open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.08.2017 425/1534/17

1-кп/425/274/17

Рубіжанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Козюменської В.В.,

при секретарі Рогожкіній І.Ю.,

за участю прокурора Шаталової О.М.,

обвинуваченого ОСОБА_1,

його захисника адвоката Гончарова Є.В.,

законного представника та

представника Служби

у справах дітей ОСОБА_3,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рубіжанського міського суду Луганської області кримінальне провадження за обвинуваченням:

неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Шевченко, Добропільського р-ну, Донецької області, громадянина України, не одруженого, навчається у ДЗ «Луганський державний медичний університет» за спеціальністю «Лікувальна справа», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 1 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

1. 11.04.2017 р., приблизно, о 14:00 год. неповнолітній ОСОБА_1, знаходячись у роздягальні ДЗ «Луганський державний медичний університет» за адресою: Луганська область, м. Рубіжне, вул. Володимирська, 4, реалізуючи раптово виниклий злочинний намір, спрямований на заволодіння банківською картою, з метою заволодіння грошовими коштами, які знаходились на банківському рахунку, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, таємно, шляхом вільного доступу, викрав банківську карту ПАТ КБ «Приват Банк» за № НОМЕР_1 на ім'я ОСОБА_4, яка знаходилась у кишені куртки потерпілого, та на якій знаходились грошові кошти в сумі 2300 гривень.

Відповідно до Закону України «Про інформацію» № 2657-ХІІ від 02.10.1992 р., п. п. 1.4, 1.14, 1.31 ст. 1 п. 15.2 ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та перекази коштів в Україні» № 23460-Ш від 05.04.2001 р., ч. 4 ст. 15 Закону України «Про банки та банківську діяльність» № 212 - ІІІ від 07.12.2000 р., документом визнається будь-який матеріальний носій, що містить інформацію, функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі, а засобами доступу до банківських рахунків (платіжним інструментом) є засоби певної форми на паперовому електронному чи іншому виді носія інформації, використання якого ініціює переказ грошей з відповідного рахунку.

2. 11.04.2017 р., приблизно, о 14:00 год. неповнолітній ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на таємне викрадення чужого майна, а саме належних ОСОБА_4 грошових коштів у сумі 2300 грн., зарахованих на банківську картку «Приват Банку» за № НОМЕР_1, через банкомат, розташований за адресою: Луганська область, м. Рубіжне, вул. Менделєєва, 33, за допомогою ПІН-коду, зняв грошові кошти у сумі 2300 гривень та розпорядився ними на власний розсуд.

Внаслідок своїх умисних, протиправних дій неповнолітній ОСОБА_1 спричинив потерпілому ОСОБА_4 матеріальну шкоду на загальну суму 2300 гривень.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_1 свою винність у вчиненні кримінальних правопорушень визнав повністю, пояснив, що дійсно, оскільки йому необхідні були гроші, щоб поїхати на змагання з бодібілдингу (в батьків гроші він позичити не зміг, як не зміг позичити в інших осіб), заволодів банківською карткою ОСОБА_4, пін-код якої він знав, з якої зняв гроші, розпорядившись ними на власний розсуд - з'їздив на змагання, про що дуже жалкує.

На даний час шкоду він потерпілому відшкодував.

Він цей час працював тренером з фітнесу, також допомагав на різних підсобних роботах, тому на даний час на його банківському рахунку є гроші в сумі 2708, 83 грн.

В скоєному розкаюється.

Законний представник обвинуваченого ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вважає дії обвинуваченого випадком. Вважає, що ОСОБА_1 повністю усвідомив свої дії. Можливо те, що обвинувачений вчинив крадіжку вплило те, що його батьки розлучені, кожен має нову родину. Враховуючи те, що обвинувачений розкаюється, відшкодував матеріальну шкоду потерпілому, з яким на даний час примирився, займається спортом, добре навчається, отримує стипендію, вважає, що покарання повинно бути не суворим.

На підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, враховуючи повне визнання обвинуваченим своєї вини, а також те, що всі учасники процесу не оспорюють всі обставини справи, за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів, стосовно тих обставин провадження, які ніким не оспорюються. Судом з'ясовано, що обвинувачений та інші учасники правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву в добровільності та істинності їх позицій немає. При цьому, суд обмежився допитом обвинуваченого, його законного представника, дослідив документи, які характеризують особу обвинуваченого, в тому числі досудову доповідь.

Суд вважає, що винуватість ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1 ст. 185, ч. 1 ст. 357 КК України, повністю доведено. Умисні дії ОСОБА_1 правильно кваліфіковано як викрадення офіційного документу з корисливих мотивів за ч. 1 ст. 357 КК України та як таємне викрадення чужого майна (крадіжка) за ч. 1 ст. 185 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_1 у відповідності зі ст. 65 КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчинених ним кримінальних правопорушень, які, відповідно до ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості за ч. 1 ст. 357 КК України та злочином середньої тяжкості за ч. 1 ст. 185 КК України, їх наслідки (матеріальна шкода відшкодована в повному обсязі), особу обвинуваченого, який на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває, раніше не судимий, займається спортом, навчається в «Луганському державному медичному університеті», позитивно характеризується за місцем навчання - добре навчається, приймає активну участь в громадському житті університету, неодноразово брав участь у змаганнях з бодібілдингу та шахів; за місцем проживання характеризується також позитивно.

Суд приймає до уваги дані досудової доповіді, відповідно до якої ОСОБА_1 має мотивацію до позитивних змін, ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінюється як середній та відповідно до висновку, Рубіжанський МВ з питань пробації вважає, що виправлення обвинуваченого можливе без застосування покарання, пов'язаного з ізоляцією від суспільства, ОСОБА_1 не становить високої небезпеки для суспільства.

Обставинами, що пом'якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_1, суд вважає вчинення кримінального правопорушення неповнолітнім, визнання вини, каяття в скоєному, добровільне відшкодування завданого збитку.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому ОСОБА_1, судом не встановлено.

З урахуванням вищевикладених обставин по справі, особи обвинуваченого, суд вважає покаранням, достатнім щодо його виправлення - в виді штрафу. При цьому суд враховує наявність власних коштів в обвинуваченого відповідно до умов ст.. 99 КК України.

Цивільний позов по справі не заявлений.

Судові витрати та речові докази по справі відсутні.

Керуючись ст. ст. 349, 368, 370, 373, 374 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА _1 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1 ст. 357, ч. 1 ст. 185 КК України та призначити йому покарання:

за ч. 1 ст. 357 КК України - в виді штрафу в розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн. в дохід держави;

за ч. 1 ст. 185 КК України - в виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн. в дохід держави.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_1 покарання в виді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн. в дохід держави.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду Луганської області через Рубіжанський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно після проголошення вручити обвинуваченому, прокурору, копію направити потерпілому.

Суддя В.В. Козюменська

Джерело: ЄДРСР 68276539
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку