open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 522/24652/16

Провадження № 2/522/4665/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.07.2017 року Приморський районний суд м. Одеси в складі:

Головуючого - судді Никітіної С.Й.

при секретарі - Віноградовій І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ПрАТ «Страхова компанія «ПЗУ Україна» до ОСОБА_1 про стягнення виплаченого страхового відшкодування в порядку регресу,

ВСТАНОВИВ:

ПрАТ «Страхова компанія «ПЗУ Україна» звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1) на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ПЗУ Україна» (код 20782312) завдану матеріальну шкоду в розмірі 11009,83 гривень та 1378,00 гривень сплаченого судового збору.

У обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 08.03.2016 року в м. Одесі з вини ОСОБА_1, який керував автомобілем MERCEDES-BENZ 280, державний номерний знак НОМЕР_2, була скоєна дорожньо-транспортна пригода (далі – ДТП).

Вина відповідача у скоєнні вищезазначеної ДТП, підтверджується постановою Приморського районного суду від 28.04.2016 року.

В результаті зазначеної ДТП був пошкоджений автомобіль НОМЕР_3, що належить ОСОБА_2, майновий інтерес якої застраховано у позивача.

Позивач здійснив виплату страхового відшкодування на користь ОСОБА_2 в розмірі – 11009,83 грн.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності позивача та згоду на заочний розгляд справи.

Відповідач про час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причину неявки суду не повідомив. Суд у зв’язку з неявкою сторони, що не з’явилася та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання в порядку ст.169 ЦПК України, враховуючи відсутність відповідних заперечень від представника позивача ухвалив слухати за відсутності відповідача.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені позовні вимоги ПрАТ «Страхова компанія «ПЗУ Україна» підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

08.03.2016 року в м. Одесі з вини ОСОБА_1, який керував автомобілем MERCEDES-BENZ 280, державний номерний знак НОМЕР_2, була скоєна дорожньо-транспортна пригода (далі – ДТП).

Вина відповідача у скоєнні вищезазначеної ДТП, підтверджується постановою Приморського районного суду від 28.04.2016 року.

В результаті зазначеної ДТП був пошкоджений автомобіль НОМЕР_3, що належить ОСОБА_2, майновий інтерес якої застраховано у позивача.

Позивач здійснив виплату страхового відшкодування на користь ОСОБА_2 в розмірі – 11009,83 грн.

Статтею 1187 ЦК України передбачено, що шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

У відповідності зі ст. 27 Закону України “Про страхування” та ст. 993 Цивільного кодексу України до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.

Вирішити питання про відшкодування завданої шкоди в досудовому порядку сторонам не вдалося, що змусило позивача звернутися за захистом своїх прав.

Враховуючи положення ст.ст. 993, 1187 Цивільного кодексу України, ст. 27 Закону України “Про страхування”, обов’язок відшкодувати шкоду заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди на користь позивача покладається саме на відповідача.

Керуючись ст.ст. 993, 1187 ЦК України, ст.27 Закону України «Про страхування», ст..ст. 88, 213-215, 226 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ПрАТ «Страхова компанія «ПЗУ Україна» – задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1) на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «ПЗУ Україна» (код 20782312) завдану матеріальну шкоду в розмірі 11009,83 гривень та 1378,00 гривень сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення чи отримання рішення апеляційної скарги.

Суддя :

13.07.2017

Джерело: ЄДРСР 67725013
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку