт належності ОСОБА_5, правовстановлюючого документу – сертифікату на право на земельну частку (пай) серія КР №0074330 від 25 червня 1996 року, виданого Новомиргородською районною державною адміністрацією.

Окрім сертифікату їй видано державний акт на право приватної власності на землю площею 3,35 га, що розташована на території Оситнязької сільської ради, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в якому знову не вірно зазначено ім'я матері «Поліна» замість «Пелагія».

На теперішній час виконати дії по виправленню розбіжностей та відновленню оригіналу правовстановлюючого документу не вбачається можливим, у зв’язку із смертю її власника. Зазначені обставини обмежують її права щодо оформлення права власності на зазначену земельну ділянку в порядку спадкування, у зв’язку із чим вимушена звернутися до суду.

ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, про час і місце розгляду заяви повідомлена у встановленому законом порядку. При цьому, у матеріалах справи міститься заява, де підтримуючи свої вимоги, щодо встановлення зазначеного факту, просить справу розглядати за її відсутності.

Заінтересовані особи ОСОБА_6, ОСОБА_3, ОСОБА_1 про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином у судове засідання не з’явилися, надавши при цьому, кожен окремо заяви про розгляд справи за їх відсутності, не заперечуючи проти її задоволення.

Повно, всебічно та об’єктивно дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, суд приходить до висновку, що вимоги заяви підлягають задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що 31.05.2013 року ОСОБА_5 склала заповіт, посвідчений державним нотаріусом Жовтоводської державної нотаріальної контори і зареєстрований в реєстрі за № 823. Згідно вказаного заповіту ОСОБА_5 заповіла все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалося – ОСОБА_1 /а.с.14/.

16 квітня 2014 року ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Жовтоводського міського управління юстиції у Дніпропетровській області /а.с.13/.

29 жовтня 2014 року ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Спадщина, на яку видано свідоцтво складається з квартири №5, що розташована в м. Жовті Води, на вулиці Першотравневій, 30 /а.с.12/.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю від 27 лютого 2002 року ОСОБА_7 на підставі розпорядження Новомиргородської районної державної адміністрації від 14 лютого 2002 року №77-р передається у приватну власність земельна ділянка площею 3,35 га., що розташована на території Оситнязької сільської ради (а.с.5).

В зазначеному Державному акті на право приватної власності на землю ім'я ОСОБА_7 зазначено як «Поліна» , в той час як відповідно до заповіту від 31.05.2013 року, свідоцтва про смерть, яке видається на підставі паспортних відомостей про померлу особу, свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 29.10.2014 року, правильним ім’ям ОСОБА_7 є ОСОБА_5.

Виконати дії по виправленню розбіжностей імені ОСОБА_5 у

Державному акті на право приватної власності на землю, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №4536 неможливо, у зв’язку із смертю останньої, що, у свою чергу, позбавляє заявницю реалізувати своє право на оформлення право власності на зазначену земельну ділянку в порядку спадкування.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.256 ЦПК України, суд розглядає справи належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документа, який необхідний заявнику для оформлення особистих, майнових прав, що випливають із цього факту.

Оскільки даний факт підтверджується письмовими доказами по справі, суд вважає, що є підстави для задоволення заяви.

Судові витрати слід віднести за рахунок заявника.

Керуючись ст.ст.10, 11, 60, 212 - 215, 256, 259, 294 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_5, яка померла 16 квітня 2014 року, правовстановлюючого документа – державного акту на право приватної власності на землю від 27 лютого 2002 року, що зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №4536 і виданий на підставі розпорядження Новомиргородської районної державної адміністрації від 14 лютого 2002 року № 77-р.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області.

Суддя Жовтоводського міського суду І.А.Павловська

Джерело: ЄДРСР 68390306
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку