open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 523/8574/17

Провадження №2-а/523/279/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" липня 2017 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м.Одеси Середа І.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Суворовського обєднаного управління Пенсійного Фонду України в м.Одесі про визнання дій неправомірними, скасування рішення, зобовязання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом та просив визнати дії Суворовського об'єднаного управління пенсійного фонду України в м. Одеси щодо відмови призначити пенсію за віком на пільгових умовах неправомірними, скасувати рішення Суворовського об'єднаного управління пенсійного фонду України в м. Одеси від 17 травня 2017 року №70 про відмову в призначенні пенсії за віком Список №2, зобов'язати управління включити до стажу роботи,який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2 за період роботи з 21.08.1992р. по 19.10.1992 року, та призначити мені пенсію з 16.03.2017 р. з урахуванням цього стажу роботи. Крім того, позивач просив стягнути з судовий збір у розмірі 640 гривень.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 вказував на те, що має необхідний стаж роботи, однак в порушення вимог законодавства, управління не врахувало стаж його роботи та не призначило пенсію за віком за Списком №2.

Справу розглянуто в скороченому провадженні, згідно ст.183-2 КАС України.

Представник відповідача направив до суду письмові заперечення згідно з якими вважає вимоги необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню оскільки у позивач відсутній необхідний пільговий стаж роботи понад 12 років 6 місяців, відсутні відомості про атестацію робочого місця.

Вивчивши матеріали справи суддя прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, працював в «Експедиційному загоні АРПТР ЧМП» з 01.09.1982 р. по 19.10.1992 р.,на посаді 4-й,3-й,2-й механік, що підтверджується трудовою книжкою.

Відповідно до довідки ДП «Морська аварійно-рятувальна служба» №362лк 16 від 27.12.2016 р. підприємство неодноразово перейменовувалось.

16.03.2017 року позивач звернувся до Суворовського обєднаного Управління Пенсійного фонду України у м.Одесі із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2 .

Рішенням №70 від 28.04.2017 року відповідач відмовив в призначенні пенсії у зв'язку з тим, що даний вид пенсії призначається за результатами атестації робочих місць і в пільговий стаж не враховано період роботи на посаді механіка на судах, робота в якому була пов'язана з шкідливими умовами праці за період з 21.08.1992 по 19.10.1992 рік на ДП «МАРС», оскільки підприємством своєчасно не була проведена атестація робочих місць тому підтверджений пільговий стаж складає 9 років 11 місяців 21 день замість 10 років.

Зі змісту ч.3 ст.23 Загальної Декларації прав людини, п.4 ч.1 Європейської Соціальної хартії та ч.3ст.46Конституції Українивипливає, що кожна особа похилого віку має право на справедливу і задовільну винагороду, соціальний захист, за роки важкої праці та шкідливих робіт, яка є основним джерелом існування для них самих та їхніх сімей.

Згідно ст.62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» №1788-ХХІІ від 05.11.1991 р. основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлений постановою Кабінету Міністрів України №637 від 12.08.1993 р. із змінами та доповненнями. Відповідно дост.83 Закону України №1788 від 05.11.1991 року, пенсія призначається з дня звернення за пенсією.

Відповідно до підпунктів 1,2 п. 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року №637, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, встановлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Тобто, уточнююча довідка надається підприємством у разі відсутності в трудовій книжці особи відомостей про стаж роботи, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, яка підтверджує саме спеціальний стаж роботи та її характер, а не право особи на пільгову пенсію. Дана довідка призначена для подальшого її надання особою, що оформлює пенсію, відповідним органам Пенсійного фонду України, які в свою чергу визначають наявність підстав і права особи на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до п. «б» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які не мають стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування": чоловікам - на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи; жінкам - на 1 рік за кожні 2 роки такої роботи. Зазначене зменшення пенсійного віку жінкам застосовується також у період збільшення віку виходу на пенсію по 31 грудня 2021 року.

Згідно п.43 «Порядку подання та оформлення документів для призначення(перерахунку) пенсій відповідно доЗакону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 22-1 від 25.11.2005р., право особи на одержання пенсії встановлюється на підставі всебічного, повного і об'єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.

Згідно з пунктами 1, 2 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992 року N 442, атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Пунктом 4 зазначеного Порядку встановлено, що атестація проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Проведення атестації робочих місць законодавцем покладено обов'язок на керівника підприємств, то її своєчасне та належне не проведення не може позбавити громадян, зокрема позивача, конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питання надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно дост.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Оцінюючи усі представлені докази в сукупності та приймаючи до уваги вказані норми, суддя приходить до висновку, що на день подання позивачем заяви про призначення йому пенсії за віком на пільгових умовах були наявні всі підстави, що дають право на її призначення, визначені п.бч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а саме досягнення позивачем56 років, 10 років стажу на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком №2виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Отже, прийняте управлянням рішення є протиправним, тому воно підлягає скасуванню, а необхідно зобовязати зарахувати до пільгового стажу роботи за Списком №2 період роботи з 21.08.1992р. по 19.10.1992 року, та призначити пенсію з 16.03.2017 р. з урахуванням цього стажу роботи.

Частиною 1 ст. 94 КАС України визначено, що якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно ст.87 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

В підтвердження сплати судового збору є квитанція на суму 640 грн.

Отже, на підставі ст.94 КАС України за рахунок бюджетних асигнувань Управління на користь позивача необхідно стягнути сплачений ним судовий збір в у розмірі 640 грн..

Керуючись ст.ст.2,4,7-9,11,71,94,158-163,183-2 КАС України, суддя-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати дії Суворовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одеси щодо відмови і ОСОБА_2 призначити пенсію за віком на пільгових умовах неправомірними.

Скасувати рішення Суворовського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одеси від 17 травня 2017 року №70 про відмову в призначенні ОСОБА_2 пенсії за віком Список №2.

Зобов'язати Суворовське об'єднане управління пенсійного фонду України в м.Одеси врахувати ОСОБА_2 до стажу роботи, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №2 за період роботи з 21.08.1992 р. по 19.10.1992 року, та призначити пенсію з 16.03.2017 з урахуванням вказаного стажу роботи.

Стягнути з Державного бюджету України за рахунок бюджетних асигнувань Суворовського обєднаного управління Пенсійного Фонду України в м.Одесі (код ЄДРПОУ 40388751) на користь ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) судовий збір у розмірі 640 грн..

Постанова може бути оскаржена до Одеського адміністративного апеляційного суду через Суворовський районний суд м.Одеси протягом 10 днів з дня отримання копії.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 67903762
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку