open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
820/2113/17

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

26 червня 2017 р. Справа № 820/2113/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Мельникова Р.В., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Київського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика ім. М. В. Фрунзе" корпоративне підприємство ДАК "УКРВИДАВПОЛІГРАФІЯ" про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

Київське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Приватного акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика ім. М.В. Фрунзе" Корпоративне Підприємство ДАК «УКРВИДАВПОШГРАФІЯ», код ЄДРПОУ 02470170, суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за віком на пільгових умовах за період з лютого 2016 року по квітень 2017 року в розмірі 26922,54 грн., на підставі п. «а» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на користь Київського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова на р/р №25602301671631 в філію ХОУ AT ДОБУ, МФО 351823, код ЄДРПОУ управління 41247819.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що на підприємстві відповідача працювала особа, якій призначено пенсію на пільгових умовах на підставі п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Сума відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій за вказаного працівника за період лютий 2016 року - квітень 2017 року становить 26922,54 грн. Відповідачем вказана сума самостійно не сплачено.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник відповідача в судове засідання не прибув. Про дату, час та місце судового розгляду справи відповідача було повідомлено у відповідності до положень ст. 33-35 КАС України. При цьому суд зазначає, що судом було направлено судові документи на адресу вказану у Єдиному державному реєстрі юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак до суду повернувся конверт із судовими документами з позначкою "адресат вибув".

Суд зазначає, що відповідно до приписів ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Суд вважає, що особи, які беруть участь у справі, були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, а тому справу слід розглянути за наявними в ній матеріалами в порядку письмового провадження з огляду на ч. 6 ст. 128 КАС України.

Відповідно до ч.1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Спеціальними законами, які визначають принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09 липня 2003 року № 1058-IV (далі - "Закон № 1058-IV") та Закон України "Про пенсійне забезпечення" від 05 листопада 1991 року № 1788-XII (далі - Закон № 1788-XII).

Статтею 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" визначені категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зокрема, відповідно до пункту "а" цієї статті на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Згідно пункту 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР (далі - "Закон № 400/97-ВР") платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду у порядку, визначеному законодавством України (ст. 3 Закону № 400/97-ВР).

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці 1 цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно з підпунктом 6.1 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України - 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Підприємства, відповідно до підпункту 6.8 пункту 6 Інструкції 21-1, щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З огляду на викладені норми Законів та Інструкції, суд приходить до висновку, що відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій цим працівникам.

Як вбачається з матеріалів справи, Приватне акціонерне товариство "Харківська книжкова фабрика ім. М. В. Фрунзе" корпоративне підприємство ДАК "УКРВИДАВПОЛІГРАФІЯ" знаходиться на обліку в Київському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова.

На обліку в Київському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова перебуває особа, яка отримує пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. "а" статті 13 Закону № 1788-XII, як колишній працівник відповідача.

Позивачем складено ім'я відповідача повідомлення "Про відшкодування пільгових пенсій" та розрахунки про фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, якими повідомлено про необхідність сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 1 (а.с. 11-25; 26-39). Вказані повідомлення вручені відповідачу, про що свідчить підпис уповноваженого представника відповідача.

Станом на час розгляду справи заборгованість зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 1) за період лютий 2016 року - квітень 2017 року, з врахуванням часткової сплати відповідачем заборгованості за лютий 2016 року у сумі 627,96 грн, складає 26922,54 грн, що підтверджується розрахунком суми позову позивача.

Однак відповідачем вказана заборгованість зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 1) самостійно не сплачена.

Таким чином, станом на час звернення з позовом до суду заборгованість зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до пункту "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у розмірі 26922,54 грн. відповідачем не сплачена.

Згідно статті 23 Закону № 1058-ІV спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 159-163, 167, 186, 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Київського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика ім. М. В. Фрунзе" корпоративне підприємство ДАК "УКРВИДАВПОЛІГРАФІЯ" про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Харківська книжкова фабрика ім. М.В. Фрунзе" Корпоративне Підприємство ДАК "УКРВИДАВПОШГРАФІЯ" (61057, Харківська область, м. Харків, вул. Донець-Захаржевського, буд. 6/8, код ЄДРПОУ 02470170) суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за віком на пільгових умовах за період з лютого 2016 року по квітень 2017 року в розмірі 26922 (двадцять шість тисяч дев'ятсот двадцять дві) грн 54 коп., на підставі п. «а» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на користь Київського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова на р/р №25602301671631 в філію ХОУ AT ДОБУ, МФО 351823, код ЄДРПОУ 41247819.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.


Суддя Р.В. Мельников

Джерело: ЄДРСР 67498615
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку