open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/7258/17

07.08.17 р.

За позовом ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД"

про зобов'язання надати інформацію учаснику товариства

Суддя Зеленіна Н.І.

При секретарі судового засідання Ліпіній В.В.,

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_2 за довіреністю № б/н від 20.03.2017 р.;

від відповідача: Юморанов Д.І. за довіреністю № б/н від 21.03.2017 р.;

Резніченко Р.В. за довіреністю № б/н від 21.03.2017 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" про зобов'язання надати інформацію учаснику товариства.

Ухвалою суду від 05.05.2017 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 29.05.2017 р.

Ухвалою суду від 29.05.2017 р. розгляд справи відкладено на 21.06.2017 р.

Ухвалою суду від 21.06.2017 р. розгляд справи відкладено на 20.07.2017 р.

11.07.2017 р. через відділ діловодства суду від Печерської районної в м. Києві держаної адміністрації надійшли витребувані судом документи.

У судове засідання 20.07.2017 р. представник відповідача не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

У судовому засіданні 20.07.2017 р. представник позивача подав клопотання про продовження строку вирішення спору у справі на 15 днів.

Ухвалою суду від 20.07.2017 р. продовжено строк вирішення спору у справі на 15 днів, розгляд справи відкладено на 01.08.2017 р.

26.07.2017 р. через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

01.08.2017 р. від відповідача надійшло повідомлення про відкриті банківські рахунки та повідомлення про відсутність аналогічного спору.

01.08.2017 р. від позивача надійшло клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У судовому засіданні 01.08.2017 р. оголошувалась перерва до 07.08.2017 р.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі та подав додаткові пояснення.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечив.

У судовому засіданні 07.08.2017 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні у матеріалах справи документи, заслухавши представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

ОСОБА _1 (надалі - позивач) є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА - ТРЙД" (надалі - відповідач), розмір внеску до статутного фонду - 440,00 грн., що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних - осіб підприємців та громадських формувань, та Статутом.

Статтею 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України "Про господарські товариства" господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

Статтею 140 Цивільного кодексу України передбачено, що товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом. Учасники товариства з обмеженою відповідальністю не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів. Учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов'язаннями у межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників. Найменування товариства з обмеженою відповідальністю має містити найменування товариства, а також слова "товариство з обмеженою відповідальністю".

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

У відповідності до положень ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом, а також мати інші права, встановлені установчим документом товариства та законом.

Аналогічні норми закріплені і в Господарському кодексу України статтею 88 якого передбачено, що учасники господарського товариства мають право, серед іншого, одержувати інформацію про товариство. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства тощо.

Пунктом 8.2б Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА - ТРЙД" передбачено, що учасники особисто або через своїх посередників мають право отримувати інформацію , що відносить до діяльності товариства, стану його майна, прибутку та збитків.

11.01.2017 р. позивачем було надіслано відповідачу лист з вимогою надати інформацію про діяльність Товариства, шляхом направлення на адресу позивача належним чином засвідчених копій річних балансів, звітів про діяльність товариства, протоколів загальних зборів.

Відповідач, отримавши претензію про надання інформації, шляхом направлення на адресу позивача належним чином засвідчених річних балансів, звітів про діяльність товариства, протоколів загальних зборів, не повідомив ОСОБА_1 про порядок, строки і спосіб реалізації його права на ознайомлення з такою інформацією.

Заперечення відповідача проти позову ґрунтуються на тому, що статутом Товариства не передбачений порядок надання інформації шляхом виготовлення ксерокопій запитуваних документів, відтак, позивач не звертався до відповідача із вимогою про надання заявлених до ознайомлення документів.

При цьому, звернення позивача до відповідача з претензією є правом, а не обов'язком останнього, оскільки рішенням Конституційного Суду України № 15-пр/2002 від 09.07.02. наголошено на наступному. Зі змісту частини другої статті 124 Конституції України щодо поширення юрисдикції на всі правовідносини, що виникають у державі, випливає, що кожен із суб'єктів правовідносин у разі виникнення спору може звернутися до суду за його вирішенням. Суб'єктами таких правовідносин можуть бути громадяни, іноземці, особи без громадянства, юридичні особи та інші суб'єкти цих правовідносин. Зазначена норма, як і інші положення Конституції України, не містить застереження щодо допустимості судового захисту тільки після досудового врегулювання спору та неприпустимості здійснення правосуддя без його застосування. Обов'язкове досудове врегулювання спорів, яке виключає можливість прийняття позовної заяви до розгляду і здійснення за нею правосуддя, порушує право особи на судовий захист. Можливість використання суб'єктами правовідносин досудового врегулювання спорів може бути додатковим засобом правового захисту, який держава надає учасникам певних правовідносин, що не суперечить принципу здійснення правосуддя виключно судом. Таким чином, обрання певного засобу правового захисту, у тому числі і досудового врегулювання спору, є правом, а не обов'язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів, його використовує. Встановлення законом обов'язкового досудового врегулювання спору обмежує можливість реалізації права на судовий захист.

Більш того, відповідач не вчинив жодних дій спрямованих на усунення даного спору, і після звернення позивача до суду та порушення провадження у даній справі, що свідчить про дійсну наявність спору про право.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про інформацію" кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.

Статтею 10 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що учасники товариства мають право, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

Отже, вказаними нормами передбачено право учасника товариства на отримання інформації щодо діяльності товариства, визначеної вказаними нормами, а також обов'язок товариства надати учаснику для ознайомлення запитувану ним інформацію в межах закону.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Частинами 1 та 2 ст. 14 ЦК України передбачено, що цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Вимоги позивача щодо надання для ознайомлення протоколів загальних зборів, річних балансів та довідки про перелік рахунків підлягають задоволенню, з огляду на наявність прямої вказівки про надання цих документів у статтях 10 Закону України "Про господарські товариства" та 78 Закону України "Про акціонерні товариства".

Щодо вимоги про надання для ознайомлення книги - журналу «Головна» та облікові регістри аналітичного бухгалтерського обліку суд встановив, що відповідно до Наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 07.02.2013 № 73 встановлено, що юридичні особи (крім банків та бюджетних установ), які зобов'язані подавати фінансову звітність згідно із законодавством, застосовують форми фінансової звітності, визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до складання фінансової звітності», затвердженим цим наказом, починаючи із звітності за І квартал 2013 року і в наступних звітних періодах.

Фінансова звітність складається з: балансу (звіту про фінансовий стан) (далі - баланс), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід) (далі - звіт про фінансові результати), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності.

Відповідно до «Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку», затверджених наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р., проста форма бухгалтерського обліку передбачає використання Журналу обліку господарських операцій, який рекомендується друкувати у форматі а2. Проста форма бухгалтерського обліку застосовується малими підприємствами з незначним документооборотом (кількістю господарських операцій), що здійснюють діяльність з виконання нематеріаломістких робіт і послуг. В Журналі обліку господарських операцій записи здійснюються на підставі первинних та зведених облікових документів, відомостей нарахування заробітної плати і амортизації тощо з відображенням суми операції на рахунках бухгалтерського обліку. За необхідності записи господарських операцій продовжуються у вкладних аркушах до Журналу.

Відтак, книга - журнал «Головна» та облікові регістри аналітичного бухгалтерського обліку відносяться до документів, фінансової звітності.

Пунктом 8.2б Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА - ТРЙД" передбачено, що учасники особисто або через своїх посередників мають право отримувати інформацію , що відносить до діяльності товариства, стану його майна, прибутку та збитків.

Таким чином, позовні вимоги про зобов'язання відповідача надати для ознайомлення книги - журналу «Головна» та облікові регістри аналітичного бухгалтерського обліку також підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином і у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається Судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору. Судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору. Якщо у спорі про відшкодування збитків, завданих господарському товариству його посадовою особою, судові витрати за правилами цієї статті мають бути стягнуті на користь товариства, то вони стягуються на користь учасників (акціонерів) такого товариства, зазначених у частині восьмій статті 28 цього Кодексу, у тій частині, в якій вони понесені цими учасниками (акціонерами). Стороні, на користь якої відбулося рішення, господарський суд відшкодовує судовий збір за рахунок другої сторони і в тому разі, коли друга сторона звільнена від сплати судового збору. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо суд апеляційної або касаційної інстанції чи Верховний Суд України, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Оскільки позивачем направлялась відповідачеві претензія про надання копій документів, що відрізняється від заявлених у позові вимог що, у свою чергу, зумовило неможливість виконання таких вимог позивача до звернення з даним позовом до суду, суд вважає за необхідне витрати зі сплати судового збору покласти на позивача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 43, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" (01103,м. Київ, вул. Кіквідзе, буд.26, оф.68-А; код ЄДРПОУ 35371243) надати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово - господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства, у тому числі:

- протоколи загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" за період з 2013 р. по 2016 р.;

- річні баланси Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" за 2013р., 2014р., 2015р., 2016р. ;

- книгу - журнал «Головна» Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" за 2013р., 2014р., 2015р., 2016р., форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356 «Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку»;

- облікові регістри аналітичного бухгалтерського обліку Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРЕСА-ТРЕЙД" за 2013 р., 2014 р., 2015 р., 2016 р. (журнали - ордери, оборотів і сальдо відомості) до всіх рахунків синтетичного обліку з додаванням первинних документів, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356 «Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку»;

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено 11.08.2017 р.

Суддя Н.І. Зеленіна

Джерело: ЄДРСР 68240426
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку