open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.08.2017

Справа № 904/7779/17

За позовом Фермерського господарства "Зоряний П'ятачок", с. Барбово

до Публічного акціонерного товариствп Комерційний банк "Приватбанк", м. Дніпро

про визнання недійсним договору фінансового лізингу в частині

СУТЬ СПОРУ:

Фермерське господарство "Зоряний П'ятачок" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (далі - відповідач) про визнання недійсним договору фінансового лізингу в частині.

Частиною 1 статті 15 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів, справи у спорах про визнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо.

Відповідно до частини 2 статті 15 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

У позовній заяві зазначено в якості відповідача ОСОБА_1 акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (вулиця Набережна Перемоги, будинок 50, м. Дніпро, 49094; код ЄДРПОУ 14360570).

Згідно з частиною 1 статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України сторонами у справі можуть бути виключно підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації).

Крім того, місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (стаття 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців") (пункт 20.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 10 від 24.10.2011 року "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам").

На підтвердження адреси відповідача судом було долучено до матеріалів справи витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 09.08.2017, з якого вбачається, що за ідентифікаційним кодом юридичної особи 14360570 місцезнаходження відповідача - Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" є: 01001, м. Київ, Печерський район, вулиця Грушевського, будинок 1Д.

Таким чином, зазначений позов територіально не підсудний господарському суду Дніпропетровської області.

Відповідно до статті 17 Господарського процесуального кодексу України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.

Крім того, згідно з приписами статті 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що позовну заяву подано не за місцезнаходженням відповідача, справа згідно з частиною 1 статті 17 Господарського процесуального кодексу України підлягає передачі за територіальною підсудністю за місцезнаходженням юридичної особи-відповідача до господарського суду м. Києва.

Керуючись статтями 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Передати позовну заяву Фермерського господарства "Зоряний П'ятачок" до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" про визнання недійсним договору фінансового лізингу в частині за територіальною підсудністю до господарського суду м.Києва (01030, м. Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 44-в).

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Додаток для позивача: - витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 09.08.2017 на 3-х аркушах.

Суддя

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 68188564
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку