open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 310/2721/17

1-кс/310/1012/17

УХВАЛА

Іменем України

10 липня 2017 року

м

. Бердянськ

Слідчий суддя Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Морока С.М., при секретарі Писанець Н.О., за участю старшого слідчого СВ Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СВ Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) до документів по кримінальному провадженню, внесеному 14 лютого 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017080130000572 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України,

В с т а н о в и в:

05.07.2017 до Бердянського міськрайонного суду Запорізької області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1, погоджене прокурором Бердянської місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_2, про тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) до документів, які знаходяться у виконавчому комітеті Бердянської міської ради за адресою: пл. Єдності, 2, м. Бердянськ Запорізька область.

З огляду на те, що виклик представників виконавчого комітету Бердянської міської ради може створити реальну загрозу зміни або знищенню слідів кримінального правопорушення, а також унеможливить добування інших доказів, зазначене клопотання розглядається без виклику представників виконавчого комітету Бердянської місцевої ради, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч.1 ст. 107 КПК України не здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

Клопотання слідчий обґрунтовує наступним: 14.02.2017 до Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області надійшла заява від члена консультативної групи при Бердянській місцевій прокуратурі ОСОБА_3 про те, що посадовими особами виконавчого комітету Бердянської міської ради, всупереч встановленого законом порядку, здійснюються неправомірні дії під час укладення договорів підряду та з інших питань.

Під час досудового розслідування допитано в якості свідка ОСОБА_4, який показав, що 23.06.2016 ним направлено запит Бердянському міському голові ОСОБА_5 щодо осіб, які працюють в структурних підрозділах виконкому за договорами підряду. Згідно наданої відповіді, станом на 01.07.2017, виконавчим комітетом Бердянської міської ради укладено 25 цивільно-правових договорів, також долучено відповідний список осіб. Окрім того, ОСОБА_4 направлено два додаткових запити до ОСОБА_6, який працює в управлінні житлово-комунального господарства, на які отримано копії двох договорів підряду, укладених між ОСОБА_6 та в.о. начальника управління житлово-комунального господарства ОСОБА_7, яка фактично не мала права на укладення договору, оскільки вказані договори укладає лише Бердянський міський голова. Також ОСОБА_4 отримано дві копії актів виконаних робіт, в яких вказано суму заробітної плати ОСОБА_6 в розмірі 5185 гривень, що вдвічі перевищує заробітну плату державного службовця на вказаній посаді. Аналогічні порушення, на його думку, є і в інших договорах. В ході вивчення наданого переліку осіб, встановлено, що особи, які працюють за договорами підряду, займають посади, набір яких має проходити за конкурсом та вказане триває на протязі більш ніж півроку.

Також, під час досудового розслідування 22.03.2017 допитаний в якості свідка ОСОБА_3 показав, що в січні 2017 року ОСОБА_4 попрохав його вивчити документи, витребувані ним на запити у виконавчому комітеті Бердянської міської ради, а саме договори підряду, акти виконаних робіт, відповіді на запити з цього приводу. Також ОСОБА_3 показав, що йому відомо, що на момент 10.01.2017 ОСОБА_8 одночасно займав дві керуючі посади в комунальних підприємствах міста, а саме «Керуюча компанія Водоканал» - директора та комунальному підприємстві «Бердянський міськводоканал» - заступник директора, що на його думку, є незаконним.

Враховуючи вищезазначене, в даному випадку може мати місце порушення чинного законодавства підміна шляхом заміни трудових відносин цивільно-правовими, шляхом укладення цивільно-правових договорів, замість набрання осіб за конкурсом на відповідні посади у виконавчому комітеті Бердянської міської ради.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», прийняття на службу в органи місцевого самоврядування на посади керівника секретаріату районної, обласної ради, керуючого справами виконавчого апарату обласних і районних рад, керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі, чи за іншою процедурою, передбаченою закон України.

Водночас, конкурсний відбір на заміщення вакантних посад в органах місцевого самоврядування проводиться відповідно до Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №169 від 15.02.2002.

Окрім того, постановою Кабінету Міністрів України №804 від 01.12.1994 затверджено Положення про порядок стажування у державних органах, яке застосовується при прийнятті на службу в органи місцевої самоврядування відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Відповідно до вказаного положення, переведення на посаду за рішенням керівника відповідного державного органу можливе без конкурсного відбору за умови проходження попереднього стажування у даному державному органі.

Таким чином, в діях посадових осіб виконавчого комітету Бердянської міської ради можливо вбачаються ознаки кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ст. 356 КК України - самоправство.

Забезпечення тимчасового доступу та вилучення оригіналів вищевказаних документів необхідні з метою забезпечення завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також для проведення судових експертиз та використання у подальшому зазначених матеріалів в якості доказів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просив його задовольнити та надати тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) та/чи одержання завірених згідно оригіналів копій документів, щодо укладення договорів цивільно-правового характеру виконавчим комітетом Бердянської міської ради протягом 2015-2017 років, а саме: штатний розпис працівників виконавчого комітету Бердянської міської ради, а також накази про призначення на посади підприємств, які підпорядковані органам місцевого самоврядування, посадові обов’язки, актів прийому-передачі виконаних робіт за вказаними договорами, специфікацію, документи щодо оплати праці (накладні, платіжні документи), що знаходяться у виконавчому комітеті Бердянської міської ради.

Вивчивши клопотання, перевіривши додані до нього матеріали, та вислухавши думку слідчого, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного:

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до вимог п.п. 5, 10 ч. 2 ст. 36 КПК України, прокурор, здійснюючи нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам та самостійно подавати слідчому судді клопотання про тимчасовий доступ.

В ході проведення досудового розслідування шляхом допиту свідків, встановлено, що посадовими особам виконавчого комітету Бердянської міської ради, всупереч встановленого законом порядку, здійснюються неправомірні дії під час укладення договорів підряду та з інших питань.

Документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин на стадії досудового розслідування, з метою об’єктивного дослідження фактичних умов укладення вищевказаних договорів цивільно-правового характеру виконавчим комітетом Бердянської міської ради, а також з'ясування фактичних обставин призначення на посаду директора комунального підприємства «керуюча компанія «Водоканал» ОСОБА_8.

Таким чином, слідчий у клопотанні довів наявність підстав, передбачених ч.2 ст. 160 КПК України, необхідних для вирішення питання про надання дозволу на тимчасовий доступ, тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя,

У х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого СВ Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1, про тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) та/чи одержання завірених згідно оригіналів копій документів, що знаходяться у виконавчому комітеті Бердянської міської ради за адресою: пл. Єдності, 2, м. Бердянськ Запорізька область – задовольнити.

Надати прокурорам Бердянської місцевої прокуратури Запорізької області ОСОБА_2, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та слідчим СВ Бердянського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_1, ОСОБА_11, ОСОБА_12 дозвіл на тимчасовий доступ до документів щодо укладення договорів цивільно-правового характеру виконавчим комітетом Бердянської міської ради протягом 2015-2017 років, а саме: штатний розпис працівників виконавчого комітету Бердянської міської ради, а також накази про призначення на посади підприємств, які підпорядковані органам місцевого самоврядування, посадові обов’язки, актів прийому-передачі виконаних робіт за вказаними договорами, специфікацію, документи щодо оплати праці (накладні, платіжні документи), що знаходяться у виконавчому комітеті Бердянської міської ради, з можливістю одержання завірених належним чином згідно оригіналів їх копій.

Строк дії ухвали встановити до 11 серпня 2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя С.М. Морока

Джерело: ЄДРСР 67652924
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку