open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.07.2017Справа №910/7050/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ"

До Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк"

Про зміну управителя фонду фінансування будівництва та зобов"язання вчинити певні дії

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні

позивача - 1.Управління державної охорони України,

2.Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК "Толока"

3.Товариство з обмеженою відповідальністю "Під-ключ"

4.Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Перлина нивок"

Суддя Лиськов М.О.

Представники :

від позивача: Біла Я.Г. (дов. від 21.03.2017)

від відповідача: Гутник А.Ж. (дов. №3816 від 19.12.2016)

від третьої особи-1: Карпенко Н.М.

від третьої особи-2: Мосюк М.М. (дов. від 20.03.2017)

від третьої особи-3: не з'явився

від третьої особи-4: Ренгач С.В.

ОСОБА_6

В судовому засіданні 19.07.2017, відповідно до положень ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ" (надалі - позивач) звернулось до Господарського суду м. Києва з позовом до відповідача, Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк", про зміну управителя фонду фінансування будівництва та зобов"язання вчинити певні дії.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 10.05.2017 порушено провадження у справі №910/7050/17.

В судове засідання, призначене на 24.05.2017, представник позивача з'явився та заявив клопотання про залучення третіх осіб.

24.05.2017 через канцелярію суду від Управління державної охорони України надійшла заява про вступ її у справи в якості третьої особи.

24.05.2017 ухвалою суду залучено в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача по справі 910/7050/17 - Управління державної охорони України, ТОВ "ФК "Толока", ТОВ "Під-ключ" .

31.05.201 від ТОВ "Під-ключ" надійшло клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача по справі 910/7050/17- Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Перлина нивок".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.06.2017 строк розгляду спору продовжено на 15 днів та залучено до участі у справі у якості третьої особи на стороні , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача по справі 910/7050/17- Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Перлина нивок" у зв'язку із чим розгляд справи відкладено на 19.07.2017.

У судове засідання, призначене на 19.07.2017, з'явилися представники сторін та третіх осіб, надали пояснення по суті справи. Представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, представник відповідача проти задоволення позову заперечував.

Представник третьої особи-3 в судове засідання, призначене на 19.07.2017 не з'явився, однак через канцелярію суду подав відзив на позовну заяву, в якому проти заміни існуючого Управителя ФФБ на ТОВ «ФК «Толока» заперечував.

Під час судового засідання, призначеного на 19.07.2017, судом було розглянуто клопотання третьої особи-1 від 23.06.2017 про залучення в якості співвідповідача по даній справі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Суд не знайшов підстав для задоволення вказаного клопотання. Окрім того судом під час судового засідання також було розглянуто клопотання від 16.06.2017 про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_6. Суд не знайшов підстав для задоволення вказаного клопотання.

У судових засіданнях складалися протоколи згідно статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Клопотання щодо фіксації судового процесу учасниками процесу не заявлялось, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосуванням засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 811 Господарського процесуального кодексу України.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, необхідних для повного та об'єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувся з урахуванням положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Київської міської ради від 25.01.2007 року № 47/708 було вирішено надати Управлінню державної охорони України (надалі - Третя особа-1), за умови виконання п. З цього рішення, в постійне користування земельну ділянку загальною площею 3,99 га для будівництва житлових будинків, експлуатації та обслуговування комплексу будівель і споруд із залученням бюджетних коштів на вул. Щербакова, 52 у Шевченківському районі м. Києва. На підставі вказаного рішення Управлінню державної охорони України було видано Державний акт про право постійного користування земельною ділянкою серія НОМЕР_1 (належними чином засвідчені копії містяться в матеріалах справи).

Рішенням Правління ПАТ «АРТЕМ-БАНК» (управитель, надалі - Відповідач) затверджено правила Фонду Фінансування Будівництва (ФФБ) виду "А" за програмою будівництва об'єкту по АДРЕСА_1 з метою отримання довірителями ФФБ виду "А" у власність об'єктів інвестування (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.5. Правил управитель - Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТЕМ-БАНК» (в наступному реорганізовано на Публічне акціонерне товариство «АРТЕМ-БАНК»), який є Управителем ФФБ відповідно до Закону та здійснює довірче управління грошовими коштами Довірителів;

Забудовник - КП «Житомирбудзамовник», який організовує спорудження об'єктів будівництва у відповідності з проектною документацією, у встановлені строки та належної ~ на умовах цих Правил та передає у власність Довірителям ФФБ закріплені за ними інвестування разом з правовстановлювальними документами;

Довіритель ФФБ - фізична або юридична особа, яка відповідно до Закону є установником управління майном та учасником ФФБ, передає кошти Управителю у довірчу власність на підставі Договору про участь у ФФБ ;

Договір про участь у ФФБ - договір між Управителем та Довірителем, який відповідно до Закону є договором управління майном, за яким Довіритель передає Управителю у довірчу власність кошти з метою отримання у власність відповідного об'єкта інвестування.

05 вересня 2006 року між Управлінням державної охорони України та КП 'Житомирбудзамовник» було укладено Договір про спільну діяльність в будівництві (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 2.1. даного Договору Сторони по цьому Договору зобов'язуються шляхом об'єднання зусиль, фінансових та матеріальних ресурсів спільно діяти для досягнення загальної господарської мети: будівництва та введення в експлуатацію комплексу житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями за будівельною адресою: АДРЕСА_1.

14 грудня 2007 року між ТОВ «АРТЕМ-БАНК» та Управлінням державної охорони та КП «Житомирбудзамовник», що діють спільно на підставі Договору про спільну діяльність у будівництві від 05 вересня 2006 р. (надалі - Забудовник) було укладено Договір № 1 про організацію спорудження об'єктів будівництва з використанням коштів фонду фінансування будівництва об'єкту по АДРЕСА_1 (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.1. даного Договору відповідно до цього договору Забудовник зобов'язується збудувати за замовленням Управителя об'єкти будівництва, ввести їх в експлуатацію та передати об'єкти інвестування Довірителям, а Управитель зобов'язується здійснювати фінансування будівництва у порядку, визначеному Регламентом фінансування будівництва за рахунок коштів ФФБ.

26 квітня 2012 року між Управлінням державної охорони України, комунальним підприємством «Житомирбудзамовник» та ТОВ «Під-ключ» (надалі - Третя особа 3) було укладено Договір про заміну сторони у зобов'язанні - Договорі про спільну діяльність у будівництві від 05 вересня 2006 року (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.1 Договору про заміну сторони Комунальне підприємство Житомирбудзамовник» передає, а ТОВ «Під-ключ» приймає на себе права та обов'язки Комунального підприємства «Житомирбудзамовник» за Договором про спільну діяльність будівництві від 05 вересня 2006 року, укладеним між Управлінням державної охорони України та комунальним підприємством «Житомирбудзамовник» в об'ємі, визначеному ним Договором та з урахуванням положень ст. 2 даного Договору.

Додатковою угодою № 1 до Договору № 1 про організацію спорудження об'єктів будівництва з використанням коштів фонду фінансування будівництва об'єкту по АДРЕСА_1 у зв'язку з укладенням Договору про заміну сторони в зобов'язанні.

21 липня 2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Під-Ключ» (Забудовник 1) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Виробничо-будівельна Компанія «Мрія» (Забудовник 3) за згодою Відповідача було укладено Договір б/н від 21 липня 2015 року (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.1. даного Договору з метою належного виконання окремого об'єму видів робіт, які стосуються ведення будівництва житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 у Шевченківському районі, Сторони дійшли згоди про передачу Забудовником- 1 Забудовнику - 3 частини функцій Забудовника фонду фінансування будівництва АДРЕСА_1» виду А вказаного будинку, які передбачені Основним Договором ФФБ та цим Договором, а Забудовник-3 зобов'язується їх виконати належним чином та виправляти недоліки і дефекти у виконаних ним роботах, що виникли з його вини в період гарантійної експлуатації об'єкта. Також забудовник-3 зобов'язується виконати роботи/зобов'язання за даним Договором відповідно до умов даного Договору, вимог Державних будівельних норм України та Проектно- кошторисної документації.

Крім того, 14 листопада 2013 року між ПАТ «АРТЕМ-БАНК» (Відповідачем) та ТОВ «ВИРОБНИЧО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МРІЯ» (Позивач) було укладено Договір № 834 про участь у фонді фінансування будівництва (копія додається).

Відповідно до п. 1.1. даного Договору Довіритель зобов'язується передати Управителю в управління - грошові кошти з метою отримання Довірителем у власність об'єкта інвестування, а Управитель зобов'язується прийняти кошти на рахунок ФФБ у довірчу власність та здійснювати від свого імені за плату управління цими коштами в порядку та на умовах, передбачених Правилами ФФБ. Згідно цього договору Довіритель передає в довірчу власність Управителя грошові кошти в розмірі: 100 % вартості об'єкту інвестування, що складає 16 595 100,00 грн. з ПДВ та повинен сплатити до 30 листопада 2013 року.

До даного Договору сторонами укладено Договори відступлення майнових прав № 834, 834/1, 834/2 від 18 листопада 2013 року, відповідно до яких управитель уступає Довірителю майнові права на об'єкт інвестування, які Управитель набув відповідно до умов договору на організацію спорудження об'єктів будівництва з використанням коштів фонду фінансування будівництва виду А № 1 від 14.12.2007 року.

Дані кошти сплачені Відповідачем, що підтверджується Свідоцтвами про участь у ФФБ виду А за програмою ТОВ «Під-Ключ» від 14 листопада 2013 року та від 15 листопада 2013 року (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Також 26 грудня 2013 року між ПАТ «АРТЕМ-БАНК» (Відповідачем) та ТОВ «ВИРОБНИЧО-БУДІВЕ/ІЬНА КОМПАНІЯ «МРІЯ» (Позивач) було укладено Договір № 842 про участь у фонді фінансування будівництва (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.1. даного Договору Довіритель зобов'язується передати Управителю в управління грошові кошти з метою отримання Довірителем у власність об'єкта інвестування, а Управитель зобов'язується прийняти кошти на рахунок ФФБ у довірчу власність та здійснювати від свого імені за плату управління цими коштами в порядку та на умовах, передбачених Правилами ФФБ. Згідно цього договору Довіритель передає в довірчу власність Управителя грошові кошти в розмірі: 100 % вартості об'єкту інвестування, що складає 1 048 319,40 грн з ПДВ та повинен сплатити до 31 грудня 2013 року.

До даного Договору сторонами укладено Договір відступлення майнових прав № 242 від 26 грудня 2013 року, відповідно до якого управитель уступає Довірителю майнові права на об'єкт інвестування, які Управитель набув відповідно до умов договору на організацію спорудження об'єктів будівництва з використанням коштів фонду Фінансування будівництва виду А № 1 від 14.12.2007 року.

Дані кошти сплачені Відповідачем, що підтверджується Свідоцтвом про участь у ФФБ виду А за програмою ТОВ «Під-Ключ» від 26 грудня 2013 року (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

26 грудня 2013 року між ПАТ «АРТЕМ-БАНК» (Відповідачем) та ТОВ «ВИРОБНИЧО- БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МРІЯ» (Позивач) було укладено Договір № 841 про участь у фонді фінансування будівництва (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Відповідно до п. 1.1. даного Договору Довіритель зобов'язується передати Управителю в управління грошові кошти з метою отримання Довірителем у власність об'єкта інвестування, а Управитель зобов'язується прийняти кошти на рахунок ФФБ у довірчу власність та здійснювати від свого імені за плату управління цими коштами в порядку та на умовах, передбачених Правилами ФФБ. Згідно цього договору Довіритель передає в довірчу власність Управителя грошові кошти в розмірі: 100 % вартості об'єкту інвестування, що складає 1 983 316,80 грн. з ПДВ та повинен сплатити до 31 грудня 2013 року.

До даного Договору сторонами укладено Договір відступлення майнових прав № 841 від 26 грудня 2011 року, відповідно до якого управитель уступає Довірителю майнові Права на об'єкт інвестування, які Управитель набув відповідно до умов договору на організацію спорудження об'єктів будівництва з використанням коштів фонду фінансування будівництва виду А № 1 від 14.12.2007 року. Дані кошти сплачені Відповідачем, що підтверджується Свідоцтвом про участь у ФФБ виду А за програмою ТОВ «Під-Ключ» від 26 грудня 2013 року (належними чином засвідчені копія містяться в матеріалах справи).

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ч. 1 ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до п. 3 постанови Правління Національного банку України №346 від 17.08.2012р. «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу», процедура ліквідації банку, розпочата до набрання чинності Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», завершується згідно з порядком, установленим законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Відтак, відповідно до абз. 15 п. 7.3. постанови Правління Національного банку України № 369 від 28.08.2001р. «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства», ліквідатор зобов'язаний вжити заходів щодо передачі пенсійних активів Накопичувального пенсійного фонду і активів недержавних пенсійних фондів до іншого зберігача, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю іншому управителю відповідно до вимог законодавства України.

Згідно ч. 9 п. 2 Порядку передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управлінні іншій фінансовій установі за рішенням суду затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011р. № 490 «Про затвердження Порядку передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управлінні іншій фінансовій установі за рішенням суду» управитель фонду фінансування будівництва підписує з новим управителем акти приймання-передачі майна та документів, що регламентують функціонування такого фонду.

Крім того, судом встановлено, що Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення від 15 грудня 2016 року № 492-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк".

Таким чином, спір у справі виник, у зв'язку із зверненням до суду Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ" щодо заміни управителя фонду фінансування будівництва, внаслідок відкликання банківської ліцензії у Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк"та неможливістю останнього здійснювати довірче управління фінансовими активами фізичних та юридичних осіб.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» цей Закон встановлює загальні принципи, правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами, а також правові засади та особливості випуску, розміщення та обліку сертифікатів фондів операцій з нерухомістю.

Згідно ч. 1 ст. 2 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», управитель - фінансова установа, яка від свого імені діє в інтересах установників управління майном і здійснює управління залученими коштами згідно із законодавством, Правилами фонду та відповідає вимогам, встановленим цим Законом.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», фінансування будівництва за рахунок коштів ФФБ виду А управитель здійснює за рахунок отриманих в управління коштів, за винятком оперативного резерву, в порядку, визначеному договором, у межах вартості будівництва.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», управитель фонду несе відповідальність за дотримання вимог цього Закону, Правил фонду та договору управління майном; несе відповідальність за забезпечення інтересів установника управління, повноту і своєчасність виконання своїх зобов'язань перед ним.

Згідно із ч. 16 ст. 11 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» управитель ФФБ при здійсненні управління ФФБ несе відповідальність за виконання своїх зобов'язань перед довірителями ФФБ у межах цього Закону та договору про участь у ФФБ.

Частиною 1 статті 18 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» передбачено, що управитель здійснює контроль за дотриманням забудовником умов та зобов'язань за договором з метою своєчасного запобігання виникненню ризикових ситуацій у процесі будівництва внаслідок дій забудовника, що можуть призвести до: змін технічних характеристик об'єктів будівництва та/або об'єктів інвестування; погіршення споживчих властивостей об'єктів будівництва та/або об'єктів інвестування; зростання вартості будівництва більше ніж на двадцять відсотків; збільшення строків будівництва більше ніж на дев'яносто днів.

Стаття 4 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» передбачає вимоги до окремих суб'єктів системи фінансово-кредитних механізмів. Частиною 1 зазначеної статті визначено, що управителем може бути фінансова установа, що отримала в установленому законодавством порядку дозвіл/ліцензію на здійснення визначеної цим Законом діяльності.

Тобто, згідно приписів Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», управителем фонду фінансування будівництва може бути фінансова установа за наявності відповідної ліцензії.

У відповідності до ч. 1 ст. 23 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» за рішенням суду, що набрало законної сили, прийнятим за зверненням довірителів ФФБ або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв'язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги ФФБ може передаватися в управління іншій фінансовій установі, що відповідає вимогам цього Закону, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. До нового управителя переходять усі права та обов'язки щодо довірителів цього ФФБ та відповідного забудовника.

Таким чином, як вбачається зі змісту вищевказаної норми Закону, з позовом про передачу ФФБ в управління іншій фінансовій установі може звернутися виключно довіритель Фонду або відповідний орган.

Нормами вищевказаного Закону, зокрема ст. 14, чітко визначено, що фізична або юридична особа, або спільний інвестор ФОН стає довірителем ФФБ за умови передачі коштів в управління управителю ФФБ та укладання з управителем ФФБ договору про участь у ФФБ на основі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Такий порядок передачі фонду фінансування будівництва передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 490 «Про затвердження Порядку передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управлінні іншій фінансовій установі за рішенням суду».

Згідно п. 1 даного Порядку, він визначає механізм передачі фонду фінансування будівництва або фонду операцій з нерухомістю в управління іншій фінансовій установі, що відповідає Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», за відповідним рішенням суду, що прийняте за зверненням довірителів фонду фінансування будівництва, власників сертифікатів фонду операцій з нерухомістю або відповідного органу, що здійснює нагляд та регулювання діяльності управителя, у зв'язку з порушенням управителем законодавства про фінансові послуги і набрало законної сили.

Виходячи зі змісту вищевказаних положень, чинним законодавством України передбачений єдиний можливий спосіб передачі фонду фінансування будівництва інший фінансовій установі, а саме, за рішенням суду, яке набрало законної сили.

При цьому, право на відповідне звернення до суду належить позивачу, Товариству з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ", як довірителю фонду фінансування будівництва виду «А» житлового будинку за адресою: вул. Щербакова, 52, у Шевченківському районі м. Києва на підставі Договорів про участь у ФФБ.

Позивачем доведено суду, що він є забудовником об'єкта будівництва, управління фінансуванням якого здійснює Відповідач. Фінансування будівництва будинку припинено через відсутність (відкликання Національним банком України) у відповідача відповідної ліцензії, що позбавляє позивача можливості отримати кошти, перераховані довірителями, а також у встановлені строки закінчити будівництво. Крім того, забудовник, при наявності ФФБ, який фактично не функціонує, не має можливості залучати кошти від інших довірителів - інвесторів будівництва для продовження будівництва вищевказаного житлового будинку, що позбавляє позивача та інших потенційних довірителів фонду фінансування будівництва права отримати квартири відповідно до укладених договорів.

В письмових поясненнях, наданих суду, відповідач проти заміни Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк" як управителя фонду фінансування будівництва на Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК "Толока" заперечував з огляду на наступне. За твердженням відповідача, зареєстрований статутний капітал ТОВ «ФК «Толока» не відповідає вимогам, що встановлені ч. 2 ст. 4 Закону щодо мінімального розміру статутного капіталу управителя Фонду і є значно меншим, ніж розмір мінімального статутного капіталу, що обов'язків для юридичної особи, яка має намір стати управителем ФФБ. Проте, вказані твердження судом не беруться до уваги з огляду на наступне.

Пунктом 2 ч.1 ст.4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», передбачено, що довірче управління фінансовими активами є фінансовою послугою.

Згідно ч.2 ст.7 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», у разі, якщо відповідно до закону надання певних фінансових послуг потребує ліцензування, фінансова установа має право на здійснення таких послуг лише після отримання відповідних ліцензій.

Згідно ст.4 Закону України «Про інвестиційну діяльність», інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватись виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом емісії цільових облігацій _ підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва.

Таким чином, управителем фонду фінансування будівництва повинна бути фінансова установа, що у встановленому законом порядку отримала відповідну ліцензію на здійснення довірчого управління фінансовими активами фізичних та юридичних осіб.

ТОВ «Фінансова компанія «Толока» отримало відповідну ліцензію серія АВ №614873 від 08.01.2013, що дає право провадження господарської діяльність із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю; строк дії ліцензії з 08.01.2013 по 08.01.2018 року (копія додається).

Судом встановлено, ТОВ «Фінансова компанія «Толока» повністю відповідає вимогам щодо управителя, які встановлені у ст. 4 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». Також 17 березня 2017 року Генеральним директором ТОВ «Фінансова компанія «Толока» ОСОБА_7 було направлено лист (належним чином засвідчена копія міститься у матеріалах справи) на адресу ліквідатора ПАТ "Артем- Банк", в якому Третя особа зазначила про готовність розгляду питання щодо заміни управителя Фонду фінансування будівництва АДРЕСА_1» виду «А» будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 у Шевченківському районі та згоду виступити новим управителем фонду. Таким чином, суд дійшов висновку, що ТОВ «Фінансова компанія «Толока» має усі необхідні засоби для взяття на себе відповідних фінансових зобов'язань щодо гарантування завершення будівництва на вказаному житловому об'єкті. Окрім того, представником ТОВ «ФК»Толока» під час судового засідання було вказано, що ТОВ «ФК»Толока» наявний необхідний розмір статутного капіталу для залучення як управителя ФФБ.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відтак, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ" про заміну управителя фонду фінансування будівництва та передачу фонду фінансування будівництва є обґрунтованими, належним чином вмотивованими та такими що підлягають задоволенню із наведених вище обґрунтувань позову.

Судовий збір, відповідно до положень статті 49 ГПК України, покладається на відповідача.

Виходячи з викладеного та керуючись статтями 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Змінити управителя Фонду фінансування будівництва АДРЕСА_1» виду «А» будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 у Шевченківському районі, а саме з Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк" (код ЄДРПОУ 26253023; 04050, м. Київ, вулиця Січових Стрільців, будинок 103) на Товариство з обмеженою відповідальністю "ФК "Толока" (код ЄДРПОУ 32955460; 03058, м. Київ, вулиця Лебедєва-Кумача, будинок 5).

3. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Артем-Банк" (код ЄДРПОУ 26253023; 04050, м. Київ, вулиця Січових Стрільців, будинок 103) передати Товариству з обмеженою відповідальністю "ФК "Толока" (код ЄДРПОУ 32955460, 03058, м. Київ, вулиця Лебедєва-Кумача, будинок 5) Фонду фінансування будівництва АДРЕСА_1» виду «А» будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 у Шевченківському районі, документацію в повному обсязі, майно, що перебуває в довірчій власності Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк" та кошти оперативного резерву Фонду.

4. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Артем-Банк" (код ЄДРПОУ 26253023; 04050, м. Київ, вулиця Січових Стрільців, будинок 103) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-будівельна компанія "МРІЯ" (код ЄДРПОУ 38273786; 08200, Київська обл., місто Ірпінь, вулиця Дзержинського, будинок 1-Б) суму судового збору у розмірі 3200 грн.

5. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст складено 26.07.2017.

Суддя М.О. Лиськов

Джерело: ЄДРСР 67916228
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку