open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

——————————————————————

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2012 р.

Справа № 2-а-981/10/1532

Категорія:10.3.1

Головуючий в 1 інстанції: Янковський В.К.

Судова колегія Одеського апеляційного адміністративного

суду у складі:

головуючого судді – Коваля М.П.,

суддів –Потапчука В.О.,

–ОСОБА_1,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області на постанову Ширяєвського районного суду Одеської області від 07 вересня 2010 року по справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області про поновлення строку звернення до суду, визнання дій неправомірними та зобов’язання нарахувати та виплатити щомісячну державну соціальну допомогу «Дітям війни»-

В С Т А Н О В И Л А :

ОСОБА_2 (далі –позивач) звернулася до суду із адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області про поновлення строку звернення до суду, визнання дій неправомірними та зобов’язання нарахувати та виплатити щомісячну державну соціальну допомогу «Дітям війни»за період з 2007 року по грудень 2008 року включно суму 2601 грн. 30 коп.

Постановою Ширяєвського районного суду Одеської області від 07 вересня 2010 року адміністративний позов – задоволено частково. Поновлено позивачу строк звернення до суду з вимогами за 2007 рік. Визнано відмову відповідача у нарахуванні вищезазначеного підвищення –незаконною. Зобов'язано Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області провести перерахунок та забезпечити проведення виплати позивачу підвищення до пенсії відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком, передбаченої ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за період часу з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року та за період часу з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року. В задоволенні інших позовних вимог –відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог в повному обсязі. У своїй апеляційній скарзі відповідач зазначає, що щомісячна соціальна грошова допомога нараховувалася відповідно до чинного законодавства.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи вірність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню.

Згідно п.2 ч.1 ст. 198; п.1 ч.1 ст. 201 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції змінює, якщо судом правильно вирішено справу по суті, але з помилковим застосуванням норм матеріального або процесуального права.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач має статус «дитина війни», що встановлено судом першої інстанції та підтверджується посвідченням. Позивачу вищезазначене підвищення у 2007 та 2008 році не виплачувалось.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни»(далі Закону) від 18 листопада 2004 року, дітям війни, (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.

Відповідно до матеріалів справи позивач дізнався про належні йому виплати як «дитині війни»та про порушення прав після висвітлення подій у пресі у зв'язку з ухваленням відповідного рішення Конституційним судом України 09 липня 2007 року. Разом з тим позивач звернувся до суду з проханням відновити пропущений строк звернення тільки 19 вересня 2009 року.

Судова колегія вважає, що суд першої інстанції помилково задовольнив позовні вимоги за 2007 рік не врахувавши при цьому річний строк звернення до суду в адміністративних справах.

Правовідносини, які виникли між сторонами та звернення до судового захисту відбулися в період їх регулювання КАС України № 2747 VI- від 6 липня 2005 року (з послідуючими змінами та доповненнями згідно закону України від 18.02.2010), тому суд вважає за можливе застосувати до спірних відносин саме положення попередньої редакції КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 99 КАС України № 2747 VI, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод або законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 100 КАС України № 2747 VI, пропущення строку звернення до адміністративного суду є підставою для відмови у задоволені адміністративного позову за умови, якщо на цьому наполягає одна із сторін.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач особисто наголосив на факті пропуску строку звернення до суду заявляючи вимогу про його поновлення, в той же час позивач не обґрунтував поважність причини пропуску цього строку, що в свою чергу робить зазначену вимогу про поновлення строку –безпідставною.

Враховуючи вищевикладене, річний строк звернення встановлений КАС України № 2747 VI та фактичну дату звернення позивача до суду –до розгляду підлягають позовні вимоги лише за період з 19 вересня 2008 року, а в задоволенні вимог позивача щодо відповідних виплат до вказаної дати слід відмовити.

Стосовно позовних вимог щодо виплати соціальної допомоги за 2008 рік –слід наголосити на наступному.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»від 28.12.2007 року № 107-УІ підпунктом 2 пункту 41 розділу II внесено зміни до Закону України «Про соціальний захист дітей війни», відповідно до яких «дітям війни»(крім тих на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни.

Зміни внесені підпунктом 2 пункту 41 розділу II Закону України від 28.12.2007 року №107-УІ «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 року №10-рп/2008, визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), а отже, лише з 22.05.2008 року позивач має право на підвищення пенсії за 2008 рік.

Отже, з огляду на викладене, можливо дійти обґрунтованого висновку про те, що задоволенню підлягають позовні вимоги щодо виплат соціальної допомоги лише за 2008 рік за період часу з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції підлягає зміненню шляхом викладення резолютивної частини в іншій редакції з частковим задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 195, 197; п.1 ч.2 ст. 198; п.1 ч.1 ст. 201; ч.2 ст. 205; ст. 207; ч.5 ст. 254 КАС України, судова колегія, –

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області на постанову Ширяєвського районного суду Одеської області від 07 вересня 2010 року –задовольнити частково.

Постанову Ширяєвського районного суду Одеської області від 07 вересня 2010 року –змінити.

Викласти резолютивну частину змінюваної постанови в наступній редакції :

«Адміністративний позов ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області про поновлення строку звернення до суду, визнання дій неправомірними та зобов’язання нарахувати та виплатити щомісячну державну соціальну допомогу «Дітям війни»–задовольнити частково.

Визнати дії Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області щодо не перерахунку та не виплаті пенсії у відповідності до вимог Закону України «Про соціальний захист дітей війни»від 18.11.2004 року у розмірі 30% від мінімальної пенсії за віком –неправомірними.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України у Ширяєвському районі Одеської області нарахувати та виплатити на користь ОСОБА_2 доплату до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, встановленої ч.1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»за період часу з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року.

В задоволенні інших позовних вимог відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає чинності через 5 днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом 20 днів після набрання чинності безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя: / ОСОБА_3/

Суддя: /ОСОБА_4/

Суддя: /ОСОБА_1/

Джерело: ЄДРСР 67033943
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку