open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 572/1603/17

У Х В А Л А

10 липня 2017 року м. Сарни

Суддя Сарненського районного суду Рівненської області Довгий І.І., розглянувши заяву лікаря-психіатра комунального закладу «Обласна психіатрична лікарня с. Орлівка» Рівненської обласної ради ОСОБА_1 про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з заявою про продовження надання особі ОСОБА_2 психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Зазначена заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 279 ЦПК України за умов, визначених Законом України «Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 119 ЦПК України, яка є загальною нормою, позовна заява повинна містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) ім’я (найменування) позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий; 3) зміст позовних вимог; 4) ціну позову щодо вимог майнового характеру; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; 6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; 7) перелік документів, що додаються до заяви.

У відповідності до ст. 280 ЦПК України, у заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до психіатричного закладу у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

До заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження – висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

Згідно із ч. 2 ст. 281 ЦПК України, справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку чи про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги, госпіталізацію у примусовому порядку розглядається в присутності особи, щодо якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов’язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу, що подав заяву, та законного представника особи, щодо якої розглядаються питання, пов’язані з наданням психіатричної допомоги.

Згідно до ч.1 ст. 1 Закону України "Про інформацію" документ – матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі.

У порушення ч. 6 ст. 119 ЦПК України до заяви лікаря не долучені висновок комісії лікарів-психіатрів, який би відповідав вимогам Закону України «Про психіатричну допомогу» та наказу Міністерства охорони здоров'я України №304 «Про затвердження окремих форм документів з питань психіатричної допомоги» від 24 липня 2001 року, та інші відповідні матеріали, а надана лише ксерокопія заключення ЛКК, яка названа як «Огляд ВКК». Під "іншими матеріалами" у статті 280 ЦПК України слід розуміти виписки з історії хвороби, довідки про психіатричні огляди встановленого зразка тощо, за наявності яких їх слід також надати.

Також, в порушення вимог ст. 120 ЦПК України до заяви не додано її копій та копій всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників судового розгляду – особи, щодо якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, прокурора, лікаря-психіатра та законного представника особи, щодо якої розглядаються питання, пов’язані з наданням психіатричної допомоги.

Відповідно до ч. 3 ст. 235 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За даних обставин, на підставі ст. 121 ЦПК України заяву необхідно залишити без руху та заявнику по справі надати строк для виправлення вищевказаних недоліків заяви та надати :

- висновок комісії лікарів-психіатрів, який би відповідав вимогам Закону України «Про психіатричну допомогу» та наказу Міністерства охорони здоров'я України №304 «Про затвердження окремих форм документів з питань психіатричної допомоги» від 24 липня 2001 року; якщо вказаним висновком є заключення ЛКК, яка названа як «Огляд ВКК», то слід надати оригінал вказаного документу та його копію у читабельному друкованому вигляді, оскільки вказаний документ складений нерозбірливим почерком, окремі його фрагменти неможливо прочитати;

- надати документи, що підтверджують повноваження комісії лікарів-психіатрів, які виконали висновок щодо продовження надання особі ОСОБА_2 психіатричної допомоги у примусовому порядку;

- інші матеріали – виписки з історії хвороби, довідки про психіатричні огляди встановленого зразка тощо чи їх завірені копії, якщо у комунальному закладі «Обласна психіатрична лікарня с. Орлівка» Рівненської обласної ради вказані матеріали щодо ОСОБА_2 відсутні, то повідомити про таку обставину;

- враховуючи, що ставиться питання про продовження надання особі ОСОБА_2 психіатричної допомоги у примусовому порядку, слід надати процесуальний документ щодо правової підстави надання психіатричної допомоги у примусовому порядку на даний час;

- три копії заяви та всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників судового розгляду, яким їх слід вручити: особі, щодо якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, прокурору та законному представнику особи, щодо якої розглядаються питання, пов’язані з наданням психіатричної допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ЦПК України, суддя встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 119, 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 119, 121 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Заяву лікаря комунального закладу «Обласна психіатрична лікарня с. Орлівка» Рівненської обласної ради ОСОБА_1 залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання ним даної ухвали.

В разі не усунення зазначених в ухвалі недоліків, заява вважатиметься неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 67664295
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку