open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2017 року

Львів

№ 876/5312/17

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Багрія В.М.,

суддів Рибачука А.І., Старунського Д.М.,

з участю секретаря судового засідання Лемцьо І.В.,

представника позивачки ОСОБА_1,

представника відповідача Круглія Ю.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 27 лютого 2017 року у справі за позовом ОСОБА_3 до Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

В січні 2017 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії.

Позивачка просила визнати неправомірними дії відповідача щодо відмови в призначенні їй пенсії за вислугою років згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

зобов'язати відповідача зарахувати їй до стажу роботи, який діє право на призначення пенсії за вислугою років відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», період роботи з 01.09.1982 по 01.06.1983 - викладач по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2; з 01.09.1983 по 10.01.2017 включно - викладач по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2;

зобов'язати відповідача призначити їй пенсію за вислугою років з 11.01.2017 відповідно до пункту «е» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;

стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на її користь сплачений нею судовий збір при подачі позову до суду в розмірі 640 грн.

Постановою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 27 лютого 2017 року позов задоволено.

Визнано неправомірними дії Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області щодо відмови в призначенні пенсії за вислугу років згідно п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Зобов'язано Дрогобицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області зарахувати до стажу роботи ОСОБА_3, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» періоди роботи:

з 01.09.1982 року по 01.06.1983 року - викладач по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2;

з 01.09.1983 року по 10.01.2017 року (включно) - викладач по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2.

Зобов'язано Дрогобицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області призначити та виплатити позивачці пенсію за вислугу років з 11.01.2017 відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Додатковою постановою Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 24 березня 2017 року стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на користь позивачки 640 грн сплаченого судового збору.

Постанову суду першої інстанції оскаржило Дрогобицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області, яке в апеляційній скарзі просить її скасувати та прийняти нове рішення, яким позивачці в задоволенні позову відмовити.

Посилається на те, що посада викладача в позашкільних навчальних закладах освіти не передбачена постановою Кабінету Міністрів України №909 від 4 листопада 1993 року, отже, не дає права позивачці на призначення пенсії за вислугу років відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Вислухавши суддю-доповідача, представника апелянта, який апеляційну скаргу підтримав, представника позивачки, який просить апеляційну скаргу відхилити, а постанову суду першої інстанції залишити без змін, дослідивши обставини справи та доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до висновку про те, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення з таких підстав.

У справі встановлено, що ОСОБА_3 11.01.2017 звернулася із письмовою заявою до Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про призначення пенсії за вислугою років.

16.01.2017 позивачці відповідачем була надана відповідь про те, що посада викладача та концертмейстера в позашкільних навчальних закладах освіти постановою Кабінету Міністрів України №909 від 04.11.1993, не передбачена.

Згідно із записами в трудовій книжці позивачка працювала з 01.09.1982 по 01.06.1983 викладачем по класу фортепіано по сумісництву в Дрогобицькій музичній школі №2 та з 01.09.1983 по 10.01.2017 включно, викладачем по класу фортепіано і концертмейстер в Дрогобицькій музичній школі №2.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_3, суд першої інстанції виходив з того, що спірний період роботи позивачки на посаді викладача по класу фортепіано з 01.09.1982 по 01.06.1983 та з 01.09.1983 по 10.01.2017 на посаді викладача по класу фортепіано і концертмейстера в Дрогобицькій дитячій музичній школі №2 підлягає зарахуванню до стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугою років.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає їх правильними з огляду на наступне.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-VII, пенсійне забезпечення осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через пенсійні та корпоративні фонди, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 №1788-ХІІ.

Пунктом "е" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" встановлено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, станом на 1 квітня 2015 - не менше 25 років.

Як видно з матеріалів справи, зокрема, копії паспорта громадянина України ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, на час звернення до відповідача із заявою про призначення пенсії позивачка мала 57 років. Згідно із записами в трудовій книжці, педагогічний стаж роботи позивачки становить більше 33 років.

Постановою Кабінету Міністрів України № 433 від 06.05.2001 «Про затвердження переліку типів позашкільних навчальних закладів» і Положення про позашкільний навчальний заклад музичні школи віднесено до позашкільних навчальних закладів.

Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 (зі змінами), визначені посади в позашкільних навчальних закладах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років.

При цьому, згідно із приміткою 2 Переліку робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності та відомчої підпорядкованості закладів і установ.

Згідно ст. ст. 12, 15 Закону України «Про позашкільну освіту» позашкільні навчальні заклади можуть функціонувати у формі центрів, комплексів, палаців, будинків, клубів, cтанцій, кімнат, студій, шкіл мистецтв, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання), спортивних шкіл, дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання, фізкультурно-оздоровчих клубів інвалідів, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, дитячих стадіонів, дитячих бібліотек, дитячих флотилій, галерей, бюро, оздоровчих закладів, що здійснюють позашкільну освіту.

Позашкільна освіта у позашкільних навчальних закладах може здійснюватися за такими напрямами: художньо-естетичний, який забезпечує розвиток творчих здібностей, обдарувань та здобуття вихованцями, учнями і слухачами практичних навичок, оволодіння знаннями в сфері вітчизняної і світової культури та мистецтва.

Відповідно до статті 21 цього ж Закону педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів мають право на пенсію за вислугу років за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

Згідно із ст. 29 Закону України «Про освіту» позашкільна освіта разом із загальною середньою, професійно-технічною, вищою та іншими освітами становить структуру освіти в Україні.

Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 14.06.2000 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» посада позивачки включена до переліку посад педагогічних працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України №909 від 4 листопада 1993 року «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років" встановлено, що в позашкільних навчальних закладах право на пенсію за вислугу років мають право громадяни, які працювали на таких посадах: директори, їх заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідувачі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи. Даною постановою КМУ посада викладача музичної школи в той час не була передбачена.

За клопотанням №01-3/133-02-2 від 1 лютого 1995 року Міністерства соціального захисту населення України, Кабінет Міністрів України поширив дію призначення пенсії за вислугою років відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №909 від 4 листопада 1993 року також на викладачів музичних, художніх, хорових, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв та інших шкіл естетичного виховання.

За таких обставин, суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про неправомірність дій відповідача щодо відмови позивачці у зарахуванні спірного періоду роботи до спеціального стажу, а відтак правомірно зобов'язав відповідача призначити та виплатити їй пенсію за вислугу років з 11.01.2017 відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Аналогічний висновок щодо застосування норм матеріального права міститься, зокрема, у ухвалах Вищого адміністративного суду України від 07 березня 2017 року (№К/800/6767/17), від 19 травня 2016 року (№К/800/32332/15), від 16 листопада 2016 року (№К/800/4545/14).

Відповідно до статті 83 Закону України «Про пенсійне забезпечення" пенсії призначаються з дня звернення за пенсією, тому право на призначення пенсії у позивачки виникло з моменту звернення до Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області, тобто з 11 січня 2017 року.

Посилання відповідача на те, що посада викладача в позашкільних навчальних закладах освіти не передбачена постановою Кабінету Міністрів України №909 від 4 листопада 1993 року є помилковими, оскільки, як зазначено вище, Кабінет Міністрів України поширив дію вказаної постанови на викладачів музичних, художніх, хорових, хореографічних шкіл, шкіл мистецтв та інших шкіл естетичного виховання.

Посилання суду в оскаржуваній постанови на посаду концертмейстера, яка не дає позивачці права на пенсію за вислугу років як працівнику освіти, не є підставою для скасування судового рішення, оскільки позивачка набула такого права як викладач.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду першої інстанції без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Суд першої інстанції розглянув спір з дотриманням норм матеріального та процесуального права, внаслідок чого обґрунтовано задовольнив позов, у зв'язку з чим підстав для скасування оскаржуваної постанови колегія суддів не вбачає.

Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують, тому не можуть бути підставою для її задоволення.

Керуючись ст. 195, ст. 196, ст. 198, ст. 200, ст. 205, ст. 206, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційний суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області залишити без задоволення.

Постанову Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 27 лютого 2017 року у справі № 442/456/17 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя

В. М. Багрій

судді

А. І. Рибачук

Д.М. Старунський

Повний текст ухвали виготовлений 09.06.2017.

Джерело: ЄДРСР 67040260
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку