open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2-а/742/109/17

Єдиний унікальний № 742/1862/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 липня 2017 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого судді Гумен В.М., за участю секретаря Харченко Л.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Прилуки справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до постійно діючої міжвідомчої комісії Ладанської селищної ради з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про визнання дій неправомірними та зобов'язання надати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення систем індивідуального теплопостачання, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася з позовом до постійно діючої міжвідомчої комісії Ладанської селищної ради з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про визнання дій неправомірними та зобов'язання надати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення систем індивідуального теплопостачання.

Мотивує свої вимоги тим, що вона має квартиру АДРЕСА_1, в даній квартирі позивач проживає разом із своєю донькою, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка часто і довго хворіє простудними захвюрюваннями, що підтверджується довідкою № 54 від 07 червн6я 2017 року, виданною Ладанською районною лікарнею, але ПАТ «Облтеплокомуненерго» не може забезпечити житло позивача оптимальним температурним режимом в міжопалювальний та опалювальний період, що в свою чергу унеможливлює виконання ОСОБА_1 вимог ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України, ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про освіту», ст. 6 ЗУ «Про охорону здоров'я» в пункті піклування про здоров'я та фізичний розвиток дитини.

18 травня 2017 року з метою влаштування у своїй квартирі індивідуального опалення вона звернулася до відповідача з відповідною заявою, але їй було відмовлено у видачі дозволу на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання. Оскільки позивач не згодна з прийнятим рішенням комісії, тому в позовній заяві просить визнати дії відповідача щодо відмови у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП протиправними та зобов'язати відповідача надати дозвіл на відключення від централізованого опалення в її квартирі і влаштування індивідуального опалення.

В судовому засіданні позивач підтримала заявлені позовні вимоги, та пояснила, що в її квартирі в опалювальний період холодно, в результаті чого ії дочка постійно хворіє.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, але попередньо надав заяву в якій просить розглянути справу без його участі, з приводу позовних вимог посилається на розсуд суду.

Вислухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, суд виходить з наступного:

Позивач ОСОБА_1 має квартиру, розташовану в АДРЕСА_1.

18 травня 2017 року ОСОБА_1 звернулася з заявою до постійно діючої міжвідомчої комісії Ладанської селищної ради з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про надання їй дозволу наданого на відключення від мережі ЦО та ГВП, для встановлення автономної системи опалення та гарячого водопостачання (а.с.8).

31 травня 2017 року рішенням №02 постійно діючої міжвідомчої комісії Ладанської селищної ради з розгляду питань пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП відмовлено ОСОБА_1 у наданні дозволу на відключення приміщення квартири, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення системи індивідуального теплопостачання та гарячого водопостачання (а.с.9).

Як вбачається зі змісту ст.26 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», у разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника, споживач має право розірвати договір у порядку, встановленому законом.

Згідно ст.24 ЗУ «Про теплопостачання», споживач теплової енергії має право на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.

Відповідно до п.24 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року, споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Згідно з п. 25 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

На виконання приписів п.25 вищевказаних правил, Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №4 від 22 листопада 2005 року затверджено «Порядок відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання» (далі - Порядок).

Вказаним Порядком визначено процедуру відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води житлового будинку (секції, під'їзду) або його окремих приміщень, при відмові споживачів від послуг централізованого опалення та постачання гарячої води.

Між тим, Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №169 від 06 листопада 2007 року до Порядку були внесені зміни, загальний зміст яких зводиться до можливості відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води лише цілого житлового будинку, а не його окремих приміщень.

Відповідно п.2.1 Порядку для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП.

У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального або автономного опалення.

Рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку

Згідно ч.4 ст.9 КАС України, у разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту, суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

Відповідно до ч.2 ст.383 ЦК України власник квартири може на свій розсуд здійснити ремонт і зміни у квартирі, надані йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушують санітарно-технічних вимог і експлуатації будинку.

Таким чином, судом встановлено, що позивач є власником квартири розташованої в житловому будинку, який не відключенний від мереж ЦО і ГВП. Всіма власниками квартир цього будинку не приймалося рішення про відключення цілого житлового будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про те, що здійснення відключення позивача від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання можливе при умові відключення всього будинку. У зв'язку з цим в задоволенні позову слід відмовити.

Тому, на підставі вищевикладеного, ст.ст.122,158-163,167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до постійно діючої міжвідомчої комісії Ладанської селищної ради з розгляду питань, пов'язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП про визнання дій неправомірними та зобов'язання надати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановлення систем індивідуального теплопостачання - відмовити.

На постанову суду може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня її проголошення або отримання її копії до Київського апеляційного адміністративного суду через Прилуцький міськрайсуд.

Суддя Гумен В.М.

Джерело: ЄДРСР 67732229
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку