open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Апеляційний суд Рівненської області

______________________________________________________________

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2012 року м. Рівне

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Апеляційного суду Рівненської області в складі :

Головуючого - судді Збитковської Т.І.

Суддів –Міщенко О.А, ОСОБА_1

За участю прокурора – Клімашевич Н.О.

розглянула у відкритому судовому засіданні матеріали справи за апеляцією засудженого ОСОБА_2 на постанову Рівненського міського суду від 7 березня 2012 року.

Цією постановою задоволено подання начальника Рівненського СІЗО Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Рівненській області про приведення у відповідність до Закону України „ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності” вироку Рівненського міського суду від 31 березня 2011 року стосовно ОСОБА_2, яким його засуджено за ч. 3 ст. 212 КК України, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 70 КК України до остаточного покарання - п”ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України” Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності” № 4025 від 15.11.2011 року призначене ОСОБА_2 покарання за ч. 3 ст. 212 КК України у виді п”яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна знижено на штраф в сумі 201960 грн. з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно - розпорядчих і адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна, виходячи з правил, встановлених ч. 5 ст. 53 КК України, який постановлено виконувати самостійно.

Остаточне покарання засудженому ОСОБА_2 за ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України у відповідності до вимог ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначено у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна.

В поданій апеляції засуджений ОСОБА_2 просить змінити оскаржувану постанову і зазначає, що суд, вказавши про самостійне виконання покарання у вигляді штрафу, допустився помилки і неправильно застосував кримінальний закон, оскільки за ч. 1 ст. 70 КК України штраф, як менш суворе покарання, поглинається більш суворим покаранням у виді позбавлення волі.

Заслухавши суддю-доповідача, думку прокурора про залишення постанови без зміни, перевіривши матеріали справи й обговоривши викладене в апеляції засудженого ОСОБА_2С, колегія суддів вважає, що апеляція підлягає задоволенню, а постанова –зміні з таких підстав.

Виходячи з вимог Закону України „ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності” № 4025 від 15.11. 2011 року та правил, встановлених ч. 5 ст. 53 КК України, засудженому ОСОБА_2 було правомірно знижено покарання за ч. 3 ст. 212 КК України, яка підпадає під дію цього Закону, до штрафу в сумі 201960 грн, що не оспорюється і в поданій апеляції.

Поряд з цим, правильно вирішивши подання начальника слідчого ізолятора, суд допустився помилки і неправильно застосував кримінальний закон, зазначивши про самостійне виконання штрафу в сумі 201960 грн, що має місце лише при складанні покарань.

Між тим, з вироку Рівненського міського суду від 31 березня 2011 року / а. с.9-16/, який набрав законної сили, вбачається, що ОСОБА_2 засуджений за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України і остаточне покарання йому призначено на підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Відповідно до вимог ст. 70 КК України покарання у виді штрафу за сукупністю злочинів складанню, як між собою, так і з іншими видами покарань, не підлягають, і виконуються самостійно, однак, призначення за один із злочинів покарання, що не підлягає складанню, зокрема, і штрафу, не виключає можливості його поглинення більш суворим покаранням, призначеним за інший злочин.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що штраф, призначений судом ОСОБА_2 за ч. 3 ст. 212 КК України, підлягає поглиненню покаранням у виді позбавлення волі, визначеного засудженому за ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України, а вказівка суду першої інстанції про самостійне виконання штрафу в сумі 201960 грн. –виключенню з резолютивної частини постанови суду.

Керуючись ст.ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляцію засудженого ОСОБА_2 задовольнити.

Постанову Рівненського міського суду від 7 березня 2012 року стосовно ОСОБА_2 змінити.

Вважати правильним приведене судом у відповідність до положень Закону України” Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності” покарання ОСОБА_2 за ч. 3 ст. 212 КК України вигляді штрафу в сумі 201960 грн. з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна, а за ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України - покарання, визначене вироком Рівненського міського суду від 31 березня 2011 року.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточне покарання ОСОБА_2 вважати три роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов”язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій строком на три роки з конфіскацією майна.

Виключити з резолютивної частини постанови суду вказівку про самостійне виконання штрафу в сумі 201960 грн.

С У Д Д І :

Т.І. ОСОБА_3 ОСОБА_4 ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 67162011
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку