open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження АДРЕСА_1/760/2197/17

Справа №760/8329/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(вступна та резолютивна частини)

23 січня 2017 року Солом'янський районний суд м. Києва в складі

головуючого судді - Лазаренко В.В.

з участю секретаря - Слободянюк А.К.

розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Міністерства оборони України 'Укрвійськбуд' про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом і просить зобов'язати відповідача надати йому відповідні документи (завірені печаткою) для подальшого звернення до відділу (сектору) приватизації, а саме: довідку про склад сім'ї наймача і про займані ними приміщення (форма №4), для подальшої подачі такої довідки до районного відділу приватизації, заяву на оформлення технічного паспорта на квартиру, завірену копію ордеру про надання житлової площі.

Посилається в позові на те, що на підставі ордеру виданого Київським КЕЧ, та погодженого Міністерством оборони СРСР за №2178 від 13 листопада 1987 року, він разом із своєю сім'єю, поселився в житловому будинку, що находиться за адресою: м. Київ. АДРЕСА_1.

З того часу і до тепер, він фактично проживає та зареєстрований за вказаною адресою.

Згідно акту приймання/передачі будинків, споруд і території військового містечка від 06 грудня 2000 року, будинок АДРЕСА_2 передавався на баланс (на утримання) Державному підприємству Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» (філії «135 ДБК ДП МОУ «Укрвійськбуд») саме як житловий будинок.

24.12.2015 він звернувся з заявою до директора філії «135 ДБК «Укрвійськбуд» Кривко В.А. за отриманням необхідних документів для приватизації займаного ним житла.

Листом від 28 грудня 2016 року йому було відмовлено у їх видачі в зв'язку з тим, що будівля, в якій він проживає, не підпадає під дію Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», а тому він не має права на приватизацію житла.

18 січня 2016 року він звернувся із заявою до керівництва ДП МОУ «Укрвійськбуд», однак відповіді не отримав.

Виходячи з цього, просить задовольнити позов.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог позивача заперечувала, просила відмовити в їх задоволенні.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивача, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог абзацу 1 ст.3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» № 2482-ХІІ від 19.06.1992 року /зі змінами та доповненнями /, приватизація здійснюється шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю.

Згідно ч.1 ст.8 цього ж Закону приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд.

Частиною 3 ст. 8 Закону встановлено, що передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Судом встановлено, що на підставі ордеру виданого Київським КЕЧ, та погодженого Міністерством оборони СРСР за №2178 від 13 клистопада 1987 року, позивачу на сім'ю з двох осіб, була надана однокімнатна квартира м. Київ. АДРЕСА_1, жилою площею 16,3 кв.м.

Розпорядженням представника Президента України у Дарницькому районі м. Києва за №70 від 18 травня 1992 року будинок був перенумерований з АДРЕСА_1 на АДРЕСА_2.

На підставі Акту приймання/передачі будинків, споруд і території військового містечка від 06 грудня 2000 року будинок за адресою: АДРЕСА_2 передавався на баланс Державному підприємству Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» (філії «135 Домобудівельний Комбінат Державного підприємства МОУ «Укрвійськбуд») як житловий будинок.

24.12.2015позивач звернувся з заявою до директора 135 Домобудівельного комбінату ДП МО України «Укрвійськбуд» з заявою про видачу документів для приватизації квартири.

Листом від 28 грудня 2016 року в видачі документів йому було відмовлено, оскільки будинок за адресою: АДРЕСА_2 є гуртожитком, житло в якому приватизації не підлягає.

18 січня 2016 року позивач звернувся із заявою до керівництва ДП МОУ «Укрвійськбуд», однак відповіді не отримав.

Відповідно до пункту 4. Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 396 від 16 грудня 2009 року та зареєстрованого в Мінінстерстві юстиції України за № 109/17404 від 29 січня 2010 року / із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства № 42 від 02.03.2015року / передача займаних квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах здійснюється в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно мешкають у цих квартирах (будинках), жилих приміщеннях у гуртожитку, кімнатах у комунальній квартирі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника.

Пунктом 18 встановлено, що громадянином до органу приватизації подаються: оформлена заява на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі; копію документа, що посвідчує особу; технічний паспорт на квартиру (будинок), жиле приміщення у гуртожитку; довідка про склад сім'ї та займані приміщення; копія ордера про надання жилої площі, документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду; копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації; заява - згода тимчасово відсутніх членів сім'ї наймача на приватизацію квартири (будинку), жилих приміщень у гуртожитку, кімнат у комунальній квартирі.

Крім того, пунктом 19 зазначено, що довідку про склад сім'ї та займані приміщення береться громадянином на підприємстві (організації), що обслуговує жилий будинок, гуртожиток.

Тобто, у відповідності до вимог п. 19 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян не встановлено жодних обмежень щодо отримання документів про склад сім'ї та займані приміщення і обов»язок по їх видачі покладено на підприємство (організацію), що обслуговує жилий будинок, гуртожиток.

Виходячи з цих обставин, суд приходить до висновку, що, відмовляючи позивачу в наданні документів, визначених законом, для приватизації займаного ним житла, та зазначаючи про відсутність у нього права на приватизацію, відповідач діяв всупереч вимогам закону.

Суд вважає, що позиція відповідача, викладена в листі від 28 грудня 2016, суперечить вимогам закону, виходячи з наступного.

Як зазначено вище, частиною 3 ст. 8 Закону України « Про приватизацію державного житлового фонду» встановлено, що передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Тобто, питання наявності чи відсутності у наймача права на приватизацію житла віднесено до компетенції органу приватизації, а не відповідача, як власника.

За таких обставин суд вважає, що дії відповідача суперечать вимогам закону, а тому вимоги позивача є обгрунтованими.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Виходячи з цього суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача 551 грн. 20 коп. судового збору, сплаченого ним при зверненні до суду.

Керуючись ст. ст. 15, 16 ЦК України, ст. ст. 3,8 Закону України « Про приватизацію державного житлового фонду», Положенням про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, ст. ст. 3, 4, 10, 11, 57-60, 88, 212-215, 218, 224 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Державного підприємства Міністерства оборони України 'Укрвійськбуд' про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов 'язати Державне підприємство Міністерства оборони України "Укрвійськбуд" надати ОСОБА_1 документи, необхідні для приватизації житла, а саме: довідку про склад сім'ї наймача і про займані ними приміщення /форма№4/, бланк заяви на оформлення технічного паспорту на квартиру та завірену копію ордера про надання житлової площі.

Стягнути з Державного підприємства Міністерства оборони України "Укрвійськбуд" на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 551 грн 20 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через суд першої інстанції.

Суддя:

В. В. Лазаренко

Джерело: ЄДРСР 67473345
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку