open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/3290/17

Провадження № 2/521/2876/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.07.2017 року м. Одеса

Малиновський районний суд м. Одеси, у складі:

Головуючого - судді Леонова О.С.,

при секретарі Малиш О.Л.,

за участю: відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одеса цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

28.02.2017 року Публічне акціонерне товариство комерційного банку «Приватбанк» (далі - ПАТ КБ «Приватбанк») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитом.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилався на те, що між ПАТ КБ «Приватбанк» та ОСОБА_1 укладений кредитний договір № б/н від 19.03.2012 року. Згідно договору ОСОБА_1 отримала кредит у розмірі 4000,00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30,00% на рік на суму залишку заборгованості. Відповідач підтвердив свою згоду на те, що підписана заява разом з умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою складає між ним та Банком Договір, що підтверджується підписом у заяві. Банк нараховує відсотки за користування кредитом в розмірі, встановленому «Тарифами Банку», які викладені на банківському сайті, складає між ним та Банком Договір про надання банківських послуг, що підтверджується підписом у заяві. ОСОБА_2 з «Умов та правил надання банківських послуг» та ОСОБА_2 з «тарифів Банку».

ПАТ КБ «Приватбанк» свої зобов’язання за Договором та угодою виконав в повному обсязі, а саме надав відповідачу кредит у розмірі, встановленому Договором. У порушення зазначених норм закону та умов договору відповідач зобов’язання за вказаним договором належним чином не виконав.

У зв’язку з зазначеними порушеннями зобов’язань за кредитним договором відповідач станом на 31.01.2017 року має заборгованість – 13094,76 грн., яка складається з наступного: 1676,30 грн. – заборгованість за кредитом; 10318,71 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом; 3201,00 грн. - заборгованість за пенею та комісією; а також штрафи відповідно до пункту 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг: 500,00 грн. – штраф, 599,75 грн. – штраф. На даний час відповідач продовжує ухилятися від виконання зобов’язання і заборгованість за договором не погашає, що є порушенням прав ПАТ КБ «Приватбанк».

Просить суд стягнути з відповідача на користь ПАТ КБ «Приватбанк» заборгованість у розмірі 13094,76 грн. за кредитним договором № б/н від 19.03.2012 року, яка складається з наступного: 1676,30 грн. – заборгованість за кредитом; 10318,71 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом; 3201,00 грн. - заборгованість за пенею та комісією; а також штрафи відповідно до пункту 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг: 500,00 грн. – штраф, 599,75 грн. – штраф.

Представник позивача в судове засідання не з’явився, але просить в позовній заяві справу розглянути в його відсутність, на позовних вимогах наполягав та просив суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та надала суду письмові заперечення (а.с. 45-48), в яких просила відмовити в задоволенні позовних вимог ПАТ КБ «Приватбанк» за необґрунтованістю та недоведеністю, та спливом строків позовної давності.

Вислухавши пояснення відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Так, в судовому засіданні встановлено, що ПАТ КБ «Приватбанк» та ОСОБА_1 уклали кредитний договір № б/н від 19.03.2012 року, відповідно до якого відповідач отримав від позивача кредит у розмірі 4000,00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30,00% на рік на суму залишку заборгованості.

Станом на 31.01.2017 року відповідач має заборгованість – 13094,76 грн., яка складається з наступного: 1676,30 грн. – заборгованість за кредитом; 10318,71 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом; 3201,00 грн. - заборгованість за пенею та комісією; а також штрафи відповідно до пункту 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг: 500,00 грн. – штраф, 599,75 грн. – штраф.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог закону у встановлений строк. Одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Згідно ст.599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

У відповідності до ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст. 1050 Цивільного кодексу України якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України.

Згідно з ч.1 ст.1054 ЦК України кредитодавець зобов'язується за кредитним договором надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

В своїх запереченнях (а.с. 45-48) відповідач стверджує, що відповідач не ознайомив її з Умовами та правилами банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою та Тарифами Банку.

Але як вбачається, із Анкети – заяви про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг у Приватбанку (зв.б.а.с.5), відповідач погодилась з тим, що заява разом із Пам’яткою клієнта, Умовами та Правилами надання банківських послуг, а також Тарифами становить між нею та банком договір про надання банківських послуг. Вона з ним ознайомилась і згодна з Умовами та Правилами надання банківських послуг, а також Тарифами банку, які були надані їй для ознайомлення в письмовому вигляді, про що свідчить її підпис.

Так, Умовами та Правилами надання банківських послуг (а.с. 8-31), які діяли станом на 01.04.2015р. передбачено:

1.1.1.10. Банківський рахунок клієнта - це поточний рахунок, який автоматично відкривається кожному клієнту Приват Банка, якай пройшов процедуру ідентифікації.

1.1.1.46. Кредитна картка- платіжна картка зі встановленим кредитним лімітом.

1.1.1.62 Платіжна картка (картка) електронний платіжний засіб у вигляді емітованої у встановленому законодавством порядку пластикової або іншого виду картки, що використовується для ініціалізації переказу коштів з рахунку платника або відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів готівкою у касах банку або через банківський автомат, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором. Залежно від умов, за якими відбуваються розрахунки з використанням платіжної картки, можуть використовуватися дебетова, кредитна схеми обслуговування карток. Платіжна картка є ідентифікаційним засобом та інструментом для здійснення операцій, визначених чинним законодавством та договором між банком і клієнтом.

Відповідальність сторін:

1.1.5.14 Клієнт відповідає за всі операції в повному обсязі, здійснені у підрозділах банку, через пристрої самообслуговування, систему MobileBankin, систему Приват24 з використанням передбачених цими Умовами засобів його ідентифікації та аутентифікації.

П.2.1.1.5.6 Умов та правил надання банківських послуг встановлено - власник картки зобов’язаний слідкувати за витратами коштів в межах платіжного ліміту з метою запобігання виникнення

На підставі п.5.3 «Умов та правил надання банківських послуг», банк має право на зміну Тарифів, а також інших умов обслуговування рахунків. Відповідно до 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг при порушенні позичальником строків платежів по якомусь з грошових зобов’язань, передбачених цим договором більш ніж на 30 днів, позичальник зобов’язаний сплатити Банку штраф в розмірі 500 грн. + 5% від суми позову.

Правовідносини у сфері функціонування платіжних систем і систем розрахунків в Україні, проведення переказу коштів у межах України, відповідальності суб'єктів переказу, а також загального порядку здійснення нагляду за платіжними системами регулюються Законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Згідно з п.1.27ст.1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» платіжна картка - це електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, тримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» порядок відкриття банками рахунків та їх режими визначаються Національним банком України. Умови відкриття рахунка та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом - власником рахунка.

Відповідач була ознайомлена із зазначеними правилами, у зв’язку з чим її посилання на те, що позивач не довів факт надання грошових коштів за кредитним договором, що наданий позивачем розрахунок заборгованості є неналежним доказом підтвердження заборгованості за кредитним договором та незаконним нарахуванням відсотків за користування кредитом, суд вважає безпідставними та такими, що спростовуються підписом відповідача на заяві про надання кредиту (а.с.5)

Згідно до Умов обслуговування Банк відкриває Клієнту картрахунок, видає клієнту картки, їх вид та строк дії визначається в Заяві та Пам’ятці клієнта. Строк дії картки вказується на лицьовій стороні (місяць, рік). Картка діє до останнього календарного дня вказаного місяця. Однак, закінчення строку дії картки не зупиняє строку дії кредитного договору, який відповідно до Умов пролонгується кожні 12 місяців і діє до повного його виконання.

На підставі досліджених доказів суд знаходить безпідставним твердження відповідача про порушення позивачем строку позовної давності для звернення до суду за захистом порушеного відповідачем права. Заяву про застосування строків позовної давності з належним обґрунтуванням відповідач не подав.

За таких обставин з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за кредитним договором № б/н від 19.03.2012 року на загальну суму 13094,76 грн., яка складається з наступного: 1676,30 грн. – заборгованість за кредитом; 10318,71 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом; 3201,00 грн. - заборгованість за пенею та комісією; а також штрафи відповідно до пункту 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг: 500,00 грн. – штраф, 599,75 грн. – штраф.

Згідно з ч. 1 ст. 88 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь позивача судовий збір у сумі 1600,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 8,10,60,213,215,224-225 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості – задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН: НОМЕР_1) на користьПублічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» (МФО 305299 код ЕДРПОУ 14360570 р/р 29092829003111) заборгованість за кредитним договором № б/н від 19.03.2012 року на загальну суму 13094,76 грн., яка складається з наступного: 1676,30 грн. – заборгованість за кредитом; 10318,71 грн. – заборгованість по процентам за користування кредитом; 3201,00 грн. - заборгованість за пенею та комісією; а також штрафи відповідно до пункту 2.1.1.7.6 Умов та правил надання банківських послуг: 500,00 грн. – штраф, 599,75 грн. – штраф.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН: НОМЕР_1) на користьПублічного акціонерного товариства комерційний банк «Приватбанк» (МФО 305299 код ЕДРПОУ 14360570 р/р 29092829003111) витрати по оплаті судового збору у розмірі 1600,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Апеляційного суду Одеської області через Малиновський районним суд м. Одеси протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Якщо апеляційна скарга, подана після закінчення строків, установлених ст. 294 ЦПК України, залишається без розгляду, якщо апеляційний суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Рішення ухвалене й надруковано у нарадчий кімнаті у єдиному екземплярі.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 67963195
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку