open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/8669/17 Провадження № 1-кс/201/5571/2017

УХВАЛА

16 червня 2017 року м. Дніпро

у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Дніпро клопотання у кримінальному провадженні №12016040440001471 від 03.06.2016, прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про призначення позапланової перевірки,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про призначення позапланової перевірки.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що СВ Соборним ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 197-1 Кримінального кодексу України, про те що посадовими особами Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно-етнографічного клубу «Січ» незаконно зайняли земельну ділянку поблизу при берегової зони р. Дніпр загальною площею 14 га за адресою: АДРЕСА_1 .

За даним фактом 04.06.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відповідні відомості № 12016040440001471 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.197-1 КК України до якого приєднано кримінальне провадження за №12016040650004611 внесеного 02.11.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.197-1 КК України.

09.06.2017 у кримінальному провадженні № 12016040440001471 змінено кваліфікацію з ч.1 ст.197-1 КК України на ч.3 ст.197-1 КК України.

Допитаний 25.01.2017 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пояснив, що до Антикорупційної правозахисної Ради надійшла інформація про порушення землевпорядного, містобудівного законодавства при самовільному зайнятті земельних ділянок та самовільної забудови прибережної зони р. Дніпро в м. Дніпрі. Що земельні ділянки, які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. № 77-Б, яка зареєстрована за громадською організацією Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «СІЧ», ідентифікаційний номер № 25725262, та водночас зазначена земельна ділянка розташована навпроти житлового будинку АДРЕСА_2 . Вказана земельна ділянка відповідно даним публічної кадастрової карти України має загальну площу 1,1324 га та кадастровий номер 1210100000:03:149:0014.

На вказаних земельних ділянках працює екскаватор обладнаним спеціальним ковшем, яким він згортує грунт на землі водного фонду річки Дніпро та цим самим утворює нові території суші при цьому зменшує площу водного дзеркала р. Дніпро шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро. Крім того, на вказаній території розїзджають вантажні автомобілі самоскиди, які здійснюють завезення грунту або іншого будівельного матеріалу для здійснення насипу на землі водного фонду річки Дніпро.

Слід зазначити, що виходячи з норм ч.ч. 1, 2, ст. 61 ЗК України, ст. 89 ВК України, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм і на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (окрім гідротехнічних, гідрометричних і лінійних). Обмежують діяльність на земельних ділянках під прибережними захисними смугами положення ЗК України (ч. 4 ст. 59 ЗК України), відповідно до яких встановлено перелік призначень використання таких земельних ділянок при їх передачі в оренду громадянам і юридичним особам.

Тобто будівельні роботи на прибережній захисній смузі по вул. Далека в районі Південного мосту у місті Дніпро здійснюються незаконно, відповідну земельну ділянку зайнято самовільно.

Допитаний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 пояснив, що по вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 130 та 134 в м. Дніпро, в прибрежно-захисній смузі у вздовж урізку води ріки Дніпро шириною приблизно 500 метрів площа зайнятої земельної ділянки складає приблизно 14 га. незаконно, за відсутності дозвільних документів здійснюється створення нових земель шляхом насипу або намивання грунту на території річкового басейну, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт в інтересах Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ», яка розташована за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 77-б. Мені відомо те, що голова Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ» ОСОБА_6 за допомогою виробничих потужностей ТОВ ДнепрСпецРемонт де він є засновником, здійснюються всі будівельні роботи, починаючи з земельних, гідронамивних, загально будівельних та інших робіт на вказаній земельній ділянці. На моїх очах, на очах жителів міста, на очах контролюючих органів, ОСОБА_6 використовуючи будівельну техніку копає рви, конали, викорчовує дерева, знімає шар грунту вздовж берегової зони.

Допитаний ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , пояснив, що у вересні 2016 року під час його перебування в складі журналістської групи біля Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ», яка розташована за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 77-б, з метою встановлення наявності дозвільної документації щодо здійснення будівництва за вказаною адресою до нього було здійснено опір з боку охоронників, які не допустили його до вказаної території, а представник від забудовників взагалі відмовився показувати будь які документи. Та в подальшому йому стало відомо, що документів на будівельні роботи у забудовників не має.

Аналогічні покази надала свідок ОСОБА_8 .

Допитана ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , пояснила, що у червні 2016 року вона балотувалась по 27 округу Народних депутатів України та на її адресу надходили звернення громадян з приводу неприємного запаху з річки, на ж/м «Перемога». За вказаною адресою де відбуваються будівельні роботи знаходиться озброєна охорона, яка контролює хід роботи. На сьогоднішній день, доступ (підхід) до даної ділянки є обмеженим. Однак згідно природного та земельного законодавства, щодо водних об`єктів доступ до яких не може бути огороджений. Також хочу додати, що прибережна зона, (у даному випадку об`єкт являється сукупністю островів на півострові коси, що називаються водними об`єктами, та право надавати оренду має лише Міністерство водних ресурсів України), не може бути приватизована, а лише здана в оренду під окремі види діяльності.

Також підрядні роботи, які виконувались ТОВ «Гідромеханізація» на даному об`єкті має право виконувати тільки підприємство, яке має ліцензію Міністерства водних ресурсів України. Однак мені відомо, що ТОВ «Гідромеханізація» має прострочену ліцензію 2015 року. Також серед явних порушень мені відомо, що згідно Постанови кабінетів міністрів «Про утримання зелених насаджень» стовбур дерев не повинен бути засипаний грунтом, а на даному об`єкті виявлені дані порушення.

21.12.2016 проведено огляд земельних ділянок, які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. № 77-Б, яка зареєстрована за громадською організацією Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «СІЧ», ідентифікаційний номер № НОМЕР_1 , та водночас зазначена земельна ділянка розташована навпроти житлового будинку АДРЕСА_2 . Вказана земельна ділянка має загальну площу 1,1324 га та кадастровий номер 1210100000:03:149:0014. Покриття на ділянці частково грунтове, на вказаній території маються вириті в глибину грунту канали шириною приблизно 5-7 метрів, вказані канали заповнені річною водою, яка поступає через суміжні канали з річки Дніпро. На вказаній території мається комплекс збудованих споруд, а саме: двоповерхова будівля з куполоподібним солом`яним дахом, вказана будівля має зовнішні стіни білого кольору з вбудованими вікнами. Також на вказаній території мається двоповерхова будівля синього кольору з двома темно-коричневого кольору куполоподібними елементами на даху. На прибережній захисній смузі наявні відвали грунту та сліди ведення земельних робіт по утворенню нових земель шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро.

Крім того, під час вказаного огляду встановлено, що поблизу вищевказаної земельної ділянки знаходиться суміжна земельна ділянка загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером 1210100000:03:149:0059, на якій маються аналогічні вириті в глибину грунту канали шириною приблизно 5-7 метрів, вказані канали заповнені річною водою, яка поступає через суміжні канали вищевказаної земельної ділянки з річки Дніпро. На прибережній захисній смузі наявні відвали грунту та сліди ведення земельних робіт по утворенню нових земель шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро. На вказаних земельних ділянках працює екскаватор обладнаним спеціальним ковшем, яким він згортує грунт на землі водного фонду річки Дніпро та цим самим утворює нові території суші при цьому зменшує площу водного дзеркала р. Дніпро шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро. Крім того, на вказаній території розїзджають вантажні автомобілі самоскиди, які здійснюють завезення грунту або іншого будівельного матеріалу для здійснення насипу на землі водного фонду річки Дніпро.

Однак, відповідно ст. 88 ВК України ширина прибережних захисних смуг має становити для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Крім того, відповідно ст. 89 ВК України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; влаштування літніх таборів для худоби; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів; миття та обслуговування транспортних засобів і техніки; влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Також, відповідно до ст. 48 ВК України спеціальне водокористування - це забір води з водних об`єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об`єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

Спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських (у тому числі для цілей аквакультури) та інших державних і громадських потреб.

Так, відповідно до ст. 49 ВК України спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу, який видається: Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями - у разі використання води водних об`єктів загальнодержавного значення.

Також встановлено, що відповідно листа 27.12.2016 № 2-7207/0/261-16 про надання інформації, який надійшов з Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації користувачі земельної ділянки загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014), яка знаходиться у користуванні Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ» та суміжної земельної ділянки загальною площею 10.1028 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0059), які розташовані по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро, з метою отримання висновків та дозвільних документів до департаменту не звертались.

Крім того, встановлено, що відповідно листа від 26.12.2016 № 3-8589-1-3 про надання інформації, який надійшов з Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області, під час позапланової перевірки щодо використання земельних ділянок Дніпропетровським спортивно-парусним та культурно-етнографічним клубом «Січ», який розташований за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 77-б, допущені порушення дотримання вимог природоохоронного законодавства, про що 14.06.2013 спеціалістами екологічної інспекції складено відповідний Акт за № 209. Так під час вказаної перевірки спеціалістами екологічної інспекції виявлено відсутність відповідних документів, що посвідчують право власності чи право користування на земельну ділянку, що є порушенням вимог ст.125, ч.1-3, 5 ст. 126 Земельного кодексу України; ч. 4, 5 ст. 48; ч. 5 прикінцевих положень Лісового кодексу України. Крім того, під час вказаної перевірки встановлено порушення екологічних нормативів при використанні та охороні земель, що є грубим порушенням вимог ст.7 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

Крім того, встановлено, що відповідно листа від 13.12.2016 № 1004-9/3979 про надання інформації, який надійшов з Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції Дніпропетровському області Дніпропетровським спортивно-парусним та культурно-етнографічним клубом «Січ», який розташований за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 77-б, 02.09.2008 видано дозвіл на виконання будівельних робіт за № 302/01-08, а саме: по улаштуванню споруд спортивно-парусного та культурно-етнографічного центру по АДРЕСА_2 з вказаним терміном дії вказаного строку до 04 квітня 2009 року.

Також, Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції Дніпропетровському області зареєстровано декларацію про початок виконання робіт від 01 серпня 2011 року ДП № 008211033768. Відповідно інформації, які містяться у декларації від 01 серпня 2011 року ДП № 008211033768, з виконання гідротехнічних споруд, насипу із суглинистих грунтів, укріплення відкосів бутовим каменем за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 77-б, генеральним підрядником виступає ТОВ «Дніпроспецремонт», код ЄДРПОУ 31256586. Однак, відомості про виконання будівельних робіт з виконання створення нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро на земельній ділянці розташованої по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 77-Б, м. Дніпро, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) відсутні.

Разом з тим, у вказаній декларації відомості про виконання будівельних робіт з виконання створення нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро на земельній ділянці розташованої по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером (1210100000:03:149:0059), у вказані декларації відсутні.

Будь які інші дозвільні документи відносно будівельних робіт Дніпропетровським спортивно-парусним та культурно-етнографічним клубом «Січ», за вказаною адресою в Департаменті Державної архітектурно-будівельної інспекції Дніпропетровському області відсутні.

Крім того, встановлено, що відповідно листа від 21.12.2016 № 10/1-28 про надання інформації, який надійшов з Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської міської ради, 29.11.2016 спеціалістами вказаного управління здійснено перевірку щодо дотримання будівельного та містобудівного законодавства під час проведення будівельних робіт на земельних ділянках розташованих за адресою м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. 134. Під час вказаної перевірки, спеціалістами вказаного управління зафіксовано роботу будівельної техніки та присутність невідомих осіб при цьому суб`єктів містобудування та замовників не встановлено.

Разом з тим, з Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської міської ради надійшла інформація про те, що будь які дозвільні документи відносно будівельних робіт на земельних ділянках які розташовані по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро, в управлінні відсутні.

Крім того, встановлено, що відповідно листа від 13.12.2016 №10-411-0.2-4734/2-16 про надання інформації, який надійшов з Управління Держгеокадастру у місті Дніпро Дніпропетровської області, земельна ділянка загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) станом на 01.01.2013 зареєстрована у Державному реєстрі земель м. Дніпропетровська за Дніпропетровським спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ». Разом з тим, 27.04.2015 за Дніпропетровським спортивно-парусним та культурно етнографічним клубом «Січ» зареєстровано право оренди вказаної земельної ділянки строком на п`ять років за номером 9496712 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 625997612101).

Разом з тим, Управлінням Держгеокадастру у місті Дніпро Дніпропетровської області, інформацію щодо дозвільної документації відносно використання Дніпропетровським спортивно-парусного та культурно етнографічного клубу «Січ» інших суміжних земельних ділянок розташованих по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро, в тому числі земельної ділянки загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером (1210100000:03:149:0059), управлінням не надано.

Крім того, встановлено, що відповідно листа від 21.12.2016 № 3/8579 про надання інформації, який надійшов з Головного архітектурно планувального управління Дніпропетровської міської ради дозвільна, погоджувальна та інша документація щодо проведення станом на 21.12.2016 будівельних робіт з створення нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро на земельній ділянці розташованої по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 77-Б, м. Дніпро, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) та на земельній ділянці, яка розташована повул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером (1210100000:03:149:0059), а також на інших суміжних земельних ділянках, суміжних територій водозахисної смуги та суміжних територій річкового басейну р. Дніпро, в управлінні відсутня.

Крім того, встановлено, що відповідно листа про надання інформації від 07.12.2016 № 2187/11-16, який надійшов з Управління Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів, що Дніпродзержинським РУВР, яке безпосередньо підпорядковане Дніпровському басейновому управлінню водних ресурсів під час будівництва по об`єкту «Берегоукріплювальні та захисні споруди спортивно-парусного та культурно-етнографічного клубу «СІЧ» за грубі порушення при проведенні будівельних робіт, які виявлені у 2008 році під час проведення комісійної перевірки контролюючими органами відповідний Дозвіл на проведення робіт на землях водного фонду було анульовано.

Крім того, у 2008 році на замовлення клубу «Січ» інститутом «Дніпродіпроводгсп» було виконано коригування робочого проекту «Берегоукріплювальні та захисні споруди спортивно-парусного та культурно-етнографічного центру в м. Дніпропетровську (коригування)», який згідно Наукової еколого-експертної оцінки, наданої Українським науково-дослідним інститутом водогосподарсько-екологічних проблем (УНДІВЕП) виконано на рівні сучасних технічних і наукових вимог до даного рівня документів.

Однак, не реалізація проектних рішень в повному обсязі та в установлені строки будівництва за цим проектом призвели до ускладнення водно-екологічної ситуації в районі будівництва, спричинили до утворення мілководних зон, ускладнення промивного режиму та посилення застійних явищ.

Крім того, встановлено, що Дніпропетровською міською радою прийнято рішення від 28.01.2015 № 86/60, яким вирішено зареєструвати право комунальної власності на земельну ділянку по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) за територіальною громадою м. Дніпропетровська, в особі Дніпропетровської міської ради.

Тим же рішенням поновлено право користування земельною ділянкою по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) шляхом передачі її в оренду строком на п`ять років Дніпропетровському спортивно-парусному та культурно-етнографічному клубу «Січ», код ЄДРПОУ 25725262 для улаштування споруд спортивно-парусного та культурно-етнографічного центру. Код виду цільового призначення земель (КВЦПЗ) 07.02 (для будівництва та обслуговування об`єктів фізичної культури і спорту), 10.08 (для культурно-оздоровчих потреб рекреаційних, спортивних і туристичних цілей), код цільового використання землі (УКЦВЗ) 1.12.7 (фізична культура і спорт).

Тим же рішенням Дніпропетровська міська рада вирішила забезпечити Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «Січ», код ЄДРПОУ 25725262 використовувати вказану земельну ділянку за її цільовим призначенням, суворо дотримуватись вимог чинного земельного законодавства України та Водного кодексу України.

При цьому, вказаним рішенням жодного дозволу або наданого права Дніпропетровському спортивно-парусному та культурно-етнографічному клубу «Січ», код ЄДРПОУ 25725262 на здійснення будівельних робіт по створенню нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро на земельній - не видавалось та не погоджувалось.

Крім того, 27.04.2015 Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «Січ», код ЄДРПОУ 25725262 уклав договір (бланк договору НАМ 882732) з Дніпропетровською міською радою про оренди землі, а саме: про використання земельної ділянки по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) строком на п`ять років. При цьому в умовах використання вказаної земельної укладеного договору жодного пункту про надання права Дніпропетровському спортивно-парусному та культурно-етнографічному клубу «Січ», код ЄДРПОУ 25725262 здійснювати будівельні роботи по створенню нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, не вказано та не зазначено.

Також, відповідно вказаної інформації Дніпропетровської міської ради, станом на 28.12.2016 жодного рішення виконкому Дніпропетровської міської ради, жодного рішення Дніпропетровської міської ради, жодного розпорядження Дніпропетровського міського голови про виділення земельної ділянки загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером (1210100000:03:149:0059), а також на інших суміжних земельних ділянках, суміжних територій водозахисної смуги та суміжних територій річкового басейну р. Дніпро, для здійснення по створенню нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро не приймалось та не виносилось.

Тобто фактично вказані земельні ділянки, у порушення Земельного та Водного кодексів України, Закону України «Про землеустрій» та супутніх нормативних актів, перебуває у розпорядженні приватної компанії та не використовується за первісним призначенням.

На теперішній час на території прибережної захисної смуги р. Дніпро за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) та за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги в районі буд. 134 (кадастровим номером 1210100000:03:149:0059), ведеться будівництво: працює будівельна техніка, знято верхній родючий шар грунту, прориті траншеї, здійснюється будівельні роботи по утворенню нових території суші при цьому зменшується площа водного дзеркала р. Дніпро шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро.

Крім того, встановлено, що відповідно листа про надання інформації від 26.12.2016 № 1, який надійшов з додатками від президента Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «Січ» ОСОБА_6 , інших дозвільних документів окрім дозволу на виконання будівельних робіт інспекції держархбудконтролю від 29 травня 2003 № 171/2003 термін дії якого до 31 грудня 2003 року; дозволу на виконання будівельних робіт інспекції держархбудконтролю від 19 лютого 2004 № 171/2003 термін дії якого до 31 грудня 2004 року; дозволу на виконання будівельних робіт інспекції держархбудконтролю від 02 вересня 2008 № 302/01-08 термін дії якого до 04 квітня 2009 року; Дозволу Дніпродзержинського регіонального управління водних ресурсів від № 89 термін дії якого з 11 червня 2007 року по 11 червня 2009 року, в наявності у Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно-етнографічного клубу «Січ» - відсутні.

Окрім того, будь яку іншу дозвільну документацію на проведення будівельних робіт з створення нових земель шляхом насипу або намивання грунту та зменшення площі водного дзеркала на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро на земельній ділянці розташованої по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 77-Б, м. Дніпро, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) та на земельній ділянці, яка розташована по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, м. Дніпро загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером (1210100000:03:149:0059), а також на інших суміжних земельних ділянках, суміжних територій водозахисної смуги та суміжних територій річкового басейну р. Дніпро президентом Дніпропетровського спортивно-парусного та культурно-етнографічного клубу «Січ» не надано.

Тобто фактично вказані земельні ділянки, у порушення Земельного та Водного кодексів України, Закону України «Про землеустрій», природоохоронного законодавства та супутніх нормативних актів, перебуває у розпорядженні приватної компанії та використовується не за призначенням.

На теперішній час на території прибережної захисної смуги р. Дніпро за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014) та за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги в районі буд. 134 (кадастровим номером 1210100000:03:149:0059), ведеться будівництво: працює будівельна техніка, знято верхній родючий шар грунту, прориті траншеї, здійснюється будівельні роботи по утворенню нових території суші при цьому зменшується площа водного дзеркала р. Дніпро шляхом насипу грунту на землях водного фонду річки Дніпро.

Оскільки будівництво ведеться в рекреаційній частині громадського центру, мають місце порушення діючого Земельного та Водного кодексів України, Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Державних будівельних норм (ДБН 360-92) та природоохоронного законодавства. Зазначені порушення можуть призвести до тяжких екологічних, санітарних, гуманітарних і економічних наслідків для дніпропетровської громади.

Крім того, встановлено, що відповідно інформаційній довідці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 30.01.2017 № 79130274 право власності на будівлі та споруди спортивно-парусного та культурно-етнографічного центру, загальною площею 804, 4 кв. м., яке 17.03.2017 зареєстровано за Товариством з обмеженою відповідальністю "Генерація-Дніпро", код ЄДРПОУ: 41182385.

Під час досудового розслідування виникла необхідність з залученням співробітників Дніпропетровської регіональної філії Центру державного земельного кадастру, співробітників головного Управління Держгеокадастру у Дніпропетровської області, співробітників Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області, співробітників Управління Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів в проведені огляду місця події будівель та земельних ділянок розташованих за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б, земельної ділянки, загальною площею 1,1324 га (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014), яка зареєстрована за громадською організацією Дніпропетровський спортивно-парусний та культурно-етнографічний клуб «СІЧ», ідентифікаційний номер № 25725262; та не проведення огляду земельної ділянки загальною площею 10.1028 га з кадастровим номером 1210100000:03:149:0059, яка розташована по вул. Набережній Перемоги в районі буд. № 134, де відповідно до матеріалів кримінального провадження здійснюється будівельні роботи по створенню нових земель шляхом насипу або намивання грунту на території річкового басейну р. Дніпро, улаштування берегоукріплення і захисних споруд та інших будівельних робіт поблизу водозахисної смуги та території річкового басейну р. Дніпро, при цьому зменшуючи площу водного дзеркала р. Дніпро.

09.02.2017 Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської міської ради проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм, стандартів та правил на об`єкті за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б. Під час вказаної перевірки виявлені порушення ч. 10 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та наявність самочинного збудованих споруд на території річкового басейну р. Дніпро, яка знаходиться за межами земельної ділянки з кадастровим номером 1210100000:03:149:0014, а саме: зведені незакінчені будівництвом споруди пальове поле з випусками арматурних каркасів, розташований з північно-західної сторони хвилелому плавальний басейн та на берегоукріплювальній дамбі водопропускні споруди. Внаслідок чого Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської міської ради винесено припис про усунення вказаних порушень та складені відповідні протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Крім того, 23.02.2017 Державною екологічною інспекцією в Дніпропетровській області проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними речовинами за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б. Під час вказаної перевірки виявлені порушення природоохоронного законодавства, а саме: не надано на розгляд та не погоджено робочий проект спортивно-парусного та культурно-етнографічного центру вул. Набережна Перемоги, № 77-Б ІІ черги; відповідний висновок екологічної експертизи по відкоригованому проекту на розгляд не надано, екологічні нормативи при використанні земель дотримуються не в повному обсязі.

На підставі викладеного, прокурор для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, просив суд призначити по даному кримінальному провадженню перевірку дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельних ділянок розташованих за адресою:

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги в районі буд. № 134, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0059);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 77-Б;

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 134.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив суд задовольнити в повному обсязі.

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 107 КПК України судовий процес технічними засобами не фіксувався.

Заслухавши думку прокурора, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Дослідивши матеріали клопотання та надані суду матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання є обґрунтованим, оскільки отримана в процесі здійснення перевірки інформація може мати суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.40, 110,243 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по даному кримінальному провадженню перевірку дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельних ділянок розташованих за адресою:

? АДРЕСА_1 , (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги в районі буд. № 134, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0059);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 77-Б;

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 134.

Проведення вказаної перевірки доручити співробітникам головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області.

Під час проведення вказаної перевірки для виконання окремих робіт, участі у вивченні окремих питань та надання висновків щодо виявлених порушень залучити співробітників Дніпропетровської регіональної філії Центру державного земельного кадастру та співробітників Управління Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів.

На розгляд перевірки поставити наступні питання:

- наявність документів, що посвідчують право власності чи право користування, тощо на вказані земельні ділянки;

- дотримання меж використання земельної ділянки, які встановлені правоустановчими документами;

- встановлення категорії земельних ділянок, цільового призначення приналежність до особливо цінних земель, земель в охоронних зонах чи зонах особливого режиму використання земель;

- виконання вимог щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням;

- встановлення факту самовільного зайняття та використання земельних ділянок в порушення діючого законодавства;

- виконання вимог Податкового та Бюджетного законодавства щодо здійснення оплати за використання земельних ділянок;

- виконання вимог Земельного законодавства щодо використання земельних ділянок;

- виконання вимог Водного законодавства щодо використання земельних ділянок;

-у випадку виявлення порушень вимог земельного законодавства провести розрахунок завданих збитків.

Встановити строк, протягом якого має бути проведена перевірка 30 робочих днів;

У разі, якщо співробітниками головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області раніше проводились перевірки додержання дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельних ділянок розташованих за адресою:

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, № 77-Б, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0014);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги в районі буд. № 134, (кадастровий номер 1210100000:03:149:0059);

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 77-Б;

? м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, в районі буд. № 134,

матеріали та акти за результатами перевірок та документи реагування долучити до результатів позапланової перевірки, що буде проведено за цією ухвалою.

Матеріали проведеної перевірки направити до Дніпропетровської місцевої прокуратури №2.

Тривалість проведення вказаної позапланової перевірки за даною ухвалою не повинна перевищувати строку 30 діб з дня її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 67540964
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку