open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 461/4260/17

Провадження № 1-кс/461/4172/17

УХВАЛА

23.06.2017 року слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю скаржника ОСОБА_3 , розглянувши скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 звернувся в суд зі скаргою на бездіяльність Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України, в якій просить зобов`язати слідчого Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України, відповідального за внесення відомостей до ЄРДР, внести в ЄРДР відомості за його заявою від 12.05.2017 року, мотивуючи скаргу тим, що зазначені відомості не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, всупереч нормам КПК України.

Скаржник в судовому засіданні скаргу підтримав з мотивів наведених у ній, дав пояснення аналогічні доводам, викладеним у скарзі. Просить скаргу задоволити.

Представник суб`єкта оскарження в судове засідання не з`явився, подав суду письмові пояснення до скарги, згідно яких, просить у задоволенні скарги відмовити.

Заслухавши пояснення скаржника, дослідивши матеріали скарги, вважаю, що в задоволенні поданої скарги слід відмовити, виходячи з нижченаведеного.

Відповідно до ст.55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Саме в запроваджені механізму реального захисту громадянами своїх прав у суді полягає здійснення функцій правової держави та її утвердження як такої.

В судовому засіданні встановлено, що 12.05.2017 року скаржник звернувся до директора НАБУ із заявою про вчиненні кримінальні правопорушення прокурорсько-слідчими працівниками прокуратури Тернопільської області за ознаками ст.27-ч.1ст.364, ст.364, ч.3 ст.382 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

З матеріалів справи вбачається, що листом директора Львівського територіального управління НАБУ від 16.05.2017 року, заявника повідомлено, що за результатами розгляду його заяви, а межах компетенції Головним підрозділом детективів Національного антикорупційного бюро України на даний час не встановлено підстав для внесення відомостей до ЄРДР, оскільки у заяві не викладено обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінальних корупційних правопорушень, підслідних детективам НАБУ.

Відповідно до ч.5 ст.216 КПК України, детективи Національного антикорупційного бюро України здійснюють досудове розслідування злочинів, передбаченихстаттями 191,206-2,209,210,211,354(стосовно працівників юридичних осіб публічного права),364,366-1,368,368-2,369,369-2,410Кримінального кодексу України, за наявності передбачених у цій статті підстав.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.214 КПК України та пп.4 п.2.1 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

При цьому, як видно з поданої скаржником заяви, у такій не наведено об`єктивних даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, що відноситься до компетенції суб`єкта оскарження.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 36 КПК України, ст. 25 Закону України «Про прокуратуру», нагляд за дотриманням законів при проведенні досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється прокурором. При цьому, відповідно до ст.7 Закону України «Про прокуратуру», органом найвищого рівня в системі органів прокуратури є Генеральна прокуратура України.

Статтями 303-308 КПК України передбачено підстави, строки та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого та/або прокурора під час досудового розслідування, в тому числі рішень слідчого про закриття кримінального провадження. Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 306 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 КПК України, з урахуванням положень Глави 26 КПК України.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення (ч.1 ст.94 КПК України).

Враховуючи наведене, слідчий суддя приходить до висновку, що у задоволенні скарги слід відмовити, оскільки у заяві про злочин відсутні підстави для внесення Національним антикорупційним бюро України відомостей про кримінальні правопорушення, зазначених у заяві, оскільки такі не містять ознак кримінального правопорушення.

Крім того, частина кримінальних правопорушень за якими заявник просить внести відомості до ЄРДР не підпадає під компетенцію розслідування НАБУ, у зв`язку із чим правомірно скерована до Генеральної прокуратури України для розгляду.

Керуючись ст.ст.303, 304,306,307, 318-380 КПК України,

п о с т а н о в и в :

В задоволенні скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 67411691
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку