open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 500/4128/16-ц

Провадження № 2/500/217/17

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2017 року Ізмаїльській міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді – Баннікової Н.В.

при секретарі – Кравченко Є.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Ізмаїл цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» про визнання договору фінансового лізингу недійсним та стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2016 р. ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» (далі – ТОВ «ОСОБА_2 Трейд», Товариство) з вимогою про визнання договору фінансового лізингу неукладеним та стягнення коштів.

Уточнивши предмет позову до розпочатку розгляду справи по суті, позивач просив визнати договір фінансового лізингу недійсним та стягнути грошові кошти в розмірі 200 000 грн. (а.с.35-38).

Свої вимоги мотивував тим, що 25.01.2016 р. між ним та ТОВ «ОСОБА_2 Трейд» було укладено договір Фінансового лізингу № 00288 (далі – Договір) згідно якому предметом Лізингу за даним договором є транспортний засіб «Сlaas Lexion 580». Відповідно до умов Договору лізингодавець (Відповідач) бере на себе зобов'язання придбати предмет лізингу зазначений у специфікації у власність та передати предмет лізингу у користування лізингоодержувачу (Позивачу) на умовах, передбачених договором.

На виконання умов договору позивач 25.01.2016 р. сплатив Товариству 200 000 грн. як часткову оплату за договором.

Разом з тим, вказаний правочин вчинено без відповідного дозволу (ліцензії), його нотаріально не посвідчено тощо.

Позивач у судове засідання не з’явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Відповідно до частин першої, другої статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відносини, що виникають у зв'язку з договором фінансового лізингу, регулюються положеннями ЦК України про лізинг, найм (оренду), купівлю-продаж, Законом України «Про фінансовий лізинг».

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Стаття 18 Закону України "Про захист прав споживачів" містить самостійні підстави визнання угоди (чи її умов) недійсною.

Так, за змістом частини п'ятої цієї норми у разі визнання окремого положення договору,

включаючи ціну договору, несправедливим може бути визнано недійсним або змінено саме це положення, а не сам договір.

Тільки у разі, коли зміна окремих положень або визнання їх недійсними зумовлює зміну інших положень договору, на вимогу споживача такі положення підлягають зміні або договір може бути визнаний недійсним у цілому (частина шоста статті 18 Закону).

Судом встановлено, що 25.01.2016 р. між ОСОБА_1 та та ТОВ «ОСОБА_2 Трейд» було укладено договір фінансового лізингу предметом якого є транспортний засіб «Сlaas Lexion 580».

Вартість предмета лізингу на момент укладення даного Договору зазначається у даному Договорі в розмірі 2 000 000 грн., розмір авансового платежу становить не менш 50 % від вартості Предмета лізигну (п.9.1. Договору) (а.с.12).

Згідно пункту 4 частини першої статті 34 ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» діяльність з надання будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб може здійснюватись лише фінансовими установами після отримання відповідної ліцензії.

Послуга з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах є фінансовою послугою (пункт 11-1 статті 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»).

З матеріалів справи не вбачається, що відповідач мав відповідної ліцензії.

Відповідно до частини другої статті 806 ЦК України до договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Також, виходячи з аналізу норм чинного законодавства за своєю правовою природою є змішаним договором та містить елементи договору оренди (найму) та договору купівлі-продажу транспортного засобу, що випливає зі змісту договору відповідно до статті 628 ЦК України.

Згідно статті 799 ЦК України договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі; договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Відповідно до частини першої статті 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Судом встановлено, що договір фінансового лізингу від 25.01.2016 р. між ОСОБА_1 та ТОВ «ОСОБА_2 Трейд нотаріально посвідчено не було.

Згідно частині першій статті 227 ЦК України правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним.

На підставі ст. 216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Отже, з відповідача на користь позивача підлягає поверненню сплачені ним грошові кошти в сумі 200 000 гривень.

В силу ст. 88 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача суму судового збору.

Керуючись ст.ст.11, 18 Закону України «Про захист прав споживачів», ст. 16 Закону України «Про фінансовий лізинг», ст.ст. 3, 13, 15,16, 203, 208, 227, 509, 533, 627, 628, 762, 799, 806 ЦК України, ст. ст. 10,11, 60, 88, 209, 212-215 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» про визнання договору фінансового лізингу недійсним та стягнення коштів – задовольнити.

Визнати договір фінансового лізингу № 00288, укладений 25.01.2016 р. між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» - недійсним.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» (і.к. 39647766) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт серії КЕ 404842, виданий 29.10.1996 р. Ренійським РВ УМВС України в Одеській області, і.н. НОМЕР_1) грошові кошти в сумі 200 000 (двісті тисяч гривень) грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 Трейд» (і.к. 39647766) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 (паспорт серії КЕ 404842, виданий 29.10.1996 р. Ренійським РВ УМВС України в Одеській області, і.н. НОМЕР_1) судовий збір в сумі 2 000 (дві тисячі гривень) грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Суддя:

ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 67068946
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку